Порекло презимена Кнежевић

7. март 2012.

коментара: 135

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ КНЕЖЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Кнежевић

Хаплогрупа: I2a M223 род Е

Порекло:

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Хаплогрупа: I2a DS род Черана Величана

Порекло: Велика, Плав, Црна Гора

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

КНЕЖЕВИЋИ

(живе у Милошевићима)

Кнежевићи су огранак Милошевића. Ово братство је најдуже од свих огранака Милошевића задржало презиме Милошевић. У своме братству имали су доста кнежева, по чему се прозову Кнежевићи.

Њихов најстарији предак је кнез Милија Милошевић, за кога се прича да је био угледна личност у племену. Помиње се као учесник на скупу српских главара одржаном у Кучима 1614. године (Ј. Томић: Састанак и договор српских главара у Кучима 1614. године – Београд 1901). Породична традиција зна за Милоша Кнежевића, који се помиње и као кнез и као војвода. Опјеван је у народним пјесмама. О њему постоји народна пјесма Женидба Кнежевић Милоша, у којој је Милош опјеван као поштен и хуман човјек.

Предање помиње и кнеза Дракула Кнежевића, који је учествовао у убиству турских шехова 1718. године, они су дошли да по Дробњаку проповиједају ислам. Кад је Реџеп-паша Невесињац 1702. године дошао у Дробњак да га покори, кнез Дракуле убије Ајдук-оџу у Мокром, па Турци разоре Дробњак, а кнеза Дракула посијеку.

Кнез Никола Кнежевић био је кнез послије Дракула. О њему се приповиједа да је био врло богат.

Породична традиција зна за Ђура Кнежевића као кнеза који је ишао у Травник код босанског везира.

У другој половини 18. вијека помиње се кнез Јоксим, син Завише Кнежевића, који је био изузетно богат, паметан и утицајан човјек.

Нуан Љуца, познати турски забит из Никшића, поручи кнезу Јоксиму да не смије прислуживати за крсну славу Усјековање светог Јована и зато што је Јоксимов предак на тај дан учествовао у убиству босанских шехова. Упркос ових пријетњи кнез Јоксим позове велики број званица, међу њима и игумана Арсенија, старјешину манастира Бијела. Нуан Љуца, с неколико никшићких Турака, стигне баш у току славе Божије, преврне трпезу и угаси славску свијећу, на што Јоксимов син Стојан убије Нуана Љуцу, тада су у боју изгинули и Турци и Дробњаци.

Одмах послије овог догађаја кнез Јоксим са својом породицом побјеже на Гласинац, у Босну. Ради освете погинулих Турака и њиховог предводника Нуана Љуце, никшићки Турци ударе на Милошевиће, опљачкају их, спале и убију седамнаест Милошевића.

Јоксим с породицом није дуго остао на Гласинцу, јер је и одатле морао бјежати због убиства неког турског насилника. Поново се настани с породицом у Милошевићима. Имао је синове Стојана, Дреку и Драшка.

Послије Јоксима, кнез је био његов син Дрека, а Дреку је наслиједио у кнештву син Милутин. Драшкови потомци се на уже прозову Драшковићи.

Милан Завишин, учитељ, врло угледна личност у Дробњаку, радио на уједињењу Црне Горе и Србије, и због тога пао у немилост књаза Николе, па је морао да бјежи у Србију. Његови потомци живе у Београду, Новом Саду, а има их и у Америци.

Стеванова породица преселила се у Лебане око 1908. године. Сава Стеванов, са својим синовима Радованом, Блажом и Миладином, учествовао је у Првом свјетском рату у српској војсци. Радован и Блажо су погинули на солунском ратишту, а Миладин је за заслуге у рату одликован Карађорђевом звијездом с мачевима.

Од 1912. до 1918. године у ратовима је учествовао и Петко Јованов. За ратне заслуге добио је имање у Витомирици у Метохији, гдје и данас живе његови потомци. Петков син Јован је учесник Првог свјетског рата 1914-1918. године.

Милосав Ђорђијев је учествовао у Првом балканском рату и у ратовима 1914-1918. године, а Ђуро Новичин је погинуо на Скадру 1912. године у Првом балканском рату. Ђурови синови: Раде, капетан бивше Југословенске војске и у НОР-у од првих устаничких дана, носилац је Партизанске споменице 1941. године и генерал ЈНА. Његов брат Новак, студент права, такође је био учесник рата од 1941. Носилац је Партизанске споменице 1941. године.

