Порекло презимена Радојчић

8. март 2012.

коментара: 61

Презиме Радојчић среће се у разним областима. Вредан прилог о овом презимену послао је наш сарадник из Палића Мирослав Радојчић:

Према неким изворима Радојчићи потичу са Косова и Метохије из Пећи. Ту причу сам чуо и од мог деде негде 1975, а касније се та прича ( са појавом интернета ) и потврдила. Према неким изворима један део Радојчића је кренуо са Арсенијем Чарнојевићем у великој сеоби Срба према северу. Верзија може бити тачна јер Радојчића има у целој Србији од Крагујевца, Београда, Новог Сада, Кикинде, а ја сам лично упознао 1983. године једну породицу која се презива Радојчић у Ужгороду, тада СССР а данас Украјина. Нико од њих није знао да ми објасни одакле су пореклом. Радојчића је некад пуно било у Добоју и околини, Маглају, у Костајници, у околини Дрежнице, Осијека (чак има и места која се зову Радојчићи). Радојчићи су у ова места стигли као граничари у време ширења турског царства.

Моја породица потиче из Велике Кикинде. Слава нам је Свети Јован. У књизи Јована Ердељановића “Срби у Банату” пише да је слава Радојчића Свети Архангел Михаил. Мој деда и његов рођени брат који је отишао у Америку 1908. су славили Светог Јована. Мислим да имам објашњење за то али о томе неки други пут.

Неки од познатијих Радојчића:

Никола ( историчар ) рођен у Кузмину и његов син Светозар ( историчар уметности ) рођен у Сремским Карловцима,

Василија ( певачица изворне и народне музике ) рођена у Крагујевцу,

Мирослав ( новинар ) рођен у Сарајеву.

Надам се да сам бар мало допринео одличном сајту “Порекло”.

Мирослав Радојчић

 

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (61)

Одговорите

61 коментара

  1. Milan Radojčin

    Ja sam Milan Radojčin, poreklom iz Novog Miloševa, kod Kikinde, i naša slava je Sveti Jovan. U Vojvodini ima više familija Radojčinih, različitog porekla. Moji iz Novog miloševa su se dobrim delom raselili, ali sam upoznao Radojčine iz Tovariševa, koji imaju najpotpuniji istorijat i saznao sam ga od Miloša Radojčina, člana PK Vojvodine od 70-tih, zatim ih ima u Žablju i u Botošu, sreo sam se i sa Jovanom Radojčinim iz Horgoša, čiji deda je došao iz Segedina. U Vojvodini su se prezimena završavala sa in i druge varijante. Za moje iz Novog Miloševa sam prikupio dosta podataka i voljan sam da ih podelim.

  2. Branko Radojčić

    Карта у Хрватској где се налази засеок Радојчићи.

  3. Branko Radojčić

    Карта се налази у Гласнику српског географског друштва, издање 2009. на страни 122. Засеок се налази на подручју Дрежнице у залеђу Сења. Није познато одакле су се доселили на ово подручје где су основали своје село, да би се ту борили против турака, уз привилегије које су имали као граничари.Из тог засеока Радојчићи су се преселили у село Јошевица, код Сиска, па су се одатле преселили у село Тројеглава код Дарувара.
    Дана 12. јануара 1659. године краљевство Угарске у Бечу је доделило племићку титулу Кристоферу Делишимуновићу, другачије Радојчићу.

    • Šimun

      Kristofor pl. Delisimunovic je potomak kaštelana Šimuna Radojčića (sin Ivana), koji je do 1537 branio hrv. Utvrdu Klis, kod Splita. Zbog naravi prozvan je Deli Šimun a svi potomci su Delišimunović. Narečenom Kristoforu inače zapovjedniku karlovačkih husara i pukovniku plemstvo je potvrđeno 1659 kao i njegovoj braći Matiji Jurju, itd i svim njihovim potomcima. Delišimunovići su rimokatolici a govore ikavicom uz čakavske riječi obzirom su došli iz Dalmacije. Nemaju nikakve veze sa bilo kojim Radojčićima.

