Poreklo prezimena Knežević

7. mart 2012.

komentara: 136

[toggle title=”TESTIRANI KNEŽEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Knežević

Haplogrupa: I2a M223 rod E

Poreklo:

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Haplogrupa: I2a DS rod Čerana Veličana

Poreklo: Velika, Plav, Crna Gora

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

KNEŽEVIĆI

(žive u Miloševićima)

Kneževići su ogranak Miloševića. Ovo bratstvo je najduže od svih ogranaka Miloševića zadržalo prezime Milošević. U svome bratstvu imali su dosta kneževa, po čemu se prozovu Kneževići.

Njihov najstariji predak je knez Milija Milošević, za koga se priča da je bio ugledna ličnost u plemenu. Pominje se kao učesnik na skupu srpskih glavara održanom u Kučima 1614. godine (J. Tomić: Sastanak i dogovor srpskih glavara u Kučima 1614. godine – Beograd 1901). Porodična tradicija zna za Miloša Kneževića, koji se pominje i kao knez i kao vojvoda. Opjevan je u narodnim pjesmama. O njemu postoji narodna pjesma Ženidba Knežević Miloša, u kojoj je Miloš opjevan kao pošten i human čovjek.

Predanje pominje i kneza Drakula Kneževića, koji je učestvovao u ubistvu turskih šehova 1718. godine, oni su došli da po Drobnjaku propovijedaju islam. Kad je Redžep-paša Nevesinjac 1702. godine došao u Drobnjak da ga pokori, knez Drakule ubije Ajduk-odžu u Mokrom, pa Turci razore Drobnjak, a kneza Drakula posijeku.

Knez Nikola Knežević bio je knez poslije Drakula. O njemu se pripovijeda da je bio vrlo bogat.

Porodična tradicija zna za Đura Kneževića kao kneza koji je išao u Travnik kod bosanskog vezira.

U drugoj polovini 18. vijeka pominje se knez Joksim, sin Zaviše Kneževića, koji je bio izuzetno bogat, pametan i uticajan čovjek.

Nuan Ljuca, poznati turski zabit iz Nikšića, poruči knezu Joksimu da ne smije prisluživati za krsnu slavu Usjekovanje svetog Jovana i zato što je Joksimov predak na taj dan učestvovao u ubistvu bosanskih šehova. Uprkos ovih prijetnji knez Joksim pozove veliki broj zvanica, među njima i igumana Arsenija, starješinu manastira Bijela. Nuan Ljuca, s nekoliko nikšićkih Turaka, stigne baš u toku slave Božije, prevrne trpezu i ugasi slavsku svijeću, na što Joksimov sin Stojan ubije Nuana Ljucu, tada su u boju izginuli i Turci i Drobnjaci.

Odmah poslije ovog događaja knez Joksim sa svojom porodicom pobježe na Glasinac, u Bosnu. Radi osvete poginulih Turaka i njihovog predvodnika Nuana Ljuce, nikšićki Turci udare na Miloševiće, opljačkaju ih, spale i ubiju sedamnaest Miloševića.

Joksim s porodicom nije dugo ostao na Glasincu, jer je i odatle morao bježati zbog ubistva nekog turskog nasilnika. Ponovo se nastani s porodicom u Miloševićima. Imao je sinove Stojana, Dreku i Draška.

Poslije Joksima, knez je bio njegov sin Dreka, a Dreku je naslijedio u kneštvu sin Milutin. Draškovi potomci se na uže prozovu Draškovići.

Milan Zavišin, učitelj, vrlo ugledna ličnost u Drobnjaku, radio na ujedinjenju Crne Gore i Srbije, i zbog toga pao u nemilost knjaza Nikole, pa je morao da bježi u Srbiju. Njegovi potomci žive u Beogradu, Novom Sadu, a ima ih i u Americi.

Stevanova porodica preselila se u Lebane oko 1908. godine. Sava Stevanov, sa svojim sinovima Radovanom, Blažom i Miladinom, učestvovao je u Prvom svjetskom ratu u srpskoj vojsci. Radovan i Blažo su poginuli na solunskom ratištu, a Miladin je za zasluge u ratu odlikovan Karađorđevom zvijezdom s mačevima.