Исаило Драгов био је у НОП-у од 1941. године, а од формирања Четврте црногорске пролетерске бригаде борац у њеном Петом батаљону. Носилац је Партизанске споменице 1941. године. И Милан Новичин је припадник НОП-а од 1941. године, а од формирања Четврте црногорске пролетерске бригаде био је у њеном саставу. Погинуо је на Зеленгори 1943. године. Његов брат Веселин је такође припадник НОП-а од 1941. и у саставу Четврте црногорске пролетерске. Једно вријеме радио је на терену у народној власти. Послије рата налазио се на политичким функцијама у општини Шавник.

Кнежевића има у многим мјестима наше земље, а највише их је у Никшићу и у Драговољићима.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Усјековање св. Јована.

_____________

КНЕЖЕВИЋИ

(на Боану)

Милан Кнежевић се из Калушића код Пљеваља око 1868. године доселио на Боан, гдје се оженио код Шећковића. Имао је два сина Гавра и Живана; Живан се није женио, а Гавро има Божидара, Момчила и Томислава-Тока.

Славе Лазареву суботу.

_____________

КНЕЖЕВИЋИ

(у Руданцима, Студенцима, Чолановом долу и Затарју)

 

Кнежевићи потичу од кнеза Мира, унука Мијаила Шаранца. Миро је наслиједио кнештво од колашинског кнеза Грује, чију је кћер јединицу узео за жену. С њом је имао три сина који се, због све чешћих упада Турака и потурчењака у колашински крај, одселе у Срем код својих братственика, који су се тамо преселили из старе постојбине, херцеговачке Плане, када су их Турци разурили у другој половини 15. вијека. О кретању Шаранаца од херцеговачке Плане до насељења данашњег мјеста Шаранаца говорено је у уводном дијелу о Шаранцима.

Пошто се синови кнеза Мира одселе из колашинске Плане, његови рођаци наговоре старог кнеза Мира да се поново ожени, што он и учини. Узе младу удовицу од породице Мандић с којом је имао три сина: Вукића, Савића и Остоју. Они су живјели у Плани колашинској, одакле се њихови синови, у другој половини 18. вијека, с осталим шаранским братствима преселе на дробњачко земљиште, на лијевој обали ријеке Таре, па се ово земљиште по њима назва Шаранци. У почетку су населили Јелину Гору, касније пређу у Пода, гдје остадоше до 1853. године, када почну ирелазити у Руданца, Студенца и на своје катуне у Чолановом долу на Сињајевини.

Братство Кнежевића давало је кроз вјекове угледне и паметне братственике и чувене племенике који су управљали племеном и увијек се истицали јунаштвом и мудрим руковођењем.

Поред већ поменутих, ваља истаћи кнеза Марка Јованова, Савића, Мића, војводу Јоксима, који је прво био племенски капетан још за вријеме књаза Данила, а касније војвода, који се истицао јунаштвом у свим бојевима вођеним против Турака у његово доба; затим Рада Радулова, који је с осталим шаранским и језерским првацима командовао једним дијелом војске у чувеној Шаранској бици 1862. године. Митар Јоксимов био је шарански капетан и утицајна личност у племену; он је, заједно с језерским капетаном Живком Шибалијом помагао херцеговачким устаницима оружјем и муницијом, па их је оптужила Аустроугарска. Ваља истаћи још и Димитрија, који се истакао у заузимању манастира Довоље, кад је био запосједнут од Турака. Вуле Кнежевић, шарански капетан, био је командир Језерско-шаранског батаљона и командант Дурмиторске бригаде. Написао је дјело Племе Шаранци, које сам користио у писању поглавља о Шаранцима. Ту су, затим, Новица Вулов, истакнути борац балканских и Првог свјетског рата; у Другом свјетском рату био је један од организатора устанка у свом крају и генерал ЈНА. Никичин брат Петар Вулов је био правник и предсједник општине Павино Поље у предратном периоду.

У другој половини 19. вијека Шаранци купише земљу у селу Вашкову од Каљића из Лијеске Каљића, на коју се населише браћа Трипко и Шубара Ристови, Ђорђије, Радуле- Баћо и Коста Иванови, те Гледо, Никола, Сава и Неђељко. Сви су они активно учествовали у Херцеговачком устанку у коме су се истакли својим јунаштвом.

