Poreklo prezimena Radojčić

8. mart 2012.

komentara: 61

Prezime Radojčić sreće se u raznim oblastima. Vredan prilog o ovom prezimenu poslao je naš saradnik iz Palića Miroslav Radojčić:

Prema nekim izvorima Radojčići potiču sa Kosova i Metohije iz Peći. Tu priču sam čuo i od mog dede negde 1975, a kasnije se ta priča ( sa pojavom interneta ) i potvrdila. Prema nekim izvorima jedan deo Radojčića je krenuo sa Arsenijem Čarnojevićem u velikoj seobi Srba prema severu. Verzija može biti tačna jer Radojčića ima u celoj Srbiji od Kragujevca, Beograda, Novog Sada, Kikinde, a ja sam lično upoznao 1983. godine jednu porodicu koja se preziva Radojčić u Užgorodu, tada SSSR a danas Ukrajina. Niko od njih nije znao da mi objasni odakle su poreklom. Radojčića je nekad puno bilo u Doboju i okolini, Maglaju, u Kostajnici, u okolini Drežnice, Osijeka (čak ima i mesta koja se zovu Radojčići). Radojčići su u ova mesta stigli kao graničari u vreme širenja turskog carstva.

Moja porodica potiče iz Velike Kikinde. Slava nam je Sveti Jovan. U knjizi Jovana Erdeljanovića “Srbi u Banatu” piše da je slava Radojčića Sveti Arhangel Mihail. Moj deda i njegov rođeni brat koji je otišao u Ameriku 1908. su slavili Svetog Jovana. Mislim da imam objašnjenje za to ali o tome neki drugi put.

Neki od poznatijih Radojčića:

Nikola ( istoričar ) rođen u Kuzminu i njegov sin Svetozar ( istoričar umetnosti ) rođen u Sremskim Karlovcima,

Vasilija ( pevačica izvorne i narodne muzike ) rođena u Kragujevcu,

Miroslav ( novinar ) rođen u Sarajevu.

Nadam se da sam bar malo doprineo odličnom sajtu “Poreklo”.

Miroslav Radojčić

 

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (61)

Odgovorite

61 komentara

  1. vera radojcic eric

    Jedan deo Radojcica je krenuo prema severu a gde je krenuo drugi?Moj otac je iz Sekovica Republika sr.Volila bih da znam njegovo poreklo.Slavio je Arandjelovdan.

    • Milivoje Radojcic (Mico)

      Pa i jasam iz Sekovica…
      Rodjen u selu Sucani, majka mi se zove Stojanka i otac Jerko…
      Odaklen ste vi tacno iz Sekovica?

  2. miroslav radojčić

    Ja sam napisao da je jedan deo Radojčića krenuo na sever, ali kada se pogledaju mesta u kojima je bilo ( a i sad ih ima ) Radojčića, može se zaključiti da su svi bili na tadašnjim granicama do koji se prostirala tadašnja Turska.
    Možda svi vode poreklo sa Kosova i Metohije ili Crne Gore. To su samo pretpostavke.
    Još samo nešto Vera, Vaše drugo prezime je Erić ? Koja slučajnost. Devojačko prezime moje majke je Erić, poreklom iz Srema.

    • Vaso Radojčić

      Poštovani Miroslave,

      zaintrigirala me je jedna Vaša rečenica u gornjem tekstu, pa sam rešio da Vam se obratim.
      Naime napisali ste sledeće : ” Moj deda i njegov rođeni brat koji je otišao u Ameriku 1908. su slavili Svetog Jovana.”
      Moj deda Vaso Radojčić godina rođenja 1889 , mesto rođenja Dvor na Uni,Hrvatska , po kome sam dobio ime, je otišao u Ameriku tih godina i vratio se 1940, oženio i dobio mog oca Nikolu, i umro u ratu od tifusa. Inače i mi slavimo Sv. Jovana.

      Vaso Radojčić
      Šabac

      • Miroslav Radojčić

        Poštovani Vaso
        Dedin brat Petar i sestra Darinka su te 1908 godine otišli za Ameriku.Oboje su imali supružnike iz Kikinde i živeli su u Čikagu i Sinsinatiju. Oni se nikad se nisu vraćali ali njihova deca i unuci redovno dolaze.