Od 1912. do 1918. godine u ratovima je učestvovao i Petko Jovanov. Za ratne zasluge dobio je imanje u Vitomirici u Metohiji, gdje i danas žive njegovi potomci. Petkov sin Jovan je učesnik Prvog svjetskog rata 1914-1918. godine.

Milosav Đorđijev je učestvovao u Prvom balkanskom ratu i u ratovima 1914-1918. godine, a Đuro Novičin je poginuo na Skadru 1912. godine u Prvom balkanskom ratu. Đurovi sinovi: Rade, kapetan bivše Jugoslovenske vojske i u NOR-u od prvih ustaničkih dana, nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine i general JNA. Njegov brat Novak, student prava, takođe je bio učesnik rata od 1941. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine.

Isailo Dragov bio je u NOP-u od 1941. godine, a od formiranja Četvrte crnogorske proleterske brigade borac u njenom Petom bataljonu. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine. I Milan Novičin je pripadnik NOP-a od 1941. godine, a od formiranja Četvrte crnogorske proleterske brigade bio je u njenom sastavu. Poginuo je na Zelengori 1943. godine. Njegov brat Veselin je takođe pripadnik NOP-a od 1941. i u sastavu Četvrte crnogorske proleterske. Jedno vrijeme radio je na terenu u narodnoj vlasti. Poslije rata nalazio se na političkim funkcijama u opštini Šavnik.

Kneževića ima u mnogim mjestima naše zemlje, a najviše ih je u Nikšiću i u Dragovoljićima.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Usjekovanje sv. Jovana.

_____________

KNEŽEVIĆI

(na Boanu)

Milan Knežević se iz Kalušića kod Pljevalja oko 1868. godine doselio na Boan, gdje se oženio kod Šećkovića. Imao je dva sina Gavra i Živana; Živan se nije ženio, a Gavro ima Božidara, Momčila i Tomislava-Toka.

Slave Lazarevu subotu.

_____________

KNEŽEVIĆI

(u Rudancima, Studencima, Čolanovom dolu i Zatarju)

 

Kneževići potiču od kneza Mira, unuka Mijaila Šaranca. Miro je naslijedio kneštvo od kolašinskog kneza Gruje, čiju je kćer jedinicu uzeo za ženu. S njom je imao tri sina koji se, zbog sve češćih upada Turaka i poturčenjaka u kolašinski kraj, odsele u Srem kod svojih bratstvenika, koji su se tamo preselili iz stare postojbine, hercegovačke Plane, kada su ih Turci razurili u drugoj polovini 15. vijeka. O kretanju Šaranaca od hercegovačke Plane do naseljenja današnjeg mjesta Šaranaca govoreno je u uvodnom dijelu o Šarancima.

Pošto se sinovi kneza Mira odsele iz kolašinske Plane, njegovi rođaci nagovore starog kneza Mira da se ponovo oženi, što on i učini. Uze mladu udovicu od porodice Mandić s kojom je imao tri sina: Vukića, Savića i Ostoju. Oni su živjeli u Plani kolašinskoj, odakle se njihovi sinovi, u drugoj polovini 18. vijeka, s ostalim šaranskim bratstvima presele na drobnjačko zemljište, na lijevoj obali rijeke Tare, pa se ovo zemljište po njima nazva Šaranci. U početku su naselili Jelinu Goru, kasnije pređu u Poda, gdje ostadoše do 1853. godine, kada počnu irelaziti u Rudanca, Studenca i na svoje katune u Čolanovom dolu na Sinjajevini.

Bratstvo Kneževića davalo je kroz vjekove ugledne i pametne bratstvenike i čuvene plemenike koji su upravljali plemenom i uvijek se isticali junaštvom i mudrim rukovođenjem.