У балканским и Првом свјетском рату истакли су се Милисав, Ђорђије и Јован који су погинули, а рањени су Коста и Диле. Официр Машан је био командир, Лазар Пујов барјактар, а ратници су били Станиша, Баћо и Милосав; Василије је погинуо на Гласинцу 1915. године.

У, заробљеништву 1916-1918. године у логорима Аустроугарске налазили су се: Новица, Миле, Радоје, Милосав, Јаков, Грубан, Лека и Баћо.

Послије Првог свјетског рата један дио Кнежевића се иселио из Шаранаца и Вашкова у околину Пљеваља и Бјелопољски крај. У Павино Поље су одселили бригадир – мајор Вуле Матијев са пет синова, затим Милутин Илијин, Филип Неђељков, Јагош Мирков, Томо Радов и Томо Стеванов, а у околину Бијелог Поља: Милован Василијев и Радосав Милосављев.

У Пљевља и његову ближу околину одселили су се сљедећи кнежевићи из Вашкова и Шаранаца: Михаило Митров, мајор, и Милика Лазарев, управник поште. Михаило је био истакнути официр у балканским и Првом свјетском и Априлском рату. Од 1916-1918. године налазио се у логору Нађмеђер; стри- јељан је од стране Италијана 1942. године као истакнути и истински родољуб. Син Милике Лазарова Велимир, револуционар, био је један од организатора устанка у пљеваљском крају, прослављени ратни командант у више јединица, генерал ЈНА и носилац Споменице 1941.

Трипкови синови Машан, Андрија-Диле и Милија су одселили у Мијаковиће, а у Луку код Пљеваља синови Живка Лазарова Владимир – Волођа и Данило са мајком Саром, затим Спасоје Лазаров и Никола Милисављев; Милош Илијин у Потпеће, а у Зекавице: синови Стевана Митрова – Милосав и Радосав-Зећо. У маочки крај у Кордовину одселио се Тодор Митров Американац, чији је син Бошко детаљно и веома савјесно урадио породичну монографију с најбитнијим подацима о истакнутим братственицима, којом сам се користио пишући о овом угледном братству.

Владимир – Волођа Живков, организатор устанка у пље- ваљском крају и први командант Главног штаба за Санџак, херо- јски је погинуо 1942. године. Он је народни херој Југославије. Његов брат Данило, заједно са својим братом Волођом, био је организатор устанка у пљеваљском крају, ратни комесар дивизије, пуковник ЈНА, носилац Споменице 1941. и истакнути новинар у поратном периоду.

У Априлском рату 1941. године погинуо је Стеван Баћов, а као велики родољуби убијени су од стране непријатеља Диле Трипков, Милика Лазаров и Божидар Михаилов.

Поред већ набројаних своје животе из овог братства у току НОР-а су још дали: Милован Василијев 1942, Василије Милованов 1945, Радоман Томов – борац од првих устаничких дана 1943, његов брат Вукоман 1944. и стари ратник Милутин Илијин 1944. године, те Спасоје Лазарев 1943, Милија Трипков, Божидар Андријин-Дилов, Никола Милисављев и Косман Јанков, сви на Сутјесци 1943; Млађен Трипков и Тодор Трипков- Американац 1943. код Пљеваља; Александар-Ацо Миликин 1943. код Прибоја, Ленка Михаилова, Душан Машанов 1944. у Београду и Спасоје Кнежевић, као командант мјеста Вашкова 1943. године. Рашко Гледов и Ленка Гојкова су били борци НОР-а од 1941. године. Носиоци су Споменице 1941.

Вук Радованов из Шаранаца, истакнути револуционар из предратних дана и стари комуниста, био је организатор устанка у Дурмиторском крају, замјеник политичког комесара Језеро- шаранског батаљона, на чијем челу херојски гине у чувеној Пљеваљској бици 1. децембра 1941. године. Народни је херој Југославије. Вукова супруга Ирина била је истакнути љекар у јединицама НОВ-а; носилац је Споменице 1941. године. Велимир (Стеванов) Кнежевић био је први комесар Дурмиторског одреда НОП-а и један од истакнутијих руководилада НОП-а Црне Горе; заробљен је у рату од стране непријатеља, а затим ослобођен замјеном за италијанске заробљенике; погинуо је на загонетан начин у Петој непријатељској офанзиви. Посебно треба истаћи примјер Живана Јованова, који је као тешки инвалид без једне ноге провео цијели рат од првих устаничких дана у коме је обављао одговорне функције у јединицама НОВ-а; генерал је ЈНА. И Живанов брат Вељко је био истакнути револуционар и борац од првих устаничких дана; ухваћен је од стране непријатеља и стријељан на Жабљаку 1942. године. Док је спровођен на стрелиште, храбро се држао кличући слободи и псујући непријатеље и изроде свог народа. Заједно са Вељком тада је стријељан и Василије Крстов, који се такође храбро држао на стрелишту кличући слободи.

