Poreklo prezimena Radenković

7. mart 2012.

komentara: 41

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (41)

Odgovorite

41 komentara

  1. Veljko Radenković

    Ja sam Veljko Radenković , živim u selu Kriva Reka podno Kopaonika . Deda mi se zvao Radenko , Pradeda Ratko , čukun deda Jovan…Slavimo Aranđelovdan.

    • Uroš Radenković

      Pozdrav, ja sam Uroš Radenković. Poreklom sam iz Gornjih Levića, iznad Brzeća – Opština Brus, pradeda mi se zvao Radoslav Radenković, nadimak mu je bio ”Lala”, deda mi je bio Vukosav Radenković zvani ”Britva”, pokojni otac Gordan. Krsna slava je Sveti Aranđeo.

  2. Nikolina Radenković

    Ja sam Nikolina Radenković iz Novog Pazara. Zajedno sa tatom sam došla na ideju da napišemo rodoslov naše porodice pa me zanimaju rodjaci. Naime, naše prezime poreklo vodi od pretka Radenka koji je sa dvojicom braće Fićom i Damljanom živeo u zaseoku Šljivnje nadomak Novog Pazara,na obroncima planine Rogozna. Damljan i Fićo su zadržali svoje prezime Ilić, a Radenko je uzeo prezime Radenković. Fićo je odselio negde kod Kopaonika, a Damljan je sa Radenkom ostao da zivi u Sljivnju. Njih trojica imali su i dve sestre, Janu i Maksijanu. Slavimo Svetog Ignjatija Bogonosca. Relativno smo mlado pleme a stariji koji bi mogli nešto više da nam kažu nisu više živi, ako neko zna nešto više volela bih da znam.

  3. Andrija Radenković

    Ja sam Andrija Radenković od 60 tih godina smo naseljeni u Prokuplju, pre toga smo živeli u Srednjem Statovcu nadomak Prokuplja na obroncima Radan planine, deda je Miloje, pradeda Radovan,čukundeda Mladen. Imamo familiju u Inđiji i krsna slava nam je Mitrovdan.
    Pozdrav za sve Radenkoviće širom sveta

  4. Zoran

    Moji su iz Timočke krajine , selo Ilino ispod planine Rtanj.
    Pradeda mi se zvao MILIJA, prababa Pavlija, deda Dobrosav i baba Sevdija. Slavimo slavu Sveti Nikola.