Poreklo prezimena Prodan

6. mart 2012.

komentara: 4

[toggle title=”TESTIRANI PRODAN NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Prodan

Haplogrupa: I1 rod Macura

Poreklo: Tribanj, Šibuljina, Dalmacija

Krsna slava: Ilindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Vojislav Ananić

    Prodani

    Prodani (Srbi) su nastanjeni u Opličićima (Čapljina). Dedijer ih registruje na početku dvadesetog vijeka. “Prodanov djed došao od potrebe iz Popova. Zvao se Tubić, Slavi Jovanjdan.” Prodani žive u Vranjskoj (Bileća), Potkomu, Berkovićima, Milavićima i Žrvnju (Ljubinje). U Dabru su svi porijeklom iz Vranjske. Slave Aranđelovdan. Istraživači nalaze Prodane u mjestima „Kovače i Stabna (Piva) došli iz Drobnjaka, Prčanj u Boki Kotorskoj“.

    Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

    • Jovan

      Da li se zna odakle su došli Prodani u Vranjska ?

    • Radivoje Prodanović

      Moji su poreklom iz Vranjcije kod Bileće.Dan danas imamo kontakte i posećukemo se. Moj đed pri odlasku u USD početkom prošlog veka 1904 je pošao sa prezimenom Prodan udput mu italijani dodajubvić…živeo je iradio 21god u Čikagu.Kliko ja znam loza je široka a datira ovvako….Gligor-Šćepan-Đorđe(moj đed)Božidar(Miloš,Radovan,Tomislav),Vladimir moj otac . Danica pa ja Radivoje moji sinovi Đorđe i Nikola. Od Gligora ima potomaka od Petko,Gašo,Jovo,Mirko…i jšš ženska deca odselili se na kosovo ..ima nas još…1900…tih god. Vranjska nismo napustili…još gravitiramo u letnje doba

  2. Vojislav Ananić

    PRODAN (p). u Vranjskoj (Bileća), Potkomu, Berkovićima i Milavićima (Dabar), Žrvnju (Ljubinje) i Opličićima (Čapljina). U naseljima Dabra Prodani su porijeklom iz Vranjskih. Slave Aranđeiovdan (248:21). U Opličiće im je predak došao “od potrebe” iz Popova i zvao se Tubić. Slave Jovanjdan (59:255). U Žrvnju su od Prodana iz Vranjskih: “Jedna djevojka, Ćukova, udala se za Prodana u Vranjska i vratila se u rod sa muškim djetetom”. Od njega su Prodani u Žrvnju. Slave Nikoljdan (155:561). Prodani se pominju i u Čičevu (Konjic).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.