Poreklo prezimena Grujović Reviewed by Momizat on . Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Grujović

Poreklo prezimena Grujović

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

prezime@poreklo.rs
Pišite nam

________________________________

Prezime Grujović pominje se u „Srpskom prezimeniku“ Velimira Mihajlovića.

Zabeleženo je u Musinoj Reci (Podibar) 1821. godine, u istoj oblasti ima ih i u Adranima, Drakčićima i Konarevu (ovi poslednji su poreklom iz Vujetinaca kod Čačka).

Postoji i prezime Grujo, u okolini Knina i Vinkovaca u Hrvatskoj, gde se pominje 1948. godine. Identično je sa ličnim imenom Grujo, koje se pominje još 1455. u Srbiji.

KRSNA SLAVA:

POZNATI:


Komentari (8)

 • Zeljko

  neki podatak o mom prezimenu…..unapred hvala…..:D

  Odgovori
 • administrator

  Evo, Željko, našli smo nešto o Grujovićima 🙂
  Javite nam koju slavu slavite i odakle su vaši Grujovići.

  Odgovori
 • Grujovic Diko

  Ja sam Grujovic (Milana) Diko iz Zemuna. Tata je iz sela Rgaje kod Krusevice blizu Prokuplja. Slavimo slavu Sveti Aleksandar Nevski 12 septembra. Poreklom su sa Stare Planine , a dosli su kao i svi ostali iz Crne Gore. Pozdrav svima . Nazalost nisam se potrudio da objavim vise detalja ali za sada ovoliko.

  Odgovori
 • Grujović Radovan

  Ja sam Radovan Grujović,iz Ivanjice. Grujovići(barem moji) su poreklom iz Andrijevice,mesta u Crnoj Gori.Za vreme krvne osvete,bežeći od Turaka,tri brata Luka,Labud i Grujo beže u Srbiju,tj. u sadašnji moravički kraj.Od Luke nastaju Lukići,od Labuda Labudovići,a od Gruja Grujovići. Grujo se nastanio u Vučaku selu iznad Ivanjice,na obroncima planine Golije.Potiču iz plemena Vasojevića. Krsna slava Grujovićima (barem mojim) je Sveti Aleksandar Nevski,koja se slavi 12. septembra,ali ipak ova slava nije bila oduvek. To je tzv. „pobednička slava“.Za vreme srpsko-turskih ratova 1876-1878 ,u nekoj bici,pretpostavlja se na Javoru,su pobedili na taj dan,i rešili su da slave Svetog Aleksandra,inače do tada su slavili Aranđelovdan.Ova priča se kod mojih prenosila sa kolena na koleno, unazad već osam kolena. . . Svoje poreklo znam do Grujovog ili sina ili unuka Vukadina. Što se tiče poznatih Grujovića,tu je Božidar Boža Grujović 1778-1807,prvi sekretar Karođervog Praviteljstvujuščeg sovjeta.Mada njegovo pravo ime bilo je Teodor Filipović,rođen u Rumi,kada prelazi u Srbiju menja svoje ime i prezime.
  Eto ukratko o Grujovićima koliko ja znam. . .

  Odgovori
 • GRUJOVIC SLOBODAN

  Ja sam Slobodan Radoje Grujovic ,zivim u Pozarevcu.Tata je iz sela Rgaje kod Prokuplja poreklom izy Crne Gore…njegov otac a moj deda je Ljubisav..slavimo Krsnu slavu Sveti Aleksandar Nevski 12.09.imam cetvoro dece Mariju Aleksandra Jovana i Milicu pozz

  Odgovori
 • DRAGAN OROVIĆ

  Moja ujčevina su Grujovići, moja majka sada živi u selu Rgaje kod Prokuplja, na imanju Ljubisava (Radoja) Grujovića. Ona se zove Radunka i verovatno će ovaj tekst prepoznati mnogi. O poreklu grujovića najpribližnije je napisao Radovan prema ovdašnim pričama. Rado idem naslavu u ujčevinu Sveti Aleksandar Nevski. Inače mogu reći da je porodica Grujović vrlo čestita i poštovana porodica. Pozdrav svim Grujovićima.

  Odgovori
 • Milan Grujovic

  Čitam ovo sto je Radovan napisao, istu priču je meni otac (Radoje) pričao 😊 inače je rodjen kod Prokuplja Arbanaška/Tovrljane
  I govorio mi je da unazad potičemo iz plemena Vasojevica kod Lijeve Rijeke
  Naša porodica slavi sv Arhangela Mihaila i sv Aleksandra Nevskog
  Pozdrav za sve Grujovice

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top