Порекло презимена Ђукановић

7. марта 2012.

коментара: 30

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (30)

Одговорите

30 коментара

 1. Увијек су нам говорили да смо Срби који су пред Турцима избјегли из Црне Горе у Крајину, као и многе друе српске фамилије, чија презимена потичу из Црне Горе.

 2. Ivan

  Prezivam se Djukanovic, deda je rodjen u selu Sokolovu opstina Kljuc, interesuje me da li neko zna nesto vise o tome, odakle su dosli i gde su ziveli pre naseljavanja tog sela, svaka informacija bi mi znacila. Hvala unapred.
  [email protected]

 3. Đukanović Elvis

  Prezivam se Đukanović, živim u Francusku a moj otac potiče iz sela Rekavice pored Banja luke. Mi so katolićke vjere.
  Mi smo jedina porodica Đukanović u ovom selu.
  Željeo bi imati malo više informacija.
  Hvala unaprijed

 4. Jovan

  Prezivam se Djukanovic, zivim u Australiji. Deda i tata su rodjeni u selu Sokolovo blizu Sanski Most. Presli su kasnije u selu Tomina.

 5. Đukanović-Gađ

  Bratstvo Đukanovića postoji i u selu Gađi (Ljubotinj) pokraj Cetinja, od kojih je protojerej i stotinaš Vukale Đukanović, crnogorski senator u prvom sazivu Senata Petra II Petrovića Njegoša. Postoji predanje da su zbog krvne osvete izbjegli sa Kosova, iz Vučitrna, i došli u crnogorske krajeve (najprije u Komove, poslije na Čevo, a sa Čeva se uputili na različite strane: Crmnica-Nikšić, Piperi-Dajbabe, Gađi, Gusinje.
  Ukoliko neko zna nešto više o ovome bratstvu ili može da potvrdi priču o vučitrnskom porijeklu, neka se javi u komentaru.

 6. Bogdan Đukanović

  Moji su Đukanovići sa Čeva,to je područje između Nikšića i Cetinja u Crnoj Gori.Budući da je ovo jedno od najbrojnijih bratstava u Crnoj Gori sasvim je prirodno napomenuti činjenicu da je otud sve i počelo. Neki su kroz istoriju promijenili svoju nacionalnu pripadnost,a neki čak i vjeru.

 7. Nenad Đukanović

  Ima zaseok Đukanovića u Krivaji(opstina Šabac) u podnoziju Cer planine. Odatle su moji. Jedan od stričeva raspitivao se za poreklo i dosao je do kanjona reke Pive. Kako je njemu rečeno svi Đukanović potiču odatle i iz raznih razloga su otisli ka raznim krajevima.

 8. Krasta Djukanovic

  Ja sam rodjen kao Djukanovic u selu Gornja Slatina u Posavskoj opstini Samac. Jedina smo bili familija u tom selu i slavili smo Slavu Svetoga Trifuna. Jos uvek slavim istu Slavu ali u Americi. Po knjizi jednog naseg coveka spisatelja od Banje Luke , cijeg se imena ne mogu da setim, spominje nam se deda Bozo u Turskim tefterima kao seoski knez sela Slatine kada je placao Turskom agi dadzbinu za njegovo selo. To je podatak od nekih cirka 1850ih. Na dalje nista ne znamo za sigurno mada po neproverenim pricama poticemo negde sa Ceva. Rado bih cuo za svoje dalje poreklo i rodjake koji slave istu Slavu i ako znaju nesto pouzdanije da bi se ta nit povezala. Na ulazu u selo Gornja Slatina postoji tabla sa kartom gde je naslikana ogromna zemljisna povrsina sa nazivom “Djukanska polja”, ali to nama vise ne pripada.

  Pozdrav svim mojim rodjacima,
  Krsta