Порекло презимена Ђукановић

7. март 2012.

коментара: 42

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (42)

Одговорите

42 коментара

  1. Увијек су нам говорили да смо Срби који су пред Турцима избјегли из Црне Горе у Крајину, као и многе друе српске фамилије, чија презимена потичу из Црне Горе.

  2. Ivan

    Prezivam se Djukanovic, deda je rodjen u selu Sokolovu opstina Kljuc, interesuje me da li neko zna nesto vise o tome, odakle su dosli i gde su ziveli pre naseljavanja tog sela, svaka informacija bi mi znacila. Hvala unapred.
    [email protected]

  3. Đukanović Elvis

    Prezivam se Đukanović, živim u Francusku a moj otac potiče iz sela Rekavice pored Banja luke. Mi so katolićke vjere.
    Mi smo jedina porodica Đukanović u ovom selu.
    Željeo bi imati malo više informacija.
    Hvala unaprijed

    • Zvonko

      Prezime je nastalo od imena Đuro ili od milja Đuka i tako je nastalo i prezime Đuka nov ić dakle umanjenica ili mali od Đuke. Imaš to za tvoj kraj na Acta Croatica o tom prezimenu.

    • Mirko

      Sta te konkretno interesuje
      Djukanovici su iz Crne Gore sa Čeva ima ih i u Podgorici mjesto Dajbabe ali ne slave istu slavu sa Čeva slave Arandjelov dan a u Dajbabe sv.Petku .
      Djukanovici iz dajbaba su isto sa Ceva ali jedan ogranak je otisao radi krvne osvete i naselio se u Dajbabe i uzeo slavu sv.Petku

  4. Jovan

    Prezivam se Djukanovic, zivim u Australiji. Deda i tata su rodjeni u selu Sokolovo blizu Sanski Most. Presli su kasnije u selu Tomina.

  5. Đukanović-Gađ

    Bratstvo Đukanovića postoji i u selu Gađi (Ljubotinj) pokraj Cetinja, od kojih je protojerej i stotinaš Vukale Đukanović, crnogorski senator u prvom sazivu Senata Petra II Petrovića Njegoša. Postoji predanje da su zbog krvne osvete izbjegli sa Kosova, iz Vučitrna, i došli u crnogorske krajeve (najprije u Komove, poslije na Čevo, a sa Čeva se uputili na različite strane: Crmnica-Nikšić, Piperi-Dajbabe, Gađi, Gusinje.
    Ukoliko neko zna nešto više o ovome bratstvu ili može da potvrdi priču o vučitrnskom porijeklu, neka se javi u komentaru.

  6. Bogdan Đukanović

    Moji su Đukanovići sa Čeva,to je područje između Nikšića i Cetinja u Crnoj Gori.Budući da je ovo jedno od najbrojnijih bratstava u Crnoj Gori sasvim je prirodno napomenuti činjenicu da je otud sve i počelo. Neki su kroz istoriju promijenili svoju nacionalnu pripadnost,a neki čak i vjeru.

  7. Nenad Đukanović

    Ima zaseok Đukanovića u Krivaji(opstina Šabac) u podnoziju Cer planine. Odatle su moji. Jedan od stričeva raspitivao se za poreklo i dosao je do kanjona reke Pive. Kako je njemu rečeno svi Đukanović potiču odatle i iz raznih razloga su otisli ka raznim krajevima.

    • Dalibor

      Pogresno si informisan.Djukanovici su sa Čeva.Vode porijeklo od Ozra kao i Nikolići,Vukotići,Vujovići itd
      Pozdrav

    • Đorđe Đukanović

      Moji su iz sela Cikote okolina loznice blizu Cera. Slavimo slavu Sveti Jovan Krstitelj. Po nekim pričama sto sam čuo od predaka mi smo učestvovali u izgradnji Manastira Tronoše koji je sagradjen 1388 godine. Zanima me sve sto mogu da prikupim o predcima ako neko nesto zna neka napise

      • Stevica Djukanovic

        Pozdrav moje ime je Stevica ja sam dobio ime od mog djeda Steve koji nije vise sa nama on je meni pricao da smo mi poreklom iz crne gore da je jedan brat otisao za loznicu a jedan za bosnu moj kraj je bjelosevac tu smo se doselili to jeste tamo neko koleno tako deda pricao dok je bio ziv. Nas ovde nazivaju Stanarevicima jer smo mi kao stanovali samo ovde da tako to nazovem… i mene zivo interesuje stablo i poreklo. Mi isto slavimo Jovanjdan zato i pisem vama jer sam citao komentare ko sta slavi. Eto toliko znam. Ja sam Stevica Otac mi je Rado deda Stevo i dedin deda Milos to je sto znam. Pozdrav

  8. Krasta Djukanovic

    Ja sam rodjen kao Djukanovic u selu Gornja Slatina u Posavskoj opstini Samac. Jedina smo bili familija u tom selu i slavili smo Slavu Svetoga Trifuna. Jos uvek slavim istu Slavu ali u Americi. Po knjizi jednog naseg coveka spisatelja od Banje Luke , cijeg se imena ne mogu da setim, spominje nam se deda Bozo u Turskim tefterima kao seoski knez sela Slatine kada je placao Turskom agi dadzbinu za njegovo selo. To je podatak od nekih cirka 1850ih. Na dalje nista ne znamo za sigurno mada po neproverenim pricama poticemo negde sa Ceva. Rado bih cuo za svoje dalje poreklo i rodjake koji slave istu Slavu i ako znaju nesto pouzdanije da bi se ta nit povezala. Na ulazu u selo Gornja Slatina postoji tabla sa kartom gde je naslikana ogromna zemljisna povrsina sa nazivom “Djukanska polja”, ali to nama vise ne pripada.

    Pozdrav svim mojim rodjacima,
    Krsta

  9. Đuka

    Đukanovići (Milkovići) iz Opravdića kod Bratunca. Slava sveti Nikola.
    Pripadamo haplogrupi R1b>Z2705>BY198296

  10. Ranka

    Ja sam od tih Đukanovića ali ne znam puno o samom svom porijeklu, znam samo da su rođena braća mojeg đeda bili Dušan i Đuro, poginuli su u ratu kao, narodni heroji. Ako nesto jos znate molim vas poslajite mi. Hvala.

    • Nenad Djukanovic

      Nenad Djukanovic od oca Radislava ,djed Mirko.Slavimo slavu sv.Kozmo i sv.Damjan ( sv.Vraci)
      Pošto je otac ostao bez oba roditelja u drugom svjetskom ratu nisam imao priliku da čujem nešto više o našem tačnom porjeklu.Volio bih da čujem nešto više odakle poticemo i da li se po slavi koja se slavi može tačnije odrediti.