Порекло презимена Радојчић

8. март 2012.

коментара: 61

Презиме Радојчић среће се у разним областима. Вредан прилог о овом презимену послао је наш сарадник из Палића Мирослав Радојчић:

Према неким изворима Радојчићи потичу са Косова и Метохије из Пећи. Ту причу сам чуо и од мог деде негде 1975, а касније се та прича ( са појавом интернета ) и потврдила. Према неким изворима један део Радојчића је кренуо са Арсенијем Чарнојевићем у великој сеоби Срба према северу. Верзија може бити тачна јер Радојчића има у целој Србији од Крагујевца, Београда, Новог Сада, Кикинде, а ја сам лично упознао 1983. године једну породицу која се презива Радојчић у Ужгороду, тада СССР а данас Украјина. Нико од њих није знао да ми објасни одакле су пореклом. Радојчића је некад пуно било у Добоју и околини, Маглају, у Костајници, у околини Дрежнице, Осијека (чак има и места која се зову Радојчићи). Радојчићи су у ова места стигли као граничари у време ширења турског царства.

Моја породица потиче из Велике Кикинде. Слава нам је Свети Јован. У књизи Јована Ердељановића “Срби у Банату” пише да је слава Радојчића Свети Архангел Михаил. Мој деда и његов рођени брат који је отишао у Америку 1908. су славили Светог Јована. Мислим да имам објашњење за то али о томе неки други пут.

Неки од познатијих Радојчића:

Никола ( историчар ) рођен у Кузмину и његов син Светозар ( историчар уметности ) рођен у Сремским Карловцима,

Василија ( певачица изворне и народне музике ) рођена у Крагујевцу,

Мирослав ( новинар ) рођен у Сарајеву.

Надам се да сам бар мало допринео одличном сајту “Порекло”.

Мирослав Радојчић

 

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (61)

Одговорите

61 коментара

  1. vera radojcic eric

    Jedan deo Radojcica je krenuo prema severu a gde je krenuo drugi?Moj otac je iz Sekovica Republika sr.Volila bih da znam njegovo poreklo.Slavio je Arandjelovdan.

  2. мирослав радојчић

    Ја сам написао да је један део Радојчића кренуо на север, али када се погледају места у којима је било ( а и сад их има ) Радојчића, може се закључити да су сви били на тадашњим границама до који се простирала тадашња Турска.
    Можда сви воде порекло са Косова и Метохије или Црне Горе. То су само претпоставке.
    Још само нешто Вера, Ваше друго презиме је Ерић ? Која случајност. Девојачко презиме моје мајке је Ерић, пореклом из Срема.

    • Vaso Radojčić

      Poštovani Miroslave,

      zaintrigirala me je jedna Vaša rečenica u gornjem tekstu, pa sam rešio da Vam se obratim.
      Naime napisali ste sledeće : ” Мој деда и његов рођени брат који је отишао у Америку 1908. су славили Светог Јована.”
      Moj deda Vaso Radojčić godina rođenja 1889 , mesto rođenja Dvor na Uni,Hrvatska , po kome sam dobio ime, je otišao u Ameriku tih godina i vratio se 1940, oženio i dobio mog oca Nikolu, i umro u ratu od tifusa. Inače i mi slavimo Sv. Jovana.

      Vaso Radojčić
      Šabac

      • Мирослав Радојчић

        Поштовани Васо
        Дедин брат Петар и сестра Даринка су те 1908 године отишли за Америку.Обоје су имали супружнике из Кикинде и живели су у Чикагу и Синсинатију. Они се никад се нису враћали али њихова деца и унуци редовно долазе.

  3. Jovan Radojčić

    Meni je otac rekao da je moj pradeda poreklom iz Bosanske Krupe , a opet sam i cuo pricu da poticemo iz Crne Gore tacnije iz Risnja.Tamo postoji neka knjige tako sam cuo a idem za dve nedelje u Risan pa ako ista saznam javicu pozzz

  4. Ivana

    Moj deda je bio iz Kikinde, preziva se Radojčić i krsna slava je sveti Jovan

    • Мирослав Радојчић

      Ивана
      Колико сам ја истраживао и колико знам у Кикинди је 1900-тих била само једна породица Радојчић. Знам да их сада има више. У сваком случају ово што си написала ме занима.Да ли знаш нешто више?
      Поздрав

  5. Фамилије-презимена Радојчић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића “Космај”.

    -Бељина
    -Кораћица
    -Пружатовац
    -Рожанци

  6. Srđan Radojčić

    Moja porodica je već više od jednog i po veka u Zemunu,a po rečima mog oca stigli smo iz Iriga. Slava nam je Sveti Toma…..Otac(Miroslav) je pokušao sedamdesetih godina da u Irigu nađe podatke u crkvenim knjigama, ali mu navodno nisu bile dostupne….inače bili su ili sveštenici ili trgovci

    • Александар Маринковић

      Land Census 1828. – у Иригу су забележени: JACOB RADOJCSITS и HARAMPIUS RAJDOJCSITS.
      Живан Сечански, наводећи сремске Србе који се у 18. веку помињу у угарским документима, у насељу Ириг не помиње Радојчиће. Ипак, можда би се требао узети у обзир RADOICA BAKAL, који је живео у Секулићевој махали града Ирига. У овом случају ”бакал” можда и није презиме већ надимак по занимању.

  7. Srđan Radojčić

    Dakle sjajno. Haralampije je ime koje se generacijama prenosilo u mojoj porodici i to sve do dvadesetog veka…..a i ovaj detalj sa BAKAL možda vuče koren od Bakalin …..neizmerno hvala na sugestijama Aleksadru I1

  8. Petar Radojčić

    Po mojim saznanjima svi Radijčići vode poreklo iz Crne Gore,iz okoline Nikšića,prema Hercegovini….i odatle su se raširili po Srbiji i Lici,tj granicama između Turske i Austrije…Moji preci su iz Srema,tj Kupinova već,dedin pradeda je rođen tamo…a njegov otac je došao iz Like….

  9. biljana

    Moj deda po majci se zvao Djura Radojcic.Imao je brata Stevana,Bracu(nadimak),sestre Ruzicu i Zoru.Njihov otac,tj moj pradeda se zvao Ziva.Inace smo rodom iz Kikinde i deda je slavio Svetog Jovana.Daljih podataka nemam…

    • Мирослав Радојчић

      Занимљиво. Мој чукундеда се звао Ђура Радојчић. Жена му се звала Јелена, девојачко Убавић.
      Вероватно није у питању иста особа јер се њихов син Михајло-Миша ( мој прадеда ) родио 1864. а умро 1944. године у Кикинди.

      • Мирославе,
        1796. године у Кикинди су забележени:
        1) Михаило Радојчић
        2) Аћим Радојчин.
        У Land Census из 1828. године, у Великој Кикинди су забележени:
        1) Zsivan Radojthev – Живан Радојчев
        2) Atyim Radojtsits – Аћим Радојчић
        3) Novak Radojtsits – Новак Радојчић

        За Радојчина из 1796. и Радојчева из 1828 не можемо поуздано рећи да ли су од ваше породице, али Аћим и Новак јесу сигурно.

  10. Milos Radojcic

    Da li neko zna nesto o Radojcicima koji slave Miholjdan?Inace zivim u Rumi.