Poreklo prezimena Grujović

6. mart 2012.

komentara: 12

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

________________________________

Prezime Grujović pominje se u “Srpskom prezimeniku” Velimira Mihajlovića.

Zabeleženo je u Musinoj Reci (Podibar) 1821. godine, u istoj oblasti ima ih i u Adranima, Drakčićima i Konarevu (ovi poslednji su poreklom iz Vujetinaca kod Čačka).

Postoji i prezime Grujo, u okolini Knina i Vinkovaca u Hrvatskoj, gde se pominje 1948. godine. Identično je sa ličnim imenom Grujo, koje se pominje još 1455. u Srbiji.

KRSNA SLAVA:

POZNATI:

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (12)

Odgovorite

12 komentara

  1. Zeljko

    neki podatak o mom prezimenu…..unapred hvala…..:D

  2. Evo, Željko, našli smo nešto o Grujovićima 🙂
    Javite nam koju slavu slavite i odakle su vaši Grujovići.

  3. Ja sam Grujovic (Milana) Diko iz Zemuna. Tata je iz sela Rgaje kod Krusevice blizu Prokuplja. Slavimo slavu Sveti Aleksandar Nevski 12 septembra. Poreklom su sa Stare Planine , a dosli su kao i svi ostali iz Crne Gore. Pozdrav svima . Nazalost nisam se potrudio da objavim vise detalja ali za sada ovoliko.

  4. Grujović Radovan

    Ja sam Radovan Grujović,iz Ivanjice. Grujovići(barem moji) su poreklom iz Andrijevice,mesta u Crnoj Gori.Za vreme krvne osvete,bežeći od Turaka,tri brata Luka,Labud i Grujo beže u Srbiju,tj. u sadašnji moravički kraj.Od Luke nastaju Lukići,od Labuda Labudovići,a od Gruja Grujovići. Grujo se nastanio u Vučaku selu iznad Ivanjice,na obroncima planine Golije.Potiču iz plemena Vasojevića. Krsna slava Grujovićima (barem mojim) je Sveti Aleksandar Nevski,koja se slavi 12. septembra,ali ipak ova slava nije bila oduvek. To je tzv. “pobednička slava”.Za vreme srpsko-turskih ratova 1876-1878 ,u nekoj bici,pretpostavlja se na Javoru,su pobedili na taj dan,i rešili su da slave Svetog Aleksandra,inače do tada su slavili Aranđelovdan.Ova priča se kod mojih prenosila sa kolena na koleno, unazad već osam kolena. . . Svoje poreklo znam do Grujovog ili sina ili unuka Vukadina. Što se tiče poznatih Grujovića,tu je Božidar Boža Grujović 1778-1807,prvi sekretar Karođervog Praviteljstvujuščeg sovjeta.Mada njegovo pravo ime bilo je Teodor Filipović,rođen u Rumi,kada prelazi u Srbiju menja svoje ime i prezime.
    Eto ukratko o Grujovićima koliko ja znam. . .

  5. GRUJOVIC SLOBODAN

    Ja sam Slobodan Radoje Grujovic ,zivim u Pozarevcu.Tata je iz sela Rgaje kod Prokuplja poreklom izy Crne Gore…njegov otac a moj deda je Ljubisav..slavimo Krsnu slavu Sveti Aleksandar Nevski 12.09.imam cetvoro dece Mariju Aleksandra Jovana i Milicu pozz

  6. DRAGAN OROVIĆ

    Moja ujčevina su Grujovići, moja majka sada živi u selu Rgaje kod Prokuplja, na imanju Ljubisava (Radoja) Grujovića. Ona se zove Radunka i verovatno će ovaj tekst prepoznati mnogi. O poreklu grujovića najpribližnije je napisao Radovan prema ovdašnim pričama. Rado idem naslavu u ujčevinu Sveti Aleksandar Nevski. Inače mogu reći da je porodica Grujović vrlo čestita i poštovana porodica. Pozdrav svim Grujovićima.

  7. Milan Grujovic

    Čitam ovo sto je Radovan napisao, istu priču je meni otac (Radoje) pričao 😊 inače je rodjen kod Prokuplja Arbanaška/Tovrljane
    I govorio mi je da unazad potičemo iz plemena Vasojevica kod Lijeve Rijeke
    Naša porodica slavi sv Arhangela Mihaila i sv Aleksandra Nevskog
    Pozdrav za sve Grujovice

    • Radovan Grujović

      To je tačno. Poreklo svih Grujovića jeste iz Lijeve Rijeke kod Andrijevice. Grujo se nastanio u Vučak u selu kraj Ivanjice,daljim istraživanjima došao sam do toga da su se neki od Grujovih unuka ili praunuka odselili u pravcu Kuršumlije i Prokuplja i tamo nastanili. Takođe u međuvremenu istraživanjem sam došao da nije sveti Aleksandar Nevski samo slava Grujovićima već svim odseljenim iz plemena Vasojevića. Što se tiče Svetog Arhangela Mihaila,to je i slava celog plemena Vasojevića. Tako da zbog toga slavimo obe slave.

      • Ivan Grujović

        Ja živim u Smederevu, ali su moji Grujovići iz sela Ravni Šort kod Kuršumlije, gde su došli 1878. god (posle srpsko-turskih ratova) iz okoline Ivanjice. Slave su nam Sv. Aleksandar Nevski i Sv. Arhangel Mihailo. Priča koju ja znam je vrlo slična ovoj koju je napisao Radovan, samo što on zna malo više detalja. Zamolio bih Vas da mi date njegov kontakt, pa da mogu da stupim sa njim u direktnu komunikaciju. Hvala!

        • Radovan

          Pozdrav , Ivane,pratim i dalje komentare na ovom sajtu,i video sam i ovaj komentar. Pa ako želiš da stupiš u direktnu komunikaciju sa mnom u vezi našeg prezimena,ovim putem ti dostavljam moju mejl adresu,pa me tako možeš kontaktirati za početak.
          [email protected]

    • Mirko Stoiljković

      Poštovani, da li vam je u rodu bio sada pok. Radonja Grujović rođen Arbanaškoj, živeo i preinuo u Beogradu.