Порекло презимена Пушоња

6. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. nane pusonja

    Porijeklo Pusonja vodi sa Cetinja iz pusonjske doline. Zbog krvne osvete napustaju staru Crnu Goru i prelaze rijeku Taru i dolaze u tadasni Sandzak to jes nedaleko od rijeke Tare u tadasni i danasnji PUSONJSKI DO. Zbog krvne osvete moraju da napustaju po drugi put ognjiste. Dvojica brace kenu dalje, a jedan ostane i po njemu se nazovu OSTOICI oni koji su ostali da zive u PUSONSKI DO. Drugi se brat zvao Damjan i mo njemu dobiju prezime DAMJANOVICI i on se nastani u selo Jugovo nedaleko od Pljevalja.Treci brat ne zelivsi da se mijenja prezime i da ostanu ono sto su vjekovima bili,dodje u KOSANICU i imadne tri sina jedano ostane u Kosanici,drugi podje u selo Borovica, a treci u selo Radjevice. U ova tri sela ima sedam kuca Pusonja, dvije kuce u Kosanici, dvije u Borovici i tri u Radjevice.Pusonja ima jos u Priboju (Srbiji) i Visokom – Republika Srpska (BiH)

  2. zeljko

    mozda je ovo sve tacno, ali nepotpuno. pusonja ima u selu dzimrije kod Han pijeska. ima ih i u sokolovicima kod sokoca. a ima ih vjerovatno i na drugim krajevima bosne i hercegovine, pa i sire. poznato mi je da IH ima i muslimana.
    o ovome ima puno boljih poznavaoca od mene, pa i onih koji mogu potvrditi sve ovo o cemu pisemo.

  3. john

    Prvi od svih Pusonja,pojavili su se u Buca Potoku,koji je blizu Sarajeva,sto je jasno objasnjeno u knjizi “Krvave islamske ruke” nzm tacno kog autora.Odatle su protjerani nakon pokolja od strane partizana za vrijeme 2. svetskog rata i rasirili su se po prostorima Crne Gore,Bosne i Hercegovine i u malom procentu Srbije.Dosta je tacnih stvari u tome sto ste vi pisali ali je jedno stravicno netacno.APSOLUTNO NEMA PUSONJA KOJI SU ISLAMSKE VJEROISPOVJESTI!