Pored već pomenutih, valja istaći kneza Marka Jovanova, Savića, Mića, vojvodu Joksima, koji je prvo bio plemenski kapetan još za vrijeme knjaza Danila, a kasnije vojvoda, koji se isticao junaštvom u svim bojevima vođenim protiv Turaka u njegovo doba; zatim Rada Radulova, koji je s ostalim šaranskim i jezerskim prvacima komandovao jednim dijelom vojske u čuvenoj Šaranskoj bici 1862. godine. Mitar Joksimov bio je šaranski kapetan i uticajna ličnost u plemenu; on je, zajedno s jezerskim kapetanom Živkom Šibalijom pomagao hercegovačkim ustanicima oružjem i municijom, pa ih je optužila Austrougarska. Valja istaći još i Dimitrija, koji se istakao u zauzimanju manastira Dovolje, kad je bio zaposjednut od Turaka. Vule Knežević, šaranski kapetan, bio je komandir Jezersko-šaranskog bataljona i komandant Durmitorske brigade. Napisao je djelo Pleme Šaranci, koje sam koristio u pisanju poglavlja o Šarancima. Tu su, zatim, Novica Vulov, istaknuti borac balkanskih i Prvog svjetskog rata; u Drugom svjetskom ratu bio je jedan od organizatora ustanka u svom kraju i general JNA. Nikičin brat Petar Vulov je bio pravnik i predsjednik opštine Pavino Polje u predratnom periodu.

U drugoj polovini 19. vijeka Šaranci kupiše zemlju u selu Vaškovu od Kaljića iz Lijeske Kaljića, na koju se naseliše braća Tripko i Šubara Ristovi, Đorđije, Radule- Baćo i Kosta Ivanovi, te Gledo, Nikola, Sava i Neđeljko. Svi su oni aktivno učestvovali u Hercegovačkom ustanku u kome su se istakli svojim junaštvom.

U balkanskim i Prvom svjetskom ratu istakli su se Milisav, Đorđije i Jovan koji su poginuli, a ranjeni su Kosta i Dile. Oficir Mašan je bio komandir, Lazar Pujov barjaktar, a ratnici su bili Staniša, Baćo i Milosav; Vasilije je poginuo na Glasincu 1915. godine.

U, zarobljeništvu 1916-1918. godine u logorima Austrougarske nalazili su se: Novica, Mile, Radoje, Milosav, Jakov, Gruban, Leka i Baćo.

Poslije Prvog svjetskog rata jedan dio Kneževića se iselio iz Šaranaca i Vaškova u okolinu Pljevalja i Bjelopoljski kraj. U Pavino Polje su odselili brigadir – major Vule Matijev sa pet sinova, zatim Milutin Ilijin, Filip Neđeljkov, Jagoš Mirkov, Tomo Radov i Tomo Stevanov, a u okolinu Bijelog Polja: Milovan Vasilijev i Radosav Milosavljev.

U Pljevlja i njegovu bližu okolinu odselili su se sljedeći kneževići iz Vaškova i Šaranaca: Mihailo Mitrov, major, i Milika Lazarev, upravnik pošte. Mihailo je bio istaknuti oficir u balkanskim i Prvom svjetskom i Aprilskom ratu. Od 1916-1918. godine nalazio se u logoru Nađmeđer; stri- jeljan je od strane Italijana 1942. godine kao istaknuti i istinski rodoljub. Sin Milike Lazarova Velimir, revolucionar, bio je jedan od organizatora ustanka u pljevaljskom kraju, proslavljeni ratni komandant u više jedinica, general JNA i nosilac Spomenice 1941.

Tripkovi sinovi Mašan, Andrija-Dile i Milija su odselili u Mijakoviće, a u Luku kod Pljevalja sinovi Živka Lazarova Vladimir – Volođa i Danilo sa majkom Sarom, zatim Spasoje Lazarov i Nikola Milisavljev; Miloš Ilijin u Potpeće, a u Zekavice: sinovi Stevana Mitrova – Milosav i Radosav-Zećo. U maočki kraj u Kordovinu odselio se Todor Mitrov Amerikanac, čiji je sin Boško detaljno i veoma savjesno uradio porodičnu monografiju s najbitnijim podacima o istaknutim bratstvenicima, kojom sam se koristio pišući o ovom uglednom bratstvu.

