Порекло презимена Ђукановић

7. март 2012.

коментара: 42

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (42)

Одговорите

42 коментара

  1. Фамилије-презимена Ђукановић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Борина
    -Грачаница
    -Узовница
    -Годечево

  2. Predrag Đukanovic

    Đukanovic prezime potiče sa Čeva u Crnoj Gori. 1600:e godine izvesni Ozro stiže na Čevo gde se i nastanjuje. Ozro dobiva tri sina, Nikola, Vukota i Đukan od kojih nastaju tri prezimena. Đukan dobiva pet sinova od kojih jedan prima islamsku veru i izbegava u Bosnu od braće koja su htela da ga ubiju. Ostatak braće se širi po Crnoj Gori, a kasnije njihovi potomci i po Srbiji.

    • Jelena Djukanovic

      Zna li se sta je bilo posle, jesu li ga ubili u Bosni?

      • Jovana

        Naselje Mrkonjić Grad je na sadašnjem mjestu nastalo 1593. godine, kada je tu podigao svoj vakuf (zadužbinu) kizlar-aga Đukanović (u narodu poznat kao Krzlar-aga) porijeklom iz obližnjih Kotlina. On je uzet kao „danak u krvi“, a kada je odvođen u Carigrad ovdje su vojnici ubili njegovog oca. Krzlar-aga je sagradio džamiju, 24 dućana, musafirhanu (pansion) sa 20 dimnjaka, hamam, pekaru, mekteb i vodovod, za koji je voda dovedena sa planine Lisine.[18] Posebnom vakufnamom (koji se čuvao u Zemaljskom muzeju u Sarajevu) ostavio je 690.000 akči za unapređenje trgovine i zanatstva i za izdržavanje musafirhane u kojoj je svaki putnik (i njegov konj) besplatno mogao biti gost 24 časa.

    • Lana

      Imam ja pitanje vezano za informaciju o bratu koji je izbjegao u Bosnu. Naše prezime vodi porijeklo od Đukanovića, s tim da je jedan brat zadržao prezime (Đukanović) u blizini mjesta na kome su ostala dva brata i bratić. Međutim, nikad niko nije imao drugu vjeroispovijest osim pravoslavne i krsna slava je Aranđelovan. E sad da li je to taj slučaj…

    • Lana

      Ovo pitam zato što, po predanju od starijih generacija, smo doselili iz Crne Gore.

    • Стевановић

      Одакле је Озро дошао у Црну Гору?Ја сам чуо да је из Босне са планине Озрен.

    • Лука Ђукановић

      Pozdrav, ja sam Đukanović iz Mrkonjić Grada, Pravoslavne smo vjeroispovjesti i slavimo Sv. Georgija, ja sam čuo da su Đukanovići bili veliki borci protiv Turaka, a dosta njih je uzelo islam zbog borbe za opstanak…

  3. Andrej

    Ja znam muslimana,bosnjaka koji se preziva baš Đukanović,konkretno ime mu je Adnan

  4. Nebojša Đukanović

    Prezivam se Đukanović, živim u Petrovu, podnožje Ozrena, sjeveroistočna Bosna. Želio bih saznati koja linija Đukanovića je završila na Ozrenu, jer znam da postoje još neke porodice koje žive u okolini Bratunca i Srebrenice, zatim planina Borja kod Teslića i negdje u području Mrkonjić Grada. Krsna slava moje porodice je Sv, Jovan Krstitelj 20. januara.

    • Dragana

      Pozdrav!Mojotac se zvao Ivan Djukanovic.Rodjen je u Milicima blizu Vlasenice.Istocna Bosna.Pricao mi je da su Djukanovici dosli iz Crne Gore tacnije sa Čeva zbog krvne osvete ,jedni su naselili u Bosnu a jedni u Srbiju tacnije u Loznicu i Ljuboviju .Sticajem okolnosti moj otac je 1965god doselio u Pancevo.Inace slavili smo sv Nikolu .

  5. djordjo

    Ђукан је било често име у западној Србији пре 200-300 година, вероватно и источној Босни и одатле су им изведена презимена а не по Ђукановићима из Црне Горе

  6. Марко

    Ђукановића има и у селу Оправдићи код Братунца. Славимо светог Николу и породични надимак нам је Милковић.

  7. Jovanka

    Moje orezime je Đukanović porijeklo iz Crne Gore,Krsna Slava Sveti Arhangel 21.11. a nastanjeni u selu Čolakovići kod Bratunca.

  8. E врло је важна комплетна проча и да је тај исти Кзлар Ага Ђукановић направио и данашњу мркоњићку цркву што је од тадашње турске власти испословсо на врло необичан начин, о чему је остала је прича-легенда у народу која се и сад прича. Кад је правио џамију, Кзлар Ага Ђукановић је тражио да и свом народу, из којег је сам потекао, да направи и цркву. Султан је, мислећи да му план осујети, понудивши ону кесу са дукатима за изградњу џамије, одобрио да и цркву сагради, али уз један услов, само онолику колико је велика та кожна врећа са дукатима. Међутим, Султан се није надао мудрости Кзлар Аге Ђукановића, који се досјетио како да то озбиљно изведе, те је кожу тако танко изрезао да је од ње направио довољно дуго уже које је опасавало, такође толико довољно велик плац на ком је у Мркоњић Граду саградио цркву која је остала и до дан данас. То сам први пут чула од мог покојног дида, православног свештеника Лазара Ђукановића који је имао пет парохија на том крају, а који је такође његово презимена Ђучановић, али који је иначе водио поријекло од исте Кзлар Агине породице Ђукановића, само вјероватно од оне браће што је остала у православљу са славом Светог Ђорђа-Ђурђевдан, за шта сам скоро чула да води поријекло од
    Јарила који се славио у нашој старој славијано-ведској вјери старог аријског народа – древних Белих Срба.Тешка је та наша историја, и уооште судбина нашег народа! Има нас свуда!