Порекло презимена Радић

7. март 2012.

коментара: 166

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (166)

Одговорите

166 коментара

  1. Slavko

    Postovana Dijana, po svemu sto ste napisali mislim da smo rodjaci. Moj cukundeda se zvao Ilija, iz tog je kraja, imao je sina Slavka koji je poginuo u 2 sv.ratu na sutjesci. Nasa porodica takodje slavi svetoga Tomu.

  2. Lazar

    Vjerujući da su ljudi smrtni, ali i vječni, dobri koliko i zli,prašina koliko i svemir, razum koliko i Bog, tuga koliko i radost, sumnja koliko i nada. Prateći migracije na ovome podneblju, dobrom komadu surovoga, tajanstvenoga i uronjenog u mnoge civilizacij Balkana ,čovjek se suočava sa istorijomkoja je krojena češćce od ljudske kozenego od bilo čega. Prema predanju prva postojbina Radića je Velestovo u Crnoj Gori.Dakle, prema predanju Radića i kazivanju njihovih potomakamoze se zaključiti, da Radići potiču iz Crne Gore od Bratstva Ozrinića njihovo drugo sjedište je u Zupi Trebinjskoj tj na lokalitetu Domaševa i Ljubomira. Nakon toga ih turski aga progoni u Ljubinjsku opštinu na stanište poznato danas po imenu Radići, i danas žive u ljubinju slave Djurdjev dan. Toliko za sada pošto nemam vremena a imam knjigu o poreklu itd pozdrav

    • Miro Radić

      Veliki pozdrav Lazare. Ja sam Radić iz sarajevskog polja, sada živim u Srbiji. Slavimo sv.Georgija ili Đurđevdan. Napisao si da imaš knjigu o poreklu. Kakva je šansa da dobijem fotokopiju?. Ono što si opisao je slično onome što ja znam.
      Unapred ti hvala. Platiću ti trošak pošalji mi fotokopiju knjige.
      Puno te pozdravljam. Miro Radić

  3. Davor Radic

    Zivim u Novom Sadu, a moj deda Sima Radic je rodjen u Mošorinu. Bio sa u crkvi u Mosorinu, gde mi je popa rekao da su knjige rodjenih spaljene, pa nisam uspeo da saznam ime pradede.
    Dalje sto navodim su tekstovi koje sam prikupio tragajuci po internetu (mozda neko moze da dopuni-ispravi, ili pak dodatno rastumaci):

    – Prvi izvor: http://www.familycetic.net/sources/milan_karanovic.pdf
    Milan Karanović iz Alajbegova Dubovika veli za Štrpce da su iz nekakve Štrbine sa Hercegovine. Zvali su se Pavlovići i najpre su pali na Grahovo. Odatle su jedni odselili u Mali Radić. Iz Malog Radića se odvojio Rade Štrbac pod Gomilu, a jedni nasele u Suvaju. Mali Radić i Suvaja su matica svih Štrbaca ove oblasti koji slave sv, Đurđa.
    Knez iz Gudavca, Nikola Štrbac, veli da su iz Dalmacije. Tu ih je toliko bilo u jednoj kući da je po 13 ,,kolijevki,, sa decom pri sisi izlazilo na njive kad žene moraju da rade i često doje decu. Potomci Rade Štrpca, koji se prozovu Radići, toliko ,,ozgode,, pod Gomilom, da je išlo po 9 divankabanica iz jedne kuće na zbor crkvi i da su imali i po 50 samih mačaka.

