Порекло презимена Ђукановић

7. марта 2012.

коментара: 27

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (27)

Одговорите

27 коментара

 1. Увијек су нам говорили да смо Срби који су пред Турцима избјегли из Црне Горе у Крајину, као и многе друе српске фамилије, чија презимена потичу из Црне Горе.

 2. Ivan

  Prezivam se Djukanovic, deda je rodjen u selu Sokolovu opstina Kljuc, interesuje me da li neko zna nesto vise o tome, odakle su dosli i gde su ziveli pre naseljavanja tog sela, svaka informacija bi mi znacila. Hvala unapred.
  [email protected]

 3. Đukanović Elvis

  Prezivam se Đukanović, živim u Francusku a moj otac potiče iz sela Rekavice pored Banja luke. Mi so katolićke vjere.
  Mi smo jedina porodica Đukanović u ovom selu.
  Željeo bi imati malo više informacija.
  Hvala unaprijed

 4. Jovan

  Prezivam se Djukanovic, zivim u Australiji. Deda i tata su rodjeni u selu Sokolovo blizu Sanski Most. Presli su kasnije u selu Tomina.

 5. Đukanović-Gađ

  Bratstvo Đukanovića postoji i u selu Gađi (Ljubotinj) pokraj Cetinja, od kojih je protojerej i stotinaš Vukale Đukanović, crnogorski senator u prvom sazivu Senata Petra II Petrovića Njegoša. Postoji predanje da su zbog krvne osvete izbjegli sa Kosova, iz Vučitrna, i došli u crnogorske krajeve (najprije u Komove, poslije na Čevo, a sa Čeva se uputili na različite strane: Crmnica-Nikšić, Piperi-Dajbabe, Gađi, Gusinje.
  Ukoliko neko zna nešto više o ovome bratstvu ili može da potvrdi priču o vučitrnskom porijeklu, neka se javi u komentaru.

 6. Bogdan Đukanović

  Moji su Đukanovići sa Čeva,to je područje između Nikšića i Cetinja u Crnoj Gori.Budući da je ovo jedno od najbrojnijih bratstava u Crnoj Gori sasvim je prirodno napomenuti činjenicu da je otud sve i počelo. Neki su kroz istoriju promijenili svoju nacionalnu pripadnost,a neki čak i vjeru.

 7. Nenad Đukanović

  Ima zaseok Đukanovića u Krivaji(opstina Šabac) u podnoziju Cer planine. Odatle su moji. Jedan od stričeva raspitivao se za poreklo i dosao je do kanjona reke Pive. Kako je njemu rečeno svi Đukanović potiču odatle i iz raznih razloga su otisli ka raznim krajevima.