Браћа Тома, чувени комита и стари ратник, и Млађен- професор, Милованови синови, били су истакнути и храбри борци НОР-а; ухваћени су од стране непријатеља и спроведени у колашински затвор, одакле је Тома у оковима покушао побјећи, али је убијен. Млађен је по повратку из затвора подлегао због посљедица затворског мучења и болести. Станко, њихов старији брат, погинуо је као комита код Пирликтора.

Мијат Милосављев и Божо Јованов су погинули у чувеној Пљеваљској бици као борци Језеро-шаранског батаљона.

Батрић Секулов је припадник НОП-а од 1941. године; погинуо је на Сутјесци 1943. године. Његов брат Димитирје гине на Сремском фронту 1944. године, а Бојица Јованов на Мештревцу 1944. године.

Јово Шћепанов и Лука Јованов су били борци НОР-а у саставу омладинске бригаде, у којој су се истакли као храбри омладинци.

Ово братство је дало велики број врсних интелектуалаца разних занимања, као што су Љубо Петров, познати просвјетар, и његови рођаци Блажо и Љубисав, књижевни ствараоци и просвјетари.

Кнежевића има колонизованих у Војводини, гдје су одселили 1945. године, у разна мјеста наше земље су одлазили најчешће ради запошљења и школовања.

Од овог братства су се веома давно одвојили Радошевићи.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (135)

Одговорите

135 коментара

  1. milan

    ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА КНЕЖЕВИЋ

    САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

    1.- КНЕЖЕВИЋ, Јовањдан, БАЊАНИН
    …………………………..
    2.- КНЕЖЕВИЋ, Јовањдан, ВОЈВНОВИЋ
    …………………………….
    3.- КНЕЖЕВИЋ, Ђурђевдан, ГВОЗДЕН/ОВИЋ
    ………………………………..
    4.- КНЕЖЕВИЋ, Ђурђевдан, ЗОРИЋ
    ………………………….
    5.- КНЕЖЕВИЋ, Игњатијевдан, МАЛЕШЕВИЋ
    ………………………………..
    6.- КНЕЖЕВИЋ, Никољдан, МИЛЕУСНИЋ
    …………………………….
    7.- КНЕЖЕВИЋ, Ђурђевдан, МИЛИДРАГОВИЋ
    ………………………………..
    8.- КНЕЖЕВИЋ, Ђурђевдан, МИЛОШЕВИЋ
    ……………………………..
    9.- КНЕЖЕВИЋ, Ђурђевдан, МУДРИНИЋ
    …………………………….
    10.- КНЕЖЕВИЋ, Ђурђевдан, ОБРАДОВИЋ
    ………………………………
    11.- КНЕЖЕВИЋ, Ђурђевдан, ОМАКОЛОВИЋ
    ……………………………….
    12.- КНЕЖЕВИЋ, Јовањдан, ПЕТРОВИЋ
    …………………………….
    13.- КНЕЖЕВИЋ, Јовањдан, ТЕПАВЧЕВИЋ
    ………………………………

    ПРЕЗИМЕ ЈЕ ОЧЕВ БИЉЕГ,
    А ИМЕ ЈЕ МАЈЧИНА НАДА.

    МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена),
    Нови Сад, књига у рукопису

  2. milan

    ПРЕЗИМЕНА КОЈА СУ ИЗВЕДЕНА ИЗ ПРЕЗИМЕНА КНЕЖЕВИЋ

    САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

    1.- АЋИЋ, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    ………………………..
    2.- БАЈИЋ, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    …………………………
    3.- БИБИЋ, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    …………………………
    4.- БОЛТА, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    …………………………
    5.- БОЛТИЋ, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    ………………………….
    6.- БУЦАЛО, Ђурђевдан, КНЕЖЕВИЋ
    …………………………..
    7.- ВУКОБРАТ, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    ……………………………
    8.- ЂУКИЋ, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    …………………………
    9.- МАРКИЋЕВИЋ, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    ……………………………..
    10.- ПАВЛОВИЋ, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    …………………………….
    11.- ПАЛИЈАН, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    ……………………………
    12.- ПЕШЕВИЋ, Никољдан, КНЕЖЕВИЋ
    ……………………………
    13.- РАДОШЕВИЋ, Ђурђевдан, КНЕЖЕВИЋ и
    ………………………………
    14.- ШАРЕНАЦ, Јовањдан, КНЕЖЕВИЋ

    МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена),
    Нови Сад, књига у рукопису

  3. Фамилије-презимена Кнежевић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Кнежевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бобова
    -Богатић
    -Миличиница
    -Ребељ
    -Санковић

  4. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Кнежевић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Кнежевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Велики Борак
    -Вреоци
    -Даросава
    -Медошевац
    -Петка
    -Степојевац
    -Шишњар

  5. Вид Кнежевић

    Моји Кнежевићи су из Малог Цвјетнића поред Дрвара (Босанска Крајина), одакле су дошли у Македонију у место Карађорђевац (Јосифово).Одатле су после II св. рата насељени у Банат у село Сутјеска, а изгубљен је
    контакт са делом фамије. Мој отац се зове Митар (Дмитар), деда Вид,прадеда Дмитар-радио у Америци, чукундеда Јово-Јовови млини у Цвјетнићу.
    Наводићу оно што сам успео досад да нађем од података, највише од Петра Рађеновића.
    Кнежевићи славе Никољдан. Разгранали су се у више огранака и добили придјевке по даљњим прецима. Тако се зову: Пешевићи, Ђукићи, Павловићи, Бибићи, Маркићевићи. Пеш било мален као пеште стога тако назван. Од Пешевића одселили су једни још прије буне у Пишталине (срез крупски), једни у Бјелај по окупацији.
    Кнежевића има и под изведеним именима: Ковачевић, Болтић, Аћић.
    Вучен Кнежевић (80 г.) с Малог Цвјетнића причао је овако: „Кнежевићи потекли најприје од Крушева (не зна гдје је то Крушево) (највјеројатније Крушево код Обровца у Далмацији о. а.). Заваде се тако с Турцима па побјегну у Отон. Отуда се населе на Мали Цвјетнић.
    Дошло их свега седмеро чељади. Приведу отуда са собом и једног Грбића да имају комшију“.
    Лука Кнежевић (86 г.) причао је исто тако о досељавању, а у погледу времена каже да је тај који је доселио био шукунђед његова ђеда. „Био тада сав Цвјетнић пуст, трава пуна цвијета. Направе кућу у Гају и
    нетјерају на 60 чељади и на 1000 оваца и коза. Држали благо зими на Хрњадима, љети на Цвјетнићу“.
    Кнежевићи на Великом Цвјетнићу су од другог огранка. Ти прешли из Отона најприје у Купирово, па отуда на В. Цвјетнић пређу два брата:
    Никола ковач и Дмитар. Од ових су Ковачевићи и Аћићи. Од Кнежевића су Болтићи. Нетко од старих им био назван Болтом, па им тако остало име.
    Лука и Вучен Кнежевић су своје наводе изјавили 20-тих година 20. века.
    Наишао сам на Доње Крушево и Кнеза Вукашина Рудића понегде у литератури али ми ништа није поуздано. Моја породица Кнежевић из Малог Цвјетнића код Дрвара по предању води порекло из Крушева али се није знало где се налази то Крушево. Сада се негде може направити веза између Кнежевића и Крушева погото што славимо Св. Николу, а Кнез Вукашин је изградио у Доњем Крушеву цркву овом светитељу.

    [email protected]

    • Biljana Knezevic

      Zdravo Vide!!!
      Slucajno citam tvoj komentar pa kako vidim da nam je poreklo isto hajde da ti se javim…
      Ja sam kci Djure Knezevica od Petra Knezevica Tomaje sa Malog Cvjetnica Glavica.
      Zivim u Beogradu. Moj otac na zalost nije vise ziv.
      Verovatno imas monografiju Knezevica gde ima dosta podataka o porodici.
      Tamo neki cukcukundeda je Pes koga i ti spominjes sto znaci da smo potekli iz iste loze.
      Pozdrav i bilo bi mi drago da odgovoris na poruku
      Biljana

    • Aleksandar

      Поштовани Виде,
      У свом тексту поменусте Кнежевиће који воде порекло из Крушева. Оставили сте недоумицу о ком Крушеву се ради. Моја мајка је од Кнежевића из села Цетине са извора истоимене реке у Далмацији. Они су пореклом управо из Крушева херцеговачког (околина Мостара), највероватније места о коме и Ви говорите: “Кнежевићи су потекли из Херцеговине околина села Крушева и раније су се презивали Крушевићи, тамо су се грдно замјерили Турцима и побјегли су према Далмацији и ту су по претку који је био кнез добили презиме Кнежевић…” Овако каже Никола Мандић, велики познавалац херцеговачких племена те аутор неколико књига о родословљима, Никола каже како у његовом крају живи легенда о Кнежевићима.