Vladimir – Volođa Živkov, organizator ustanka u plje- valjskom kraju i prvi komandant Glavnog štaba za Sandžak, hero- jski je poginuo 1942. godine. On je narodni heroj Jugoslavije. Njegov brat Danilo, zajedno sa svojim bratom Volođom, bio je organizator ustanka u pljevaljskom kraju, ratni komesar divizije, pukovnik JNA, nosilac Spomenice 1941. i istaknuti novinar u poratnom periodu.

U Aprilskom ratu 1941. godine poginuo je Stevan Baćov, a kao veliki rodoljubi ubijeni su od strane neprijatelja Dile Tripkov, Milika Lazarov i Božidar Mihailov.

Pored već nabrojanih svoje živote iz ovog bratstva u toku NOR-a su još dali: Milovan Vasilijev 1942, Vasilije Milovanov 1945, Radoman Tomov – borac od prvih ustaničkih dana 1943, njegov brat Vukoman 1944. i stari ratnik Milutin Ilijin 1944. godine, te Spasoje Lazarev 1943, Milija Tripkov, Božidar Andrijin-Dilov, Nikola Milisavljev i Kosman Jankov, svi na Sutjesci 1943; Mlađen Tripkov i Todor Tripkov- Amerikanac 1943. kod Pljevalja; Aleksandar-Aco Milikin 1943. kod Priboja, Lenka Mihailova, Dušan Mašanov 1944. u Beogradu i Spasoje Knežević, kao komandant mjesta Vaškova 1943. godine. Raško Gledov i Lenka Gojkova su bili borci NOR-a od 1941. godine. Nosioci su Spomenice 1941.

Vuk Radovanov iz Šaranaca, istaknuti revolucionar iz predratnih dana i stari komunista, bio je organizator ustanka u Durmitorskom kraju, zamjenik političkog komesara Jezero- šaranskog bataljona, na čijem čelu herojski gine u čuvenoj Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine. Narodni je heroj Jugoslavije. Vukova supruga Irina bila je istaknuti ljekar u jedinicama NOV-a; nosilac je Spomenice 1941. godine. Velimir (Stevanov) Knežević bio je prvi komesar Durmitorskog odreda NOP-a i jedan od istaknutijih rukovodilada NOP-a Crne Gore; zarobljen je u ratu od strane neprijatelja, a zatim oslobođen zamjenom za italijanske zarobljenike; poginuo je na zagonetan način u Petoj neprijateljskoj ofanzivi. Posebno treba istaći primjer Živana Jovanova, koji je kao teški invalid bez jedne noge proveo cijeli rat od prvih ustaničkih dana u kome je obavljao odgovorne funkcije u jedinicama NOV-a; general je JNA. I Živanov brat Veljko je bio istaknuti revolucionar i borac od prvih ustaničkih dana; uhvaćen je od strane neprijatelja i strijeljan na Žabljaku 1942. godine. Dok je sprovođen na strelište, hrabro se držao kličući slobodi i psujući neprijatelje i izrode svog naroda. Zajedno sa Veljkom tada je strijeljan i Vasilije Krstov, koji se takođe hrabro držao na strelištu kličući slobodi.

Braća Toma, čuveni komita i stari ratnik, i Mlađen- profesor, Milovanovi sinovi, bili su istaknuti i hrabri borci NOR-a; uhvaćeni su od strane neprijatelja i sprovedeni u kolašinski zatvor, odakle je Toma u okovima pokušao pobjeći, ali je ubijen. Mlađen je po povratku iz zatvora podlegao zbog posljedica zatvorskog mučenja i bolesti. Stanko, njihov stariji brat, poginuo je kao komita kod Pirliktora.

Mijat Milosavljev i Božo Jovanov su poginuli u čuvenoj Pljevaljskoj bici kao borci Jezero-šaranskog bataljona.

Batrić Sekulov je pripadnik NOP-a od 1941. godine; poginuo je na Sutjesci 1943. godine. Njegov brat Dimitirje gine na Sremskom frontu 1944. godine, a Bojica Jovanov na Meštrevcu 1944. godine.

Jovo Šćepanov i Luka Jovanov su bili borci NOR-a u sastavu omladinske brigade, u kojoj su se istakli kao hrabri omladinci.

