Poreklo prezimena Radojčić

8. mart 2012.

komentara: 61

Prezime Radojčić sreće se u raznim oblastima. Vredan prilog o ovom prezimenu poslao je naš saradnik iz Palića Miroslav Radojčić:

Prema nekim izvorima Radojčići potiču sa Kosova i Metohije iz Peći. Tu priču sam čuo i od mog dede negde 1975, a kasnije se ta priča ( sa pojavom interneta ) i potvrdila. Prema nekim izvorima jedan deo Radojčića je krenuo sa Arsenijem Čarnojevićem u velikoj seobi Srba prema severu. Verzija može biti tačna jer Radojčića ima u celoj Srbiji od Kragujevca, Beograda, Novog Sada, Kikinde, a ja sam lično upoznao 1983. godine jednu porodicu koja se preziva Radojčić u Užgorodu, tada SSSR a danas Ukrajina. Niko od njih nije znao da mi objasni odakle su poreklom. Radojčića je nekad puno bilo u Doboju i okolini, Maglaju, u Kostajnici, u okolini Drežnice, Osijeka (čak ima i mesta koja se zovu Radojčići). Radojčići su u ova mesta stigli kao graničari u vreme širenja turskog carstva.

Moja porodica potiče iz Velike Kikinde. Slava nam je Sveti Jovan. U knjizi Jovana Erdeljanovića “Srbi u Banatu” piše da je slava Radojčića Sveti Arhangel Mihail. Moj deda i njegov rođeni brat koji je otišao u Ameriku 1908. su slavili Svetog Jovana. Mislim da imam objašnjenje za to ali o tome neki drugi put.

Neki od poznatijih Radojčića:

Nikola ( istoričar ) rođen u Kuzminu i njegov sin Svetozar ( istoričar umetnosti ) rođen u Sremskim Karlovcima,

Vasilija ( pevačica izvorne i narodne muzike ) rođena u Kragujevcu,

Miroslav ( novinar ) rođen u Sarajevu.

Nadam se da sam bar malo doprineo odličnom sajtu “Poreklo”.

Miroslav Radojčić

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (61)

Odgovorite

61 komentara

  1. zorica radojčić

    Porodice Radojčić žive u selu Bojanci u Sloveniji, u Beloj krajini. Selo Bojanci su osnovali sa porodicama Kordić i Vrlinić oko 1500-te godine. Crkva u selu je posvećena Svetom Nikoli i podignuta je 1560, godine. Krsna slava porodice Radojčić je sveti Nikola. Po saznanju starih, potiču sa reke Bojane u Crnoj Gori, odnosno iz planinskih sela iznad Starog Bara. Sela više ne postoje ni u tragovima. Na reci Bojani postojala je pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli, a sada je doržavaju katolički Albanci. Prapostojbinu su napustili posle “pada” Starog Bara, to je bilo 1495. god.

  2. Nedeljko

    Moja familija Radojcic je iz Dvora na Uni ,selo Ljubina,slavimo slavu svetog Jovana.Inace po.mojim saznanjima familija je seobom posle kosovskog boja se nastanila na tom podrucju.U razgovoru sa svestenim licima pominjuci prezime rekli su mi da Radojcica ima jako puno raspostranjenih po citavoj bivsoj Jugoslaviji a najmerodavnije je da li su iz istog roda je slava ,znaci ako slave istu slavu sigurno su rod bez obzira na kom se delu drzave nalaze.Pozdrav

    • Vaso Radojčić

      Pozdrav Nedeljko,

      moj otac je takodjer iz Dvora na Uni, selo Sočanica, zove se Nikola Radojčić, od oca Vase, imao je brata Mirka i sestru Dragu, i mi kao i Vi slavimo Sv. Jovana, pa je lako moguće da smo i familija.

  3. zoran radojčić

    Poz. Moja familija Radojcic trenutno živi u Vukovaru (Hr) Otac mi je rođen u selu Korduševci pokraj Sl. Broda. Baka je govorila da je ona došla u Korduševce sa Korduna iz jednog sela ( nesećam se kako se zove) u Korduševcima postoji jos jedna familija Radojcic koja nam nije rod. Inače slavimo svetog Luku. Poz.