  3. Jovan Radojčić

    Meni je otac rekao da je moj pradeda poreklom iz Bosanske Krupe , a opet sam i cuo pricu da poticemo iz Crne Gore tacnije iz Risnja.Tamo postoji neka knjige tako sam cuo a idem za dve nedelje u Risan pa ako ista saznam javicu pozzz

  4. Ivana

    Moj deda je bio iz Kikinde, preziva se Radojčić i krsna slava je sveti Jovan

    • Miroslav Radojčić

      Ivana
      Koliko sam ja istraživao i koliko znam u Kikindi je 1900-tih bila samo jedna porodica Radojčić. Znam da ih sada ima više. U svakom slučaju ovo što si napisala me zanima.Da li znaš nešto više?
      Pozdrav

  5. Familije-prezimena Radojčić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drobnjakovića “Kosmaj”.

    -Beljina
    -Koraćica
    -Pružatovac
    -Rožanci

  6. Srđan Radojčić

    Moja porodica je već više od jednog i po veka u Zemunu,a po rečima mog oca stigli smo iz Iriga. Slava nam je Sveti Toma…..Otac(Miroslav) je pokušao sedamdesetih godina da u Irigu nađe podatke u crkvenim knjigama, ali mu navodno nisu bile dostupne….inače bili su ili sveštenici ili trgovci

    • Aleksandar Marinković

      Land Census 1828. – u Irigu su zabeleženi: JACOB RADOJCSITS i HARAMPIUS RAJDOJCSITS.
      Živan Sečanski, navodeći sremske Srbe koji se u 18. veku pominju u ugarskim dokumentima, u naselju Irig ne pominje Radojčiće. Ipak, možda bi se trebao uzeti u obzir RADOICA BAKAL, koji je živeo u Sekulićevoj mahali grada Iriga. U ovom slučaju ”bakal” možda i nije prezime već nadimak po zanimanju.

  7. Srđan Radojčić

    Dakle sjajno. Haralampije je ime koje se generacijama prenosilo u mojoj porodici i to sve do dvadesetog veka…..a i ovaj detalj sa BAKAL možda vuče koren od Bakalin …..neizmerno hvala na sugestijama Aleksadru I1

  8. Petar Radojčić

    Po mojim saznanjima svi Radijčići vode poreklo iz Crne Gore,iz okoline Nikšića,prema Hercegovini….i odatle su se raširili po Srbiji i Lici,tj granicama između Turske i Austrije…Moji preci su iz Srema,tj Kupinova već,dedin pradeda je rođen tamo…a njegov otac je došao iz Like….

    • Sasa Radojcic

      Moji su poreklom iz Like, tacnije selo pored Plaskog koje ima ime Radojcic, po mojim saznanjima u lici su se doselili iz Crne gore, slava nam Sveti Djordje generacijama unazad.

  9. biljana

    Moj deda po majci se zvao Djura Radojcic.Imao je brata Stevana,Bracu(nadimak),sestre Ruzicu i Zoru.Njihov otac,tj moj pradeda se zvao Ziva.Inace smo rodom iz Kikinde i deda je slavio Svetog Jovana.Daljih podataka nemam…

    • Miroslav Radojčić

      Zanimljivo. Moj čukundeda se zvao Đura Radojčić. Žena mu se zvala Jelena, devojačko Ubavić.
      Verovatno nije u pitanju ista osoba jer se njihov sin Mihajlo-Miša ( moj pradeda ) rodio 1864. a umro 1944. godine u Kikindi.

      • Miroslave,
        1796. godine u Kikindi su zabeleženi:
        1) Mihailo Radojčić
        2) Aćim Radojčin.
        U Land Census iz 1828. godine, u Velikoj Kikindi su zabeleženi:
        1) Zsivan Radojthev – Živan Radojčev
        2) Atyim Radojtsits – Aćim Radojčić
        3) Novak Radojtsits – Novak Radojčić

        Za Radojčina iz 1796. i Radojčeva iz 1828 ne možemo pouzdano reći da li su od vaše porodice, ali Aćim i Novak jesu sigurno.

        • Nenad Radojčin

          Možete li mi tačno reći odakle su Radojčini u Kikindi,da li su oni od Radojčića ili su iz Bačke,pošto se i mi prezivamo Radojčin,pa bih voleo da znam.

  10. Milos Radojcic

    Da li neko zna nesto o Radojcicima koji slave Miholjdan?Inace zivim u Rumi.