  4. Aleksandar

    Baba(oceva majka)rodjena 1932 u mestu Studena(opstina Babusnica)od oca Todora i majke Nikolije rodjenih(Nikolija 1910 i to je sve od podataka sto sam nasao u m.k.Todor ima dva datuma po knjigama,1911 i 1914 od oca Jovana i majke Dzanke)
    Ako ima neko ko zna nesto vise neka se javi

  5. Предраг Радојчић

    Поздрав за Радојчиће. Пишем вам из Добоја, гдје и дан данас има доста Радојчића. Већина их је поријеклом из села Липац, засеок Јошава, око 5 километара источно од Добоја. Такође, има их у другим селима на падинама планине Озрен, према Маглају. Крсна слава нам је Свети Никола. Породица се доселила из Црне Горе и то три брата. Од тадашњег бега су добили земљу на располагање, те су се, након пада Османског царства задржали у наведеним селима. Постоји писани податак из средине 19. вијека о породици Радојчић, која је припадала парохији Бољанић (село петнаестак километара источно од Добоја), у којем је у то вријеме била једина црква на овом подручју.

  6. Ненад Радоичић

    Драги Радојчићи,
    Једна напомена везана за познате Радојчиће – новинар Мирослав Радојчић рођен је у Сарајеву 1920-е године као Мирослав Радоичић (варијанта презимена без слова Ј). Током рада у Политици, негде 60-их година, административном грешком су му извађена документа са презименом у којем се нашло и слово Ј. У породици се причало да нам је и Василија неки даљи род.
    Породица Радоичић којој Миросалв припада (од оца Душана и деде Саве), је пореклом из Кифиног села код Невесиња. Део тих Радоичића, још током турске владавине, преселила се у Никшић где их још има као и у Пећи. Слава Радоичића је Свети Никола.
    Поздрав Радојчићима и Радоичићима!

  7. Војислав Ананић

    РАДОЈЧИЋ (п), бивши род у Церовцу (Шума требињска). Доселили су се из оближњег селишта (бившег села) Свиња, између 1684. и 1708. године. Ови Радојчићи су се раније звали Саћи (75:1179,1180).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  8. Zorica Radojčić

    Poštovani,
    Prema mojim saznanjima deo porodica Radojčić potiče sa reke Bojane u Crnoj Gori i to dela blizu ušća reke u more. Sa podom Starog Bara (1495.g) krenule su seobe Srba i deo Radojčića je nastanio Belu Krajinu u Sloveniji u selo Bojanci, čiji su rodonačelnici (sa porodicom Kordić idr.). 60 godina od pada Bara podigli su crkvu i posvetili je Svetom Nikoli kao što je bila i crkva na samoj reci Bojani u Crnoj Gori.. Radojčićima je krsna slava Sv. Nikola. Postoje poklapanja u nazivu toponima u selu Bojanci i njihove prapostojbine u okolini Starog Bara.
    Deo porodice koja je krenula iz Crne Gore je ostao u Lici i nastanio se tamo. Jedino što sam pronašla u tom kontekstu je da je jedna rođaka (po majci) Nikole Tesle bila iz Radojčića.
    Volela bih da me uputite na nove podatke i izvore.
    S poštovanjem Zorica Radojčić

    Nisam uspela da pronađem podatke o poreklu Radojčića pre seobe sa Bojane

  9. Stevan Radoičić

    Poštovanje,

    Ja sam izgleda jedini izrod iz cele priče. 🙂 Prezime je moj deda Vladimir promenio još davnih dana (originalno je Radojčić) a on je rođen 1927. godine u selu Brdarica nadomak Koceljeve. Krsna slava tih Radojčića je sveti Petar ali deda nije slavio jer je bio komunista. U selu postoji i Radojčića mala što implicira da su se oni prvo tamo naselili. Sve što znam o tom delu familije je da mi je pradeda bio Vitomir Radojčić ali ništa posle toga. Ako iko ima ikakvih detalja neka mi piše. Hvala unapred!

  10. Zoran

    Pozdrav svim mojim Prezimenjacima,meni je deda govorio da porijeklo Radojčića dolazi iz Crne Gore.Da smo pre za vreme Turaka napustili Crnu Goru i naselili se u BIH-RS u mestu Srbac,Nova Ves, Radojčići, i mi slavimo Svetog Nikolu,Tako da nas Radojčića ima dosta u mestu Srbac.Puno pozdrava svim Radojčićima 🙂.Zoran Radojčić

    • Дејан

      Поштовани, мој деда по мајци био је Радојчић, из села Поднемић код Љубовије, Србија, слава Свети Никола. Поздрав свим Радојчићима 🙂