Poreklo prezimena Kostović

7. mart 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Branko Todorović

    Ovo prezime je nosio i čuveni srpski konstruktor i pronalazač Ognjeslav Kostović (1851–1916), koji je prvi u svetu projektovao dirižabl sa čvrstom konstrukcijom, skoro dve decenije pre grofa Cepelina. Kostović je takođe napravio prvi vazduhoplovni benzinski motor na vodeno hlađenje i električno paljenje, patentirao arborit, po mnogima prvi veštački, sintetički materijal, ali i uređaj za vađenje potopoljenih lađa i više tipova gnjuračkih odela, što su samo neki od oko stotinu izuma zbog kojih je u Rusiji nazivan “kraljem pronalazača”. Ujedno je bio i prvi srpski balonista, odnosno prvi Srbin koji je sam konstruisao balon i njeme leteo!
    Prema rečima istoričara Čedomira Janjića, osnivača i prvog direktora Vazduhoplovnog muzeja, Kostović je pripadao imućnoj srpskoj porodici trgovaca žitom koja se početkom 19. veka naselila u selu Vranjevo kod Novog Bečeja. Rastao je u Bečeju i Budimpešti, gde je završio gimnaziju i Visoku tehničku školu, a pored srpskog, mađarskog i nemačkog jezika koji su se govorili u kući i okruženju, u školi je naučio i francuski.

    Izvor: Blic

    Nemali deo svog života proveo je u Rusiji gde je 1916. godine i umro, a ruske novine su tada zabeležile da je svet napustio blistav pronalazač i naučnik.

    Ognjeslavov rođeni brat Ladislav Kostović bio je poslednji konzul Austrougarske u Holandiji.

    Više na: Vikipedija

  2. Ivan Stijović

    Neznam o porijeklu Kostovića iako su mi bliska svojta. Ali znam da ih ima u selo Gornji Krnjin, nedaleko od Leposavića, na severnom Kosovu. Mislim, to je bio nekad Deževski srez no posle rata pripojiše Kosovu. Sad postoji priča da su porijeklom iz Morače ali to nije potvrđeno. A čitajući ovaj članak gore prepoznajem da su tehnički nadareni. Jer ovi rođaci su svi u elektrotehniku i informatiku.

  3. Dragica Gvozdenović rodjena Kostović

    Rodjena sam kao Kostović od familije Kostović iz sela Dedevci kod Kraljeva. Moji su slavili slavu Sveti Sstefan 9.januara