Порекло презимена Радић

7. март 2012.

коментара: 164

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (164)

Одговорите

164 коментара

  1. zeljko radic

    Simo Radicu od svih Radica ti imas najvecu sansu da mi budes rodjak..Moji su negde iz Hercegovine. Moj deda Jovo Radic je rodjen 1874 u Bosni ili Hercegovini. Njegov otac se zvao Lako.Porodicna slava je sveti Stefan. Moj Y hromozom haplogrupa je E1b1b1. Detaljne podatke o haplogrupi mogu da ti posaljem kroz e-mail.Moja se porodica naselila u Prijedoru negde pre prvog svetskog rata.Moj deda je ziveo u SAD 0d 1912 do 1919. koliko mi je poznato nije imao brace ili sestara.

  2. Suzana

    Moji Radici su iz Bistrice i slave Svetog Djordja,moj deda je Ostoja i ima sina Nikolu …pradeda je Todor. Volela bih da saznam vise.

    Pozdrav Radici i hvala

  3. Војислав Ананић

    РАДИЋ (п,к). Радићи (п) су у Жрвњу (Љубиње) и Долу (Попово). Различитог су поријекла. Радићи у Жрвњу старином су из Домашева (Љубомир). “Тамо су се завадили са Зотовићима, убили агу и преселили се на Жрвањ” око 1850. године. Славе Ђурђевдан (155:561), У селу До се сматрају старосједиоцима, али им поријекло није заједничко. Једни потичу од племена Влатковића, а других је предак дошао из Влаховића код Љубиња. Славе Шћепандан. Испод села Колези налази се “велики стуб са крстом у рељефу, а ниже њега велики Радића крст: ту је закопан, пре неких 50 година, Лазо Радић из Дола који је извршио самоубиство скакањем у воду” (84:180,182). Радићи су настањени и у Мостару. Радићи (к), у Трнчини, Орахову Долу и Прхињу (Попово), Хутову (Неум), Радишићима и Вељацима (Љубушки), Расну (Широки Бријег), Прослапу, Јаклићима и Тришћанима (Прозор). У Трнчини су од Качића из “Маџарске” (Макарске). Њихови су преци “због данка убили Загора бана и поклали Маџаре. после чега су морали побећи у Далмацију, а одатле су се раселили на разне стране”. У Орахови До су дошли са Плањака у Трнчини. Славили су Никољдан. И у Прхиње су дошли из Трнчине, а у Хутово из Веље Међе (84:154,168.184,190). У Радишиће су Радићи доселили из Вељака, а у Вељаке су за “францескога времена, доселили на кметство” (59:297,302). У Расну су се и до прије 20 година звали Квесићи, а сада се и у матичним књигама воде као Радићи” (189:85). Радићи у Прослапу су старином од Дрниша. у Јаклиће је Радић дошао „на женинство” из Прослапа, а у Тришћанима су од Топића старосједилаца у том селу (79:78,98,145).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  4. ЗОРАН РАДИЋ

    Поштована браћо п презимену и вери ја сам Радић од теслића испод обронака планине борја тачније село Угодновићи и мислим да смо сви поријеклом из Црну Гору на шта можемо бити поносни а ко коју славу слави то је сплет околности и догађаја зато желим да поздравим цијело браство Радића ма ђе били

  5. Поздрав,

    Невен Радић из Илијаша, слава св. Никола. Прађед ми сахрањен у Илијашу, а кажу да је дошао из Радића потока.

    Стари каже да су наши преци стигли у Сарајево после некакве куге која је Босном харала, сад да ли су их Турци нацилно населили или су ови дошли не знам, као што не знам ни да ли је ова тврдња тачна.

    ДНК анализа је показала да имамо и неких сродника у Крајини али и Пријепољу тако да вјероватно.

    Ако има неко више информација ово је мој емаил: [email protected]

  6. Radić

    Poštovani, evo slucajno sam naletio na ovaj site. Moji Radići su iz Dvornica (Općina Rogoznica u HR) i ima nas od Primoštena do Čiova pa na sjever do Primorskog Doca. U tom trokutu živi cca 500 obitelji tog prezimena, i od tu su naselili Šibenik, Trogir, Kaštela, Split, neki i Zagreb. Prvi put se spominju u crkvenim knjigama u 15 vijeku. Zanimljivo je što smo svi čakavci porijeklom, katolici, svi se izjašnjavaju kao Hrvati. Postoje i drugi Radići iz Klisa i Vrgorca u Dalmaciji, koji su naseljeni u istim gradovima ali s njima nismo povezani, oni su porijeklom štokavci, također Hrvati. Navodno postoje i Radići pravoslavci u nekom selu u okolici Knina, ali zanemarive populacije, manje od 50, ti se izjašnjavaju kao Srbi. Do sad sam upoznao također Radiće s Brača i Hvara, ali i Kraljeve Sutjeske i Visokog u centralnoj Bosni, također Hrvati. Tvrdili su da su tu oduvijek. Mišljenja sam da to prezime vuče razna porijekla na različitim područjima. U HR je to prezime dosta starije nego u SRB, ali to je iz praktičnih razloga, jer je Katolička crkva ranije uvela drugo ime, odnosno prezime, u svrhu prikupljanja poreza.
    Lp

    • Bilja

      Moja otac je Radić, iz Tekije, pored Kladova, Đerdap, Srbija. Kaže da su Radići jedna od tri porodice koje su osnovale to selo 1700 i neke i da su došli iz okoline Šibenika. Kako, zašto ko će znati?

      Tatini su radili na brodu kada se gradio kanal Dunav-Tisa-Dunav i završili u Smederevu ’60ih.

      Vaš komentar je prvi gde sam našla neku možda poveznicu…

  7. Žarko Kunjadić,Drvar,BiH

    Sve što sam ovdje pročitao dosta me zbunilo.Sve se svodi na priče bez argumenata i konkretnih dokaza.Zar je moguće da ne postoje uvjerljivi tragovi na osnovu kojih bi se moglo rekonstruisati porijeklo prezimena Radić.
    Spoštovanjem!

  8. Jovan

    Pozdrav, moji Radići su iz Vrbeštice – Štrbce sa Kosova. Slavimo slavu Sveti Alimpije Stolpnik.

  9. Marko

    Moj čukundjed Šimeun je došao u Zvornik početkom 20 og vjeka sa svojom braćom.. Jedan je u Ljesnici a drugi u Radalju.. Radić se prezivamo.. Imam informaciju da smo to prezime uzeli po dolasku u podrinje a da smo se prije prezivali Lopatić.. Slavimo svetog Jovana Krstitelja..Pretpostavljam da su nam korjeni iz Hercegovine ili čak iz Plužina.. pozdrav

  10. David Radić

    Pozdrav,moji čukunđedovi su iz sela Melina kod Banja Luke,ako se neko prepozna neka se ja vi mnogo bi mi značilo(Čukunđed je Dmitar Radić,imao je sina Jovana Radića)