Poreklo prezimena Raonić

8. mart 2012.

komentara: 5

NAJPOZNATIJI RAONIĆ: Miloš Raonić, teniser. Njegov otac Dušan je predavao na ETF pre nego što su otišli za Kanadu. Majka Vesna je dip. inženjer mašinstva. Miloš ima sestru Jelenu i brata Momira. I deda i baba su bili akademski obrazovani i radili kao profesori.

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

RAONIĆI

Raonići su ogranak Srbljanovića i vode porijeklo od Raone Srbljanovića, po kome su i dobili prezime Raonića. Predanje kazuje da su bila tri brata: Toma, Sava i Raona Srbljanović. Od Tome su Tomići, od Save – Savići (Strunjaši) i od Raone Raonići. Živjeli su na Slatini, gdje su ostavili traga u toponimu „Raonića kraj“ i vjerovatno je pripadao njima, jer je to nekada bila drobnjačka teritorija. U 19. vijeku su se iselili u Zatarje i Srbiju.

___________

RAONIĆI

(u Vrelima i Žabljaku)

Raonići su ogranak Vukadinovića, koji potiču od Dobroja. Rod su s Raosavljevićima i Dedeićima, od kojih su i druga bratstva koja su nabrojana u dijelu o Dedeićima.

Porodica Vukadinović je živjela u selu Prošćenju, u okolini Mojkovca, i bila je imućna i brojna. Od ovog bratstva bio je poznat Radonja, a po nekima iz njihovog bratstva i Njegovan.

Jednom prilikom Turci pokušaju da oskrnave manastir u Dobrilovini. Vukadinovići se stave u zaštitu, Turke poubijaju, a njihove leševe sklone. Za ovo se brzo dozna i Turci se osvete razorivši Prošćenje, a Vukadinoviće gotovo sve pobiju. Tada pogine Radonja, sin Njegovana Vukadinovića, a ostanu njegovi maloljetni sinovi Marko i Marinko. Njihova majka se kao mlada udovica, kojoj je bilo ime Rosa, preuda za Mila Raonića iz Prošćenja i sa sobom povede svoje maloljetne sinove Marka i Marinka, koji se po očuhu Milu Raoniću prozvaše Raonići. Današnji Raonići u Vrelima kazuju da su Marko i Marinko imali i trećeg brata, koji je ostao u svojoj ujčevini prilikom preudaje majke Rose, kao i da je zadržao prezime Vukadinović i da su od njega Vukadinovići u Gojakovićima kod Mojkovca.

Kad Marinko ubije nekog Turčina, braća uskoče u Šarance i nasele se u selu Vrelima, gdje i danas žive njihovi potomci.

Marinko je imao sina Raduna, a ovaj Novicu i Đorđija. Od Marka su bili Petko, Timo, Lazar-Lazo i Jovan; Petko je imao Simeuna, Mitra i Toma; Tomo Živka; Lazo Petra, Dimitrija, Okicu i Jovicu, a Jovan nije imao muških potomaka.

Ovo bratstvo je dalo dosta istaknutih ljudi i vrsnih intelektualaca na raznim dužnostima. U NOR-u su dali veliki doprinos svojim aktivnim učešćem u jedinicama NOV-a kao borci i starješine.

Radosav Dimitrijev, iskusni ratnik, od prvih ustaničkih dana opredjeljuje se sa svojom porodicom za NOP. Nalazio se na odgovornim dužnostima sve vrijeme rata; bio je i komandant mjesta na Njegovuđi, a kasnije u bezbjednosti. Njegov sin Vojislav, mladi borac Jezero-šaranskog bataljona gine u čuvenoj Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine, a kćerka Viktorija-Vita, udata Peruničić, bila je u NOR-u od prvih ustaničkih dana; od formiranja Četvrte crnogorske proleterske brigade nalazila se u njenim redovima, a kasnije je u Devetoj crnogorskoj brigadi bila zamjenik komesara čete i brigadne bolnice; nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine. Lazar, Radosavljev sin, nalazi se kao poznati i priznati pravnik na odgovornim dužnostima u oblasti pravosuđa u Republici i Federaciji.

