Poreklo prezimena Radojčić

8. mart 2012.

komentara: 61

Prezime Radojčić sreće se u raznim oblastima. Vredan prilog o ovom prezimenu poslao je naš saradnik iz Palića Miroslav Radojčić:

Prema nekim izvorima Radojčići potiču sa Kosova i Metohije iz Peći. Tu priču sam čuo i od mog dede negde 1975, a kasnije se ta priča ( sa pojavom interneta ) i potvrdila. Prema nekim izvorima jedan deo Radojčića je krenuo sa Arsenijem Čarnojevićem u velikoj seobi Srba prema severu. Verzija može biti tačna jer Radojčića ima u celoj Srbiji od Kragujevca, Beograda, Novog Sada, Kikinde, a ja sam lično upoznao 1983. godine jednu porodicu koja se preziva Radojčić u Užgorodu, tada SSSR a danas Ukrajina. Niko od njih nije znao da mi objasni odakle su poreklom. Radojčića je nekad puno bilo u Doboju i okolini, Maglaju, u Kostajnici, u okolini Drežnice, Osijeka (čak ima i mesta koja se zovu Radojčići). Radojčići su u ova mesta stigli kao graničari u vreme širenja turskog carstva.

Moja porodica potiče iz Velike Kikinde. Slava nam je Sveti Jovan. U knjizi Jovana Erdeljanovića “Srbi u Banatu” piše da je slava Radojčića Sveti Arhangel Mihail. Moj deda i njegov rođeni brat koji je otišao u Ameriku 1908. su slavili Svetog Jovana. Mislim da imam objašnjenje za to ali o tome neki drugi put.

Neki od poznatijih Radojčića:

Nikola ( istoričar ) rođen u Kuzminu i njegov sin Svetozar ( istoričar umetnosti ) rođen u Sremskim Karlovcima,

Vasilija ( pevačica izvorne i narodne muzike ) rođena u Kragujevcu,

Miroslav ( novinar ) rođen u Sarajevu.

Nadam se da sam bar malo doprineo odličnom sajtu “Poreklo”.

Miroslav Radojčić

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (61)

Odgovorite

61 komentara

  1. Milan Radojčin

    Ja sam Milan Radojčin, poreklom iz Novog Miloševa, kod Kikinde, i naša slava je Sveti Jovan. U Vojvodini ima više familija Radojčinih, različitog porekla. Moji iz Novog miloševa su se dobrim delom raselili, ali sam upoznao Radojčine iz Tovariševa, koji imaju najpotpuniji istorijat i saznao sam ga od Miloša Radojčina, člana PK Vojvodine od 70-tih, zatim ih ima u Žablju i u Botošu, sreo sam se i sa Jovanom Radojčinim iz Horgoša, čiji deda je došao iz Segedina. U Vojvodini su se prezimena završavala sa in i druge varijante. Za moje iz Novog Miloševa sam prikupio dosta podataka i voljan sam da ih podelim.

  2. Branko Radojčić

    Karta u Hrvatskoj gde se nalazi zaseok Radojčići.

  3. Branko Radojčić

    Karta se nalazi u Glasniku srpskog geografskog društva, izdanje 2009. na strani 122. Zaseok se nalazi na području Drežnice u zaleđu Senja. Nije poznato odakle su se doselili na ovo područje gde su osnovali svoje selo, da bi se tu borili protiv turaka, uz privilegije koje su imali kao graničari.Iz tog zaseoka Radojčići su se preselili u selo Joševica, kod Siska, pa su se odatle preselili u selo Trojeglava kod Daruvara.
    Dana 12. januara 1659. godine kraljevstvo Ugarske u Beču je dodelilo plemićku titulu Kristoferu Delišimunoviću, drugačije Radojčiću.

    • Šimun

      Kristofor pl. Delisimunovic je potomak kaštelana Šimuna Radojčića (sin Ivana), koji je do 1537 branio hrv. Utvrdu Klis, kod Splita. Zbog naravi prozvan je Deli Šimun a svi potomci su Delišimunović. Narečenom Kristoforu inače zapovjedniku karlovačkih husara i pukovniku plemstvo je potvrđeno 1659 kao i njegovoj braći Matiji Jurju, itd i svim njihovim potomcima. Delišimunovići su rimokatolici a govore ikavicom uz čakavske riječi obzirom su došli iz Dalmacije. Nemaju nikakve veze sa bilo kojim Radojčićima.