Ovo bratstvo je dalo veliki broj vrsnih intelektualaca raznih zanimanja, kao što su Ljubo Petrov, poznati prosvjetar, i njegovi rođaci Blažo i Ljubisav, književni stvaraoci i prosvjetari.

Kneževića ima kolonizovanih u Vojvodini, gdje su odselili 1945. godine, u razna mjesta naše zemlje su odlazili najčešće radi zapošljenja i školovanja.

Od ovog bratstva su se veoma davno odvojili Radoševići.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (136)

Odgovorite

136 komentara

  1. milan

    POREKLO PREZIMENA KNEŽEVIĆ

    SADAŠNJE PREZIME, krsna slava, STARO PREZIME

    1.- KNEŽEVIĆ, Jovanjdan, BANJANIN
    …………………………..
    2.- KNEŽEVIĆ, Jovanjdan, VOJVNOVIĆ
    …………………………….
    3.- KNEŽEVIĆ, Đurđevdan, GVOZDEN/OVIĆ
    ………………………………..
    4.- KNEŽEVIĆ, Đurđevdan, ZORIĆ
    ………………………….
    5.- KNEŽEVIĆ, Ignjatijevdan, MALEŠEVIĆ
    ………………………………..
    6.- KNEŽEVIĆ, Nikoljdan, MILEUSNIĆ
    …………………………….
    7.- KNEŽEVIĆ, Đurđevdan, MILIDRAGOVIĆ
    ………………………………..
    8.- KNEŽEVIĆ, Đurđevdan, MILOŠEVIĆ
    ……………………………..
    9.- KNEŽEVIĆ, Đurđevdan, MUDRINIĆ
    …………………………….
    10.- KNEŽEVIĆ, Đurđevdan, OBRADOVIĆ
    ………………………………
    11.- KNEŽEVIĆ, Đurđevdan, OMAKOLOVIĆ
    ……………………………….
    12.- KNEŽEVIĆ, Jovanjdan, PETROVIĆ
    …………………………….
    13.- KNEŽEVIĆ, Jovanjdan, TEPAVČEVIĆ
    ………………………………

    PREZIME JE OČEV BILJEG,
    A IME JE MAJČINA NADA.

    MILAN DIVJAK LIČKI, LIČKI BILJEZI (sadašnja i stara prezimena),
    Novi Sad, knjiga u rukopisu

  2. milan

    PREZIMENA KOJA SU IZVEDENA IZ PREZIMENA KNEŽEVIĆ

    SADAŠNJE PREZIME, krsna slava, STARO PREZIME

    1.- AĆIĆ, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    ………………………..
    2.- BAJIĆ, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    …………………………
    3.- BIBIĆ, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    …………………………
    4.- BOLTA, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    …………………………
    5.- BOLTIĆ, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    ………………………….
    6.- BUCALO, Đurđevdan, KNEŽEVIĆ
    …………………………..
    7.- VUKOBRAT, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    ……………………………
    8.- ĐUKIĆ, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    …………………………
    9.- MARKIĆEVIĆ, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    ……………………………..
    10.- PAVLOVIĆ, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    …………………………….
    11.- PALIJAN, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    ……………………………
    12.- PEŠEVIĆ, Nikoljdan, KNEŽEVIĆ
    ……………………………
    13.- RADOŠEVIĆ, Đurđevdan, KNEŽEVIĆ i
    ………………………………
    14.- ŠARENAC, Jovanjdan, KNEŽEVIĆ

    MILAN DIVJAK LIČKI, LIČKI BILJEZI (sadašnja i stara prezimena),
    Novi Sad, knjiga u rukopisu

  3. Familije-prezimena Knežević po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Knežević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Bobova
    -Bogatić
    -Miličinica
    -Rebelj
    -Sanković

  4. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Knežević.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Knežević, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Veliki Borak
    -Vreoci
    -Darosava
    -Medoševac
    -Petka
    -Stepojevac
    -Šišnjar