    – Drugi izvor http://www.vesti-online.com/Stampano-izdanje/17-08-2010/Koreni/75069/Poreklo-porodica-i-prezimena-/print
    Štrbac
    Milan Stojaković iz Toronta, pitao nas je za poreklo majke Radojke, tačnije, poreklo njenih roditelja – Štrbac iz sela Suvaje u opštini Bosanska Krupa. Slava im je Đurđevdan. Prezime Štrbac je među srpskim prezimenima u šematizmu Dabro-bosanske mitropolije i arhidijeceze za 1882. zabeleženo u više mesta i sa različitim slavama. Đurđevdan slave samo u parohijama: Vedovnica (Dubica), Vođenica (Petrovac), Vrelo (Bihać), Gudavac, Ivanjska, Jasenica kod Krupe i Krupa, Ljubija (Prijedor) i Stari Majdan i Umci (Sanski Most). Gotovo u istim ovim parohijama su i Štrpci sa slavom Nikoljdan. U unačkoj oblasti Bosanske Krajine, porodice Šrbac su među najbrojnijim. Najstarija naselja u tom kraju vezuju se za doseljavanje nekoliko porodica koje su se danas razgranale na niz novih, sa sasvim drugim prezimenima, među kojima su i Štrpci. Te porodice, a sa njima i Štrpci, doselile su se pre nešto više od tri veka. Najstarije selo jesu Veliki Štrpci, koje je prema ovoj velikoj i brojnoj porodici i dobilo ime. Ove porodice su se najpre doselile ovde preko Grahova, a potom izbegle u Dalmaciju zbog ubistva nekog turskog age. Sve one slave Nikoljdan.
    U Pounju, međutim, brojnije su porodice Štrbaca koje su se u Malom Radiću i Suvaji, matičnim mestima Štrbaca koji slave Đurđevdan, nastanile u drugom navratu, preko Grahova, po povratku iz Dalmacije. Ukupno je u ovoj oblasti 79 kuća Štrbaca “đurđevštaka” mada ima i 17 kuća “nikoljštaka” a tu se pribrajaju i već izdvojene (s drugim prezimenima) porodice poreklom od Štrbaca, te je oko 1930, po Milanu Karanoviću, u Pounju bila 251 kuća sa 13 različitih prezimena!
    Prema nekim kazivanjima, Štrpci potiču iz nekakvog mesta Štrbine u Hercegovini, odakle su se selili prema Grahovu. Ima pretpostavki da su bili vrlo plemenitog roda i da su zbog toga i krili svoje staro plemićko prezime – Jablanovići, čiji su ogranci Rađenovići i Pavlovići. Prema kazivanjima drugih ogranaka koji danas ne nose ime Štrpci, oni vode poreklo iz južne Hercegovine i dalje, Boke a na Grahovo su “pali” pod prezimenom Pavlovići.
    x Pošto je naš čitalac rekao da su Štrpci njegove majke iz Suvaje, treba znati da postoje dve Suvaje: Donja i Gornja. Oba sela su ispod Grmeča. U Donjoj Suvaji su početkom 20. veka bile 24 kuće Štrbaca koji su ovde došli iz Malog Radića sto godina ranije (oko 1900.) U Mali Radić su se naselili iz Štrbine u Hercegovini, gde su se prezivali Pavlovići. Pamte da su jedno vreme živeli u severnoj Dalmaciji u velikim “zadružnim” domaćinstvima sa po sedamdesetoro čeljadi u svakoj. Jedni slave Đurđevdan, a drugi Nikoljdan ali se ne pamti zbog čega je promenjena slava. U Gornju Suvaju doselili su se Štrpci oko 1858. iz Donje Suvaje. I jedni i drugi slave Đurđevdan.

    – Treci izvor http://www.vesti-online.com/Riznica/Poreklo-porodica/120515/RADIC
    Među prezimenima u Bosni s kraja 19. veka, Radići zauzimaju 15. mesto među 50 najbrojnijih porodica, kao velike familije koje su međusobno i nesrodne, sa čak dvadesetak različitih slava.
    Što se rasprostranjenosti tiče, ravnomerno su se razmestili po čitavoj Bosni, od Vlasenice, Tešnja i Maglaja, preko Sarajeva, Visokog, Travnika i Bugojna, do Livna, Bihaća, Krupe, Dervente, Prijedora, Gradiške i Dubice.
    Za Radiće, autor monografije o Pounju kaže da su se naselili iz Pištalina “posle Omer-paše”, što bi bilo sredinom 19. veka. Posle Prvog svetskog rata, u selu ih je bilo pet domaćinstava.
    Radići, potomci Rade Štrpca, nastali su iz velike grupe familija Štrpci, poreklom iz Dalmacije, za koje se govorilo da su dolaskom u Bosansku krajinu postali imućni i razgranali se. Štrpci su, inače, iz neke Štrbine u Hercegovini naseljeni u Dalmaciju, a potom u Krajinu. Kolevka svih njih je Mali Radić i Suvaja i svi slave Đurđevdan.

