Poreklo prezimena Gojković

6. mart 2012.

komentara: 55

Prezime Gojković pripada staroj hercegovačkoj porodici nekada nastanjenoj u Viševu (Borač). Kako navodi Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, u istorijskim izvorima prve polovine 15. veka se pominje Stefan Gojković, knez Viševe. Gojkovića ima u Rudom Polju (Gacko) i u Konjicu. Verovatno je ovo prezime nastalo od starijeg prezimena Gojko, kojeg Jevto Dedijer pominje u Jugovićima (Nevesinje) i Rudom Polju.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan

POZNATI: Predrag Cune Gojković

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (55)

Odgovorite

55 komentara

  1. Branko Todorović

    Gojkovići su pravoslavni Srbi poreklom iz Medine (Tolna, Mađarska).

    Krsna slava ovih Gojkovića je Sv. Ignjatije.

    • Nadja Mrsovic

      Postovani, moj pradeda je bio Milovan Gojkovic iz Medine u Madjarskoj. Veoma malo informacija imam o mom poreklu sa te strane. Da li Vi mozda imate neke izvore i saznanja?

      Srdacan pozdrav!

      • Branko Todorović

        Draga Nađa, da bi se preciznije utvrdilo poreklo, pogotovo tolnanskih Srba, za to je potrebno uraditi Y-DNK analizu porekla muškog srodnika, kao što je Predrag uradio. Do tada, od značaja bi bilo da napišete koja vam je krsna slava?

    • Milena

      Moj otac Georgije Gojković rođ. je u Medini, Mađarska 1921. godine od oca Teodora (1885-Sombor,1951) i majke Mileve (Milčike, Milice), rođ. Mijatović. (Batosek, 1893- Novi Sad, 1980). Nakon formiranja Kraljevine SHS, Gojkovići su optirali u Sombor, u kojem su živeli do 1964. g. Slave Sv. Ignjatija Bogonosca.

      • Branko Todorović

        U tom slučaju, velike su šanse da vaši Gojkovići pripadaju rodu Maleševaca, koji su genetski profilisani kroz dve haplogrupe I2a-PH908 i G2a-YSC33. Maleševci su razgranat rod, poreklom iz Hercegovine, a karakteriše ih upravo slava Ignjatijevdan. Više o njima možete pročitati na našem forumu.

  2. Vojislav

    Ja sam Gojkovic…Ćale mi je rodom iz Aleksinca i ne znamo odakle smo poreklom. Slavimo Svetog Jovana

  3. predrag gojkovic

    Dragi moji Gojkovici !
    Moj otac Milan je iz sela Kip ,sada je to opstina Sirac ,a nekada je bila opstina Daruvar.To je zapadna Slavonija ,a selo je na samoj cesti Pakrac Daruvar. Prvi poznati Gojkovic u Kipu je Kuzman i pojavljuje se u Austrijskim poreskim spisima iz 1702. godine.
    Pronasao sam Gojkovice i na planini Kalnik zapadno od ceste Koprivnica Krizevci u severozapadnoj Hrvatskoj. Prvi Gojkovici iz tog kraja se pojavljuju u popisu Krizevacke austrijske kasarne iz 1651.godine, i to Jovan kao husar i Radonja kao vojnik.
    Treca lokacija je u selu Cosinac na cesti Sl.Pozega Nasice i tu nalazimo u poreskom austrijskom popisu iz 1702. Milisava.
    Cetvrta lokacija je selo Subocka na cesti Pakrac Okucani i tu nalazimo dvojicu Gojkovica, Janka i Mihajla ,ali u poreskom austrijskom popisu iz 1698.
    Ne znam dali smo u srodstvu ,ali svi slavimo Nikoljdan.Ovo je sve sto se tice Gojkovica severno od Save. Postoje i nasi prezimenjaci Hrvati u Sl.Pozegi i Romi u Baranji ,ali se njima nisam bavio.
    Sigurno mi svi Gojkovici iz ex Jugoslavije ,a i sire npr.Madjarska,nismo krvno povezani.
    Ja sam napravio analizu Y hromosoma , i moja haplogrupa je I2a-PH908 inace najzastupljenija ne samo kod Srba nego i kod svih juznih Slovena posebno stokavaca.
    Ko moze da napravi istu tu analizu bilo bi jako dobro i korisno, mozda bi mogli da povezemo neke od nas.
    Za sada toliko ,ako nekoga nesto zanima moj email je [email protected]
    Srdacan pozdrav od Predraga.

    • Predrag Gojkovic

      Ja sam Predrag Gojkovic rodjen u Vukovaru otac je se doselio 70 esetih iz Bosne s Ozrena i slava nam je Lazareva Subota.

    • Bojan Gojković

      Moji su rodom iz Modrice BiH. Inace porijeklom iz Crne Gore tacnije Niksica. Tako su nam djedovi rodjaci prenjeli informacije. A slavimo Nikoljdan 19 decembra. Lp za sve Gojkoviće i ostale znatizeljce.

  4. Devojacko prezime od moje majke je Gojkovic iz Kravlji Do kod Pozarevca…
    krsna slava Sv. Jovan.
    Ime dede: Rada Gojkovic
    Ime strica moje majke: Eksentija Gojkovic
    Ime dede moje majke: Danilo Gojkovic
    Ima paradede moje majke: Paka Gojkovic?!?
    Veliki Pozdrav

  5. Djura Gojkobic

    Pozdrav svima!

    Ja sam iz mesta Backi Brestovac,okolina Sombora
    Moji dedovi su se 30 tih vratili iz Madjarske kao povratnici (Optanti)
    A po mojim nekim istrazivanjima poreklom smo sa Kosova pa preko Crne Gore doselili u Backu

    Slava nam je sv.Alimpie Stolpnik

  6. dejan

    poreklo Gojkovica je iz Velike kod Berana ….postoji i grana iz Bosne….inace Turska noga nikada nije krocila u Veliku. Dakle Gojkovici su Vasojevici Crnogorci svojim poreklom ili ti korenom.

  7. Nebojša Babić

    Dejane,
    Gojkovići nisu Vasojevići, već potomci Čere Šaljanina iz Velike.
    I genetika je pokazala da su velički Čerani / Šaljani drugačijeg porekla od Vasojevića. A ni u predanju niti u literaturi nikad nije bilo sporno da su Veličani posebnog porekla.

  8. Slobodan Gojkovic

    Moji su iz Bos.Broda, Republika Srpska.

  9. Milica

    Moj pradeda se zvao Novak Gojkovic.Slava Djurdjevdan.Zivio je u okolini Bosanske Gradiske.Selo Sovjak.

  10. Vojislav Ananić

    GOJKOVIĆ (p), stara porodica nekada nastanjena u Viševi (Borač). U istorijskim izvorima prve polovine 15. vijeka pominje se Stefan Gojković, knez iz Viševe (146:91). Gojkovića ima u Rudom Polju (Gacko) i u Konjicu. Vjerovatno je ovo prezime nastalo od starijeg prezimena Gojko koje Dedijer pominje u Jugovićima i Rudom Polju.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.