Порекло презимена Гојковић

6. март 2012.

коментара: 54

Презиме Гојковић припада старој херцеговачкој породици некада настањеној у Вишеву (Борач). Како наводи Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, у историјским изворима прве половине 15. века се помиње Стефан Гојковић, кнез Вишеве. Гојковића има у Рудом Пољу (Гацко) и у Коњицу. Вероватно је ово презиме настало од старијег презимена Гојко, којег Јевто Дедијер помиње у Југовићима (Невесиње) и Рудом Пољу.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован

ПОЗНАТИ: Предраг Цуне Гојковић

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (54)

Одговорите

54 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Гојковићи су православни Срби пореклом из Медине (Толна, Мађарска).

    Крсна слава ових Гојковића је Св. Игњатије.

    • Nadja Mrsovic

      Postovani, moj pradeda je bio Milovan Gojkovic iz Medine u Madjarskoj. Veoma malo informacija imam o mom poreklu sa te strane. Da li Vi mozda imate neke izvore i saznanja?

      Srdacan pozdrav!

      