  4. Aleksandar

    Baba(oceva majka)rodjena 1932 u mestu Studena(opstina Babusnica)od oca Todora i majke Nikolije rodjenih(Nikolija 1910 i to je sve od podataka sto sam nasao u m.k.Todor ima dva datuma po knjigama,1911 i 1914 od oca Jovana i majke Dzanke)
    Ako ima neko ko zna nesto vise neka se javi

  5. Predrag Radojčić

    Pozdrav za Radojčiće. Pišem vam iz Doboja, gdje i dan danas ima dosta Radojčića. Većina ih je porijeklom iz sela Lipac, zaseok Jošava, oko 5 kilometara istočno od Doboja. Takođe, ima ih u drugim selima na padinama planine Ozren, prema Maglaju. Krsna slava nam je Sveti Nikola. Porodica se doselila iz Crne Gore i to tri brata. Od tadašnjeg bega su dobili zemlju na raspolaganje, te su se, nakon pada Osmanskog carstva zadržali u navedenim selima. Postoji pisani podatak iz sredine 19. vijeka o porodici Radojčić, koja je pripadala parohiji Boljanić (selo petnaestak kilometara istočno od Doboja), u kojem je u to vrijeme bila jedina crkva na ovom području.

    • Goran Radojčić

      Pozdrav rode. I moje je poreklo iz Jošave. Moj deda bio je lugar, kasnije portir u dobojskom sudu, Slobodan Radojčić.

  6. Nenad Radoičić

    Dragi Radojčići,
    Jedna napomena vezana za poznate Radojčiće – novinar Miroslav Radojčić rođen je u Sarajevu 1920-e godine kao Miroslav Radoičić (varijanta prezimena bez slova J). Tokom rada u Politici, negde 60-ih godina, administrativnom greškom su mu izvađena dokumenta sa prezimenom u kojem se našlo i slovo J. U porodici se pričalo da nam je i Vasilija neki dalji rod.
    Porodica Radoičić kojoj Mirosalv pripada (od oca Dušana i dede Save), je poreklom iz Kifinog sela kod Nevesinja. Deo tih Radoičića, još tokom turske vladavine, preselila se u Nikšić gde ih još ima kao i u Peći. Slava Radoičića je Sveti Nikola.
    Pozdrav Radojčićima i Radoičićima!

  7. Vojislav Ananić

    RADOJČIĆ (p), bivši rod u Cerovcu (Šuma trebinjska). Doselili su se iz obližnjeg selišta (bivšeg sela) Svinja, između 1684. i 1708. godine. Ovi Radojčići su se ranije zvali Saći (75:1179,1180).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  8. Zorica Radojčić

    Poštovani,
    Prema mojim saznanjima deo porodica Radojčić potiče sa reke Bojane u Crnoj Gori i to dela blizu ušća reke u more. Sa podom Starog Bara (1495.g) krenule su seobe Srba i deo Radojčića je nastanio Belu Krajinu u Sloveniji u selo Bojanci, čiji su rodonačelnici (sa porodicom Kordić idr.). 60 godina od pada Bara podigli su crkvu i posvetili je Svetom Nikoli kao što je bila i crkva na samoj reci Bojani u Crnoj Gori.. Radojčićima je krsna slava Sv. Nikola. Postoje poklapanja u nazivu toponima u selu Bojanci i njihove prapostojbine u okolini Starog Bara.
    Deo porodice koja je krenula iz Crne Gore je ostao u Lici i nastanio se tamo. Jedino što sam pronašla u tom kontekstu je da je jedna rođaka (po majci) Nikole Tesle bila iz Radojčića.
    Volela bih da me uputite na nove podatke i izvore.
    S poštovanjem Zorica Radojčić

    Nisam uspela da pronađem podatke o poreklu Radojčića pre seobe sa Bojane

  9. Stevan Radoičić

    Poštovanje,

    Ja sam izgleda jedini izrod iz cele priče. 🙂 Prezime je moj deda Vladimir promenio još davnih dana (originalno je Radojčić) a on je rođen 1927. godine u selu Brdarica nadomak Koceljeve. Krsna slava tih Radojčića je sveti Petar ali deda nije slavio jer je bio komunista. U selu postoji i Radojčića mala što implicira da su se oni prvo tamo naselili. Sve što znam o tom delu familije je da mi je pradeda bio Vitomir Radojčić ali ništa posle toga. Ako iko ima ikakvih detalja neka mi piše. Hvala unapred!

  10. Zoran

    Pozdrav svim mojim Prezimenjacima,meni je deda govorio da porijeklo Radojčića dolazi iz Crne Gore.Da smo pre za vreme Turaka napustili Crnu Goru i naselili se u BIH-RS u mestu Srbac,Nova Ves, Radojčići, i mi slavimo Svetog Nikolu,Tako da nas Radojčića ima dosta u mestu Srbac.Puno pozdrava svim Radojčićima 🙂.Zoran Radojčić

    • Dejan

      Poštovani, moj deda po majci bio je Radojčić, iz sela Podnemić kod Ljubovije, Srbija, slava Sveti Nikola. Pozdrav svim Radojčićima 🙂