    – Četvrti izvor: http://ba.n1info.com/a127901/Lifestyle/Lifestyle/Plemicka-prezimena-sa-Balkana.html
    Pavlović (Jablanović)
    Pavlovići ili Jablanići su bosanska srednjovekovna porodica koja je u doba kraljevine Bosne upravljala istočnim i jugoistočnim dijelovima današnje Bosne i Hercegovine, zvanom Zemlje Pavlovića. Njihov najpoznatiji predstavnik i rodonačelnik bio je Pavle Radenović. Sa završetkom osmanlijskog osvajanja kraljevine Bosne 1463. godine Pavlovići nestaju sa historijske scene.
    http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/21/013757606/dinastija-jabl
    Rezime: Radić / Štrbac / Pavlović / Jablanović

    • Милорад Богдановић

      Тестирај се, сазнај која си хаплогрупа и тако ћеш убрзати овај посао.
      За сада нико од Радића није се тестирао.

      Иначе ово презиме је настало од старог мушког имена Раде, тако да нису сви у сродству који ово пресиме сада носе, а који су до тада имали неко друго. Чак ни слава, ни име мјеста, није поуздани детаљ који би могао да ријеши овај задатак. Колико видим ниси навео која је слава твоје породице, нити старости ђедове генерације. Све је то потребно да се наведе, када се тражи помоћ од другога.

    • Davor Radic

      Da dopunim, slava je Djurdjic, a moj deda Simeon je imao tri brata: Djordje (Šajkaški odred i UDBA), Lazar, Aca i sestra Smilja. A njihov otac, moj pradeda, čije ime ne znam, ali znam da je bio ćata (popis sta seljak treba da da drzavi…).

  4. Milan Radic

    Moj otac je rodom iz Bosne tacnje selo Kovacevac.Selo se nalazi na glavnom putu Mrkonjic Grad Jezero. Slavimo Svetog Stefana Arhidjakona 9. Januar. Sada zivimo u Somboru ali ima jos dosta Radica koji zive u Kovacevcu.

  5. Radovan Radic

    Živim u Novom Sadu a poreklo mi je iz Sanskom Mosta , selo Kljevci , slavimo sv Georgia , po nekim saznanjima od starijih neki naš pradeda se doselio iz Dalmacija tačnije Knina selo Raducic , tu se još doselilo par familija , Jovancevici , Vojvodici kao što se i dan danas zadržavaju ta prezimena u selu Radučic . Dr Jovo Radic u Novo Sadu je čak napisao i knjigu o prezimenu Radic u kojoj stoji da vučemo poreklo iz Crne Gore , moji pradedovi su su davali imena sinovima Sava , Simeun i to se obavljalo sad se to vremenom gubi . Pozdrav

  6. Simo Radić

    Ja sam iz Trebinja, a moji Radići su iz Popovog polja, selo Do. Slavimo Svetog Stefana. Dio Radića iz Dola je u 19. vijeku otišao u Nevesinje, tačnije u selo Pridvorci, a početkom 20. vijeka jedan dio je otišao za Loznicu gdje su kupili imanje nakon povratka iz Amerike.

  7. Vladimir

    Ima nas i u Raci i u Donjoj Raci. Pozdrav za sve Radice!

  8. Nebojsa Radic

    Podrav svima i ja sam Radic i kolko sam upoznat nase pprezime potice iz doline Zete jer su tada bila plemena i nase prezime je proterano odatle da nebi bilo krvne osvete jer je neko iz naseg plemena ubio nekog iz drugog plemena tj.prezimena.Moji slave Lazarevu subotu.

    • Katarina Radic

      Pozdrav Radici, ovako i moja porodica se preziva Radic, slavimo svetog Tomu. Moj cukundeda Spasoje je ziveo u Bogutovom selu jedno mesto u blizini Bijeljine, ali se odatle doselio u Donji Sepak mesto pored reke Drine koje granici sa Loznicom, mesto pripada opstini Zvornik. Moj pradeda se zvao Djoko, moj deda Drago i otac Djoko svi oni su ostali da zive u Sepku. Znam da nam je poreklo od Hercegovine. Zanima me nesto vise o nasem preImenu i da li neko ima stablo koje bi mogla pogledati?

  9. Miro Radić

    Pozdrav za sve Radiće, posebno one koji slave Đurđevdan ili Sv.Georgija, jer bi to bila osnova da li smo rod. Moji potiču iz Crne Gore, a ima nas u sarajevskom polju, Banjaluci, Bijeljini, Staroj Pazovi, Sm.Palanci…., a posle ovog rata u Šapcu, Beogradu, Valjevu, Budvi,…
    Svima želim da otkriju svoje porodično stablo do kraja do bele pčele i belog orla.
    Miro Radić

  10. Boris Radić

    Pozdrav prezimenjacima,moji su iz Doca,Glamoč, Slava Sveti Tomo. po predanju doseljenici iz Tuzle