Poreklo prezimena Radić

7. mart 2012.

komentara: 166

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (166)

Odgovorite

166 komentara

  1. zeljko radic

    Simo Radicu od svih Radica ti imas najvecu sansu da mi budes rodjak..Moji su negde iz Hercegovine. Moj deda Jovo Radic je rodjen 1874 u Bosni ili Hercegovini. Njegov otac se zvao Lako.Porodicna slava je sveti Stefan. Moj Y hromozom haplogrupa je E1b1b1. Detaljne podatke o haplogrupi mogu da ti posaljem kroz e-mail.Moja se porodica naselila u Prijedoru negde pre prvog svetskog rata.Moj deda je ziveo u SAD 0d 1912 do 1919. koliko mi je poznato nije imao brace ili sestara.

  2. Suzana

    Moji Radici su iz Bistrice i slave Svetog Djordja,moj deda je Ostoja i ima sina Nikolu …pradeda je Todor. Volela bih da saznam vise.

    Pozdrav Radici i hvala

  3. Vojislav Ananić

    RADIĆ (p,k). Radići (p) su u Žrvnju (Ljubinje) i Dolu (Popovo). Različitog su porijekla. Radići u Žrvnju starinom su iz Domaševa (Ljubomir). “Tamo su se zavadili sa Zotovićima, ubili agu i preselili se na Žrvanj” oko 1850. godine. Slave Đurđevdan (155:561), U selu Do se smatraju starosjediocima, ali im porijeklo nije zajedničko. Jedni potiču od plemena Vlatkovića, a drugih je predak došao iz Vlahovića kod Ljubinja. Slave Šćepandan. Ispod sela Kolezi nalazi se “veliki stub sa krstom u reljefu, a niže njega veliki Radića krst: tu je zakopan, pre nekih 50 godina, Lazo Radić iz Dola koji je izvršio samoubistvo skakanjem u vodu” (84:180,182). Radići su nastanjeni i u Mostaru. Radići (k), u Trnčini, Orahovu Dolu i Prhinju (Popovo), Hutovu (Neum), Radišićima i Veljacima (Ljubuški), Rasnu (Široki Brijeg), Proslapu, Jaklićima i Trišćanima (Prozor). U Trnčini su od Kačića iz “Madžarske” (Makarske). Njihovi su preci “zbog danka ubili Zagora bana i poklali Madžare. posle čega su morali pobeći u Dalmaciju, a odatle su se raselili na razne strane”. U Orahovi Do su došli sa Planjaka u Trnčini. Slavili su Nikoljdan. I u Prhinje su došli iz Trnčine, a u Hutovo iz Velje Međe (84:154,168.184,190). U Radišiće su Radići doselili iz Veljaka, a u Veljake su za “franceskoga vremena, doselili na kmetstvo” (59:297,302). U Rasnu su se i do prije 20 godina zvali Kvesići, a sada se i u matičnim knjigama vode kao Radići” (189:85). Radići u Proslapu su starinom od Drniša. u Jakliće je Radić došao „na ženinstvo” iz Proslapa, a u Trišćanima su od Topića starosjedilaca u tom selu (79:78,98,145).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  4. ZORAN RADIĆ

    Poštovana braćo p prezimenu i veri ja sam Radić od teslića ispod obronaka planine borja tačnije selo Ugodnovići i mislim da smo svi porijeklom iz Crnu Goru na šta možemo biti ponosni a ko koju slavu slavi to je splet okolnosti i događaja zato želim da pozdravim cijelo brastvo Radića ma đe bili

  5. Pozdrav,

    Neven Radić iz Ilijaša, slava sv. Nikola. Prađed mi sahranjen u Ilijašu, a kažu da je došao iz Radića potoka.

    Stari kaže da su naši preci stigli u Sarajevo posle nekakve kuge koja je Bosnom harala, sad da li su ih Turci nacilno naselili ili su ovi došli ne znam, kao što ne znam ni da li je ova tvrdnja tačna.

    DNK analiza je pokazala da imamo i nekih srodnika u Krajini ali i Prijepolju tako da vjerovatno.

    Ako ima neko više informacija ovo je moj email: [email protected]

  6. Radić

    Poštovani, evo slucajno sam naletio na ovaj site. Moji Radići su iz Dvornica (Općina Rogoznica u HR) i ima nas od Primoštena do Čiova pa na sjever do Primorskog Doca. U tom trokutu živi cca 500 obitelji tog prezimena, i od tu su naselili Šibenik, Trogir, Kaštela, Split, neki i Zagreb. Prvi put se spominju u crkvenim knjigama u 15 vijeku. Zanimljivo je što smo svi čakavci porijeklom, katolici, svi se izjašnjavaju kao Hrvati. Postoje i drugi Radići iz Klisa i Vrgorca u Dalmaciji, koji su naseljeni u istim gradovima ali s njima nismo povezani, oni su porijeklom štokavci, također Hrvati. Navodno postoje i Radići pravoslavci u nekom selu u okolici Knina, ali zanemarive populacije, manje od 50, ti se izjašnjavaju kao Srbi. Do sad sam upoznao također Radiće s Brača i Hvara, ali i Kraljeve Sutjeske i Visokog u centralnoj Bosni, također Hrvati. Tvrdili su da su tu oduvijek. Mišljenja sam da to prezime vuče razna porijekla na različitim područjima. U HR je to prezime dosta starije nego u SRB, ali to je iz praktičnih razloga, jer je Katolička crkva ranije uvela drugo ime, odnosno prezime, u svrhu prikupljanja poreza.
    Lp

    • Bilja

      Moja otac je Radić, iz Tekije, pored Kladova, Đerdap, Srbija. Kaže da su Radići jedna od tri porodice koje su osnovale to selo 1700 i neke i da su došli iz okoline Šibenika. Kako, zašto ko će znati?

      Tatini su radili na brodu kada se gradio kanal Dunav-Tisa-Dunav i završili u Smederevu ’60ih.

      Vaš komentar je prvi gde sam našla neku možda poveznicu…

  7. Žarko Kunjadić,Drvar,BiH

    Sve što sam ovdje pročitao dosta me zbunilo.Sve se svodi na priče bez argumenata i konkretnih dokaza.Zar je moguće da ne postoje uvjerljivi tragovi na osnovu kojih bi se moglo rekonstruisati porijeklo prezimena Radić.
    Spoštovanjem!

  8. Jovan

    Pozdrav, moji Radići su iz Vrbeštice – Štrbce sa Kosova. Slavimo slavu Sveti Alimpije Stolpnik.

  9. Marko

    Moj čukundjed Šimeun je došao u Zvornik početkom 20 og vjeka sa svojom braćom.. Jedan je u Ljesnici a drugi u Radalju.. Radić se prezivamo.. Imam informaciju da smo to prezime uzeli po dolasku u podrinje a da smo se prije prezivali Lopatić.. Slavimo svetog Jovana Krstitelja..Pretpostavljam da su nam korjeni iz Hercegovine ili čak iz Plužina.. pozdrav

  10. David Radić

    Pozdrav,moji čukunđedovi su iz sela Melina kod Banja Luke,ako se neko prepozna neka se ja vi mnogo bi mi značilo(Čukunđed je Dmitar Radić,imao je sina Jovana Radića)

    • Kollak

      Davide ti si od Vlaha Vlahovića iz dtare Hercegovine, slaviš Sv. Jovana Krstitelja, ( haplo je J1) rod su ti i Tišme, Janjetovići kao i čuveni Sinobadi..