Порекло презимена Костовић

7. марта 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Бранко Тодоровић

  Ово презиме је носио и чувени српски конструктор и проналазач Огњеслав Костовић (1851–1916), који је први у свету пројектовао дирижабл са чврстом конструкцијом, скоро две деценије пре грофа Цепелина. Костовић је такође направио први ваздухопловни бензински мотор на водено хлађење и електрично паљење, патентирао арборит, по многима први вештачки, синтетички материјал, али и уређај за вађење потопољених лађа и више типова гњурачких одела, што су само неки од око стотину изума због којих је у Русији називан “краљем проналазача”. Уједно је био и први српски балониста, односно први Србин који је сам конструисао балон и њеме летео!
  Према речима историчара Чедомира Јањића, оснивача и првог директора Ваздухопловног музеја, Костовић је припадао имућној српској породици трговаца житом која се почетком 19. века населила у селу Врањево код Новог Бечеја. Растао је у Бечеју и Будимпешти, где је завршио гимназију и Високу техничку школу, а поред српског, мађарског и немачког језика који су се говорили у кући и окружењу, у школи је научио и француски.

  Извор: Blic

  Немали део свог живота провео је у Русији где је 1916. године и умро, а руске новине су тада забележиле да је свет напустио блистав проналазач и научник.

  Огњеславов рођени брат Ладислав Костовић био је последњи конзул Аустроугарске у Холандији.

  Више на: Википедија

 2. Иван Стијовић

  Незнам о поријеклу Костовића иако су ми блиска својта. Али знам да их има у село Горњи Крњин, недалеко од Лепосавића, на северном Косову. Мислим, то је био некад Дежевски срез но после рата припојише Косову. Сад постоји прича да су поријеклом из Мораче али то није потврђено. А читајући овај чланак горе препознајем да су технички надарени. Јер ови рођаци су сви у електротехнику и информатику.

 3. Dragica Gvozdenović rodjena Kostović

  Rodjena sam kao Kostović od familije Kostović iz sela Dedevci kod Kraljeva. Moji su slavili slavu Sveti Sstefan 9.januara