I Jovanova porodica se opredijelila za NOP. Velimir Jovanov je bio pripadnik NOP-a od 1941. godine. Prvo se nalazio u Durmitorskom odredu, a kasnije je bio u Četvrtoj crnogorskoj brigadi od njenog formiranja u kojoj je bio komandir čete i komandant artiljerijskog diviziona. On je i ranjavan. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. Njegov brat Blagota je takođe bio pripadnik NOP-a od 1941. godine; poginuo je na Grabu kod Bijelog Polja 2. maja 1944. godine kao borac Četvrte crnogorske proleterske brigade. Luka, njihov brat, bio je aktivista u NOP-u, a radio je u narodnoj vlasti i u pozadinskim organima.

Ilija Novičin je pripadnik NOP-a od prvih ratnih dana; poginuo je u Dobrom Dolu juna 1942. godine kao pripadnik jedinica NOV-a, koje su se povlačile za Bosnu.

Ljubisav Vukosavljev, dugogodišnji prosvjetni radnik i direktor škole, bio je aktivan u društveno-političkim organizacijama sreza i oppggine, dobar poznavalac istorije plemena Šaranaca; nestao je relativno mlad 1986. godine u jeku najvećih stvaralačkih mogućnosti.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo poeijeklo, 1997. (strana ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

 

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Damjan

    Dobro, ovo je o Vukadinovićima (Raonićima) a o Milovim (po kome su Vukadinovići uzeli prezime) potomcima?
    Igrom slučaja meni su s majčine strane Raonići ne od Vukadinovića.
    Naselili su se u Topličkom kraju početkom 19 veka.
    Kako sam ja shvatio išlo je ovako :
    Podno Žabljaka bila tri brata, Žarko ili Zoran (nisam 100% siguran, ostao u CG), Vučko (Baja otišao za Srbiju- toplički okrug) i trećem ne znam ime (otišao za SAD).
    -Vučko se doselio na Radan planinu u selo Donji Bogojevac, imao je dva sina: Nikola i Ilija; Nikola je imao Milovana i Milorada(Opet nisam siguran 100% za ime) a Ilija : Miletu, Radomira i Radosava.
    Za Nikoline nisam dalje siguran a za Ilijine je išlo od prilike ovako:
    Mileta nije imao dece,služio je u gardi kralja Petra, tragično nastradao još kao mladić. Radomirovi: Dragan(preminuo +); Ljubo(p +), Milija (82 godine) a Radosavljevi: Ilija(p +) ; Miloš (oko 80 god.) i Milan (81-82 god)
    Ne zamerite ako sam negde oko imena i godina pogrešio i što od žena nisam ni jednu naveo, inače ovi Raonići slave Sv. Nikolu.
    Ako neko ima da doda ili me ispravi… slobodno.

  2. Dejan Kocić

    Poreklo prezimena Kocić. Mnogo priča, malo dokaza… Prezime se javlja u gotovo celoj Južnoj Srbiji i na Kosovu…

  3. J. Raonić

    Raonića ima i u Užicu (Vrela i Zabučje). Poreklom su iz Crne Gore i slave Đurđevdan.

  4. Borisav

    Raonić Arsenije je bio jedan od ustanika(kmet i buljugbaša) u Prvom srpskom ustanku a to i svedoči Prota Matija Nenadović u svojim Memoarima. Živeo je u selu Loznica okrug valjevski a poginuo 1807 u boju na Loznici(Podrinje). I njegov sin Nikola je posečen u ovom selu kao deo osvete Turaka posle prvog ustanka (1815). Porodica Raonić i dalje živi u selu Loznica . Slavi slavu Jovanjdan.
    Borisav Raonić