      • Civljane

        @Aleksandar
        Čitam tvoj komentar, mој otac је rodjen u Civljanima, otac mu je je Nikola Knežević majka Marija rodj Crnomarković. Gde ima više informaicja koje navodiš, rado bih pročitala…

    • To je prepisano iz knjige “CVJETNIĆKI CVETOVI SLOBODE” autora Boška Pilipovića…

    • milan Knezevic

      pozdrav zemljace i moji su sa Malog Cvjetnica uspio sam naci knjigu o Knezevicima sa porodnicnim stablom.

  6. Knez

    Da li neko zna nešto o Kneževićima koji slave Sv.Ignjatija (2.januar)
    Područje oko Doboja, Dervente i Broda ( prostor Vučijaka)

    • Defendor

      То би требали бити Малешевци, род који слави Св. Игњатија. Пореклом су из Малине у Херцеговини. Познато је да их се један део населио на просторе северне Босне, највероватније порчетком 19. века.

      Погледајте литературу која покрива то подручје, па ћете вероватно наћи и помен вашег презимена. Већина породица које славе ову славу су у даљем сродству.

  7. GORAN

    Je mozete nesto da mi kazete o o poreklu Saponja koji zive kod benkovca slava sv vasilije i saponje u bosni koji slave djurdjevdan.Od koje familije poticu i da li su nekad selili u srbiju ili su iz srbije iz starog vlaha dosli u bukovicu.Saponje u srbiji slave sv stefana a ima i onih u dalmaciji sa istom slavom.Odakle su ovi Saponje iz Dalmacije.

    • Александар Маринковић

      Горане,
      Бачко наводи и Шапоње у Добропољцима са славом Ђурђиц, сматрајући да је то средиште Шапоња у том крају. Такође, наводи и Ивана Шапоњу из цетинске области као потписника документа којим су се православни Далматинци обратили Млецима. Мале су могућности да су се из Далмације селили на простор данашње Србије.

  8. Knezevic Dusko

    Pomaze Bog
    Dali neko ima podakte o doseljavanju Knezevica (Djurdjevdan)u Celinac kod Banja-Luke.
    Pozdrav

    • Radomir Knezevic

      pozdrav Dusane. Ja sam poreklom iz Celinca a zivim u Zablju kod Novog Sada… moji su dosli 1958 god. otac mi se zvao Mirko a deda Blagoje… nemam roda od Knezevica pa cisto da vidim da li smo mozda rod… pozdrav!!!

      • Knezevic Dusko

        Pozdrav. U tako malom Celincu (Banja Luka) ima vise Knezevica. Mi slavimo Djurdjevdan, ostali slave Arandjelvodan i Sv. Ignjatiju. Iz kojih si ti Knezevica? Imam nase porodicno stableo od 1850. Pricalo se da smo doselili iz sela Petrovici u Crnoj Gori………

  9. Zoran

    Pozdrav i lepe zelje svim Knezevicima sirom sveta. Zeleo bih vise znati o poreklu Knezevica od kojih ja poticem.Sve sto znam je, da mi je pradeda Stojan Knezevic, a njegov sin, moj deda Milos ozenjen sa Bojom Banjac, gde su ziveli u selu Vrelo kod Cazina (Bihac). Slavimo slavu Djurdjevdan. Molim sve koji nesto vise znaju, da napisu. Pozdrav Zoran 1956god.

  10. Srdjan Knezevic

    Moji Knezevici su iz sela Samaila pored Kraljeva.Vise ih tamo nema, jer su se raselili.Zive u Kraljevu, Beogradu, inostranstvu.Slava-Arandjelovdan

    • Златко Кнежевић

      Срђане поздрав, кажи ми имате ли ви какве везе са Кнежевићима из села Мишар код Шапца, слава такође Аранђеловдан?