    • Gordana

      Pozdrav Zorane!
      Moj otac je takođe iz Kordoševaca Ilija Radojičić. On živi u Zemunu i rođen 1934. Takođe slavi SV. LUKU.
      U Kordoševcima takođe ima Radojčića tj moj otac ima brata od strica (ne rođenog) Jovu koji se preziva isto Radojčić

  4. Vanja

    Meni su moji rekli da poticemo iz CG. Slava nam je Sveti Jovan. To je sve sto znam

  5. Milan Radojcic

    ja sam radojcic iz kozarske dubice,tragam za porijeklom prezimena jako dugo.ima nas dosta u kozarskoj dubici i kostajnici te svi slavimo arandjelovdan,porijeklo selo radojcici,pored grahova,put niksic risan.uskoro cu imati sve podatke kompletirane pa objavljujem

    • Milorad Bogdanović

      Milane, svaka ti čast. Znam da to nije ni malo brz i lak posao.

      Imam jedno pitanje, pa ako želiš volio bih da mi odgovoriš.
      Od kada se spominju Radojčići na prostoru Dubice i Kostajnice, a koji slave Aranđelovdan?

      —————————————————————————————————————————————-
      Srbin se vjekovima ponosi svojom ćirilicom. Bez ponosa može bilo s čim.

  6. Aleksandar Radojčić

    Moj pokojni deda Radomir Radojčić rodjen 1908 u Kuršumliji. Ceo svoj odrasli život je proveo u Beogradu. Slava nam je Sv. Nikola.
    Bio je visok, miran i mudar čovek koji je voleo da čita. Radio je kao direktor u pivari Vajfert/7. juli/BIP.

    Živeli!

  7. Aleksandar Radojcic

    Moj pokojni deda sa zvao Ljubomir is ziveo je u Sremu , selo Dobrinci,
    Slava nam je Vrbica -Lazareva Subota

    • Radojcic Djordje Novi Karlovci

      Slava mi je Vrbica,mislim da nas nema puno sa ovom slavom.Mislim da smo u sase dosli iz Like,u 18 veku,mozda iz Plaskog.Intenzivno trazim poreklo,u sasama nas ima samo dve numere.Ako nesto znate zovite 060 7634027 Djordje.Pozdrav svima.

  8. Branko Nikolic

    Postovani,
    Ja sam Nikolic i slavim Svetog Nikolu. Iz Dragaceva sam ali predak mi je Nikola Radojicic 1785 -1855 koji je dosao iz Rovina (Sjenica) i prizetio se u porodicu Besevic a njegov sin Mladen dobija prezime Nikolic.
    O Nikoli nismo uspeli da saznamo nista vise sem peetpostavke da je dosao iz Rovina zato sto mu je nadimak bio Rovinac. Ako neko moze da mi pomogne da saznam nesto vise o njemu bio bih Vam zahvalan.
    Unapred zahvalan

  9. Milivoje Radojcic

    Milivoje Radojcic

    Jasam iz Sekovica R.Srpska..
    Ja kolko znam da Radojcica ima Srbiji Crnoj Gori i R.Srpskoj
    Ja zivim u Danskoj i znam tacno da u Danskoj ima samo jedna porodica Radojcic a to je upravo moja i slavimo Svetog Arhangela!!!

  10. Vaso Radojčić

    Poštovani Miroslave,

    zaintrigirala me je jedna Vaša rečenica u gornjem tekstu, pa sam rešio da Vam se obratim.
    Naime napisali ste sledeće : ” Moj deda i njegov rođeni brat koji je otišao u Ameriku 1908. su slavili Svetog Jovana.”
    Moj deda Vaso Radojčić godina rođenja 1889 , mesto rođenja Dvor na Uni,Hrvatska , po kome sam dobio ime, je otišao u Ameriku tih godina i vratio se 1940, oženio i dobio mog oca Nikolu, i umro u ratu od tifusa. Inače i mi slavimo Sv. Jovana.

    Vaso Radojči