  5. Vid Knežević

    Moji Kneževići su iz Malog Cvjetnića pored Drvara (Bosanska Krajina), odakle su došli u Makedoniju u mesto Karađorđevac (Josifovo).Odatle su posle II sv. rata naseljeni u Banat u selo Sutjeska, a izgubljen je
    kontakt sa delom famije. Moj otac se zove Mitar (Dmitar), deda Vid,pradeda Dmitar-radio u Americi, čukundeda Jovo-Jovovi mlini u Cvjetniću.
    Navodiću ono što sam uspeo dosad da nađem od podataka, najviše od Petra Rađenovića.
    Kneževići slave Nikoljdan. Razgranali su se u više ogranaka i dobili pridjevke po daljnjim precima. Tako se zovu: Peševići, Đukići, Pavlovići, Bibići, Markićevići. Peš bilo malen kao pešte stoga tako nazvan. Od Peševića odselili su jedni još prije bune u Pištaline (srez krupski), jedni u Bjelaj po okupaciji.
    Kneževića ima i pod izvedenim imenima: Kovačević, Boltić, Aćić.
    Vučen Knežević (80 g.) s Malog Cvjetnića pričao je ovako: „Kneževići potekli najprije od Kruševa (ne zna gdje je to Kruševo) (najvjerojatnije Kruševo kod Obrovca u Dalmaciji o. a.). Zavade se tako s Turcima pa pobjegnu u Oton. Otuda se nasele na Mali Cvjetnić.
    Došlo ih svega sedmero čeljadi. Privedu otuda sa sobom i jednog Grbića da imaju komšiju“.
    Luka Knežević (86 g.) pričao je isto tako o doseljavanju, a u pogledu vremena kaže da je taj koji je doselio bio šukunđed njegova đeda. „Bio tada sav Cvjetnić pust, trava puna cvijeta. Naprave kuću u Gaju i
    netjeraju na 60 čeljadi i na 1000 ovaca i koza. Držali blago zimi na Hrnjadima, ljeti na Cvjetniću“.
    Kneževići na Velikom Cvjetniću su od drugog ogranka. Ti prešli iz Otona najprije u Kupirovo, pa otuda na V. Cvjetnić pređu dva brata:
    Nikola kovač i Dmitar. Od ovih su Kovačevići i Aćići. Od Kneževića su Boltići. Netko od starih im bio nazvan Boltom, pa im tako ostalo ime.
    Luka i Vučen Knežević su svoje navode izjavili 20-tih godina 20. veka.
    Naišao sam na Donje Kruševo i Kneza Vukašina Rudića ponegde u literaturi ali mi ništa nije pouzdano. Moja porodica Knežević iz Malog Cvjetnića kod Drvara po predanju vodi poreklo iz Kruševa ali se nije znalo gde se nalazi to Kruševo. Sada se negde može napraviti veza između Kneževića i Kruševa pogoto što slavimo Sv. Nikolu, a Knez Vukašin je izgradio u Donjem Kruševu crkvu ovom svetitelju.

    [email protected]

    • Biljana Knezevic

      Zdravo Vide!!!
      Slucajno citam tvoj komentar pa kako vidim da nam je poreklo isto hajde da ti se javim…
      Ja sam kci Djure Knezevica od Petra Knezevica Tomaje sa Malog Cvjetnica Glavica.
      Zivim u Beogradu. Moj otac na zalost nije vise ziv.
      Verovatno imas monografiju Knezevica gde ima dosta podataka o porodici.
      Tamo neki cukcukundeda je Pes koga i ti spominjes sto znaci da smo potekli iz iste loze.
      Pozdrav i bilo bi mi drago da odgovoris na poruku
      Biljana

    • Aleksandar

      Poštovani Vide,
      U svom tekstu pomenuste Kneževiće koji vode poreklo iz Kruševa. Ostavili ste nedoumicu o kom Kruševu se radi. Moja majka je od Kneževića iz sela Cetine sa izvora istoimene reke u Dalmaciji. Oni su poreklom upravo iz Kruševa hercegovačkog (okolina Mostara), najverovatnije mesta o kome i Vi govorite: “Kneževići su potekli iz Hercegovine okolina sela Kruševa i ranije su se prezivali Kruševići, tamo su se grdno zamjerili Turcima i pobjegli su prema Dalmaciji i tu su po pretku koji je bio knez dobili prezime Knežević…” Ovako kaže Nikola Mandić, veliki poznavalac hercegovačkih plemena te autor nekoliko knjiga o rodoslovljima, Nikola kaže kako u njegovom kraju živi legenda o Kneževićima.

      • Civljane

        @Aleksandar
        Čitam tvoj komentar, moj otac je rodjen u Civljanima, otac mu je je Nikola Knežević majka Marija rodj Crnomarković. Gde ima više informaicja koje navodiš, rado bih pročitala…

    • To je prepisano iz knjige “CVJETNIĆKI CVETOVI SLOBODE” autora Boška Pilipovića…

    • milan Knezevic

      pozdrav zemljace i moji su sa Malog Cvjetnica uspio sam naci knjigu o Knezevicima sa porodnicnim stablom.

  6. Knez

    Da li neko zna nešto o Kneževićima koji slave Sv.Ignjatija (2.januar)
    Područje oko Doboja, Dervente i Broda ( prostor Vučijaka)

    • Defendor

      To bi trebali biti Maleševci, rod koji slavi Sv. Ignjatija. Poreklom su iz Maline u Hercegovini. Poznato je da ih se jedan deo naselio na prostore severne Bosne, najverovatnije porčetkom 19. veka.

      Pogledajte literaturu koja pokriva to područje, pa ćete verovatno naći i pomen vašeg prezimena. Većina porodica koje slave ovu slavu su u daljem srodstvu.

  7. GORAN

    Je mozete nesto da mi kazete o o poreklu Saponja koji zive kod benkovca slava sv vasilije i saponje u bosni koji slave djurdjevdan.Od koje familije poticu i da li su nekad selili u srbiju ili su iz srbije iz starog vlaha dosli u bukovicu.Saponje u srbiji slave sv stefana a ima i onih u dalmaciji sa istom slavom.Odakle su ovi Saponje iz Dalmacije.

    • Aleksandar Marinković

      Gorane,
      Bačko navodi i Šaponje u Dobropoljcima sa slavom Đurđic, smatrajući da je to središte Šaponja u tom kraju. Takođe, navodi i Ivana Šaponju iz cetinske oblasti kao potpisnika dokumenta kojim su se pravoslavni Dalmatinci obratili Mlecima. Male su mogućnosti da su se iz Dalmacije selili na prostor današnje Srbije.

  8. Knezevic Dusko

    Pomaze Bog
    Dali neko ima podakte o doseljavanju Knezevica (Djurdjevdan)u Celinac kod Banja-Luke.
    Pozdrav

    • Radomir Knezevic

      pozdrav Dusane. Ja sam poreklom iz Celinca a zivim u Zablju kod Novog Sada… moji su dosli 1958 god. otac mi se zvao Mirko a deda Blagoje… nemam roda od Knezevica pa cisto da vidim da li smo mozda rod… pozdrav!!!

      • Knezevic Dusko

        Pozdrav. U tako malom Celincu (Banja Luka) ima vise Knezevica. Mi slavimo Djurdjevdan, ostali slave Arandjelvodan i Sv. Ignjatiju. Iz kojih si ti Knezevica? Imam nase porodicno stableo od 1850. Pricalo se da smo doselili iz sela Petrovici u Crnoj Gori………

  9. Zoran

    Pozdrav i lepe zelje svim Knezevicima sirom sveta. Zeleo bih vise znati o poreklu Knezevica od kojih ja poticem.Sve sto znam je, da mi je pradeda Stojan Knezevic, a njegov sin, moj deda Milos ozenjen sa Bojom Banjac, gde su ziveli u selu Vrelo kod Cazina (Bihac). Slavimo slavu Djurdjevdan. Molim sve koji nesto vise znaju, da napisu. Pozdrav Zoran 1956god.

  10. Srdjan Knezevic

    Moji Knezevici su iz sela Samaila pored Kraljeva.Vise ih tamo nema, jer su se raselili.Zive u Kraljevu, Beogradu, inostranstvu.Slava-Arandjelovdan

    • Zlatko Knežević

      Srđane pozdrav, kaži mi imate li vi kakve veze sa Kneževićima iz sela Mišar kod Šapca, slava takođe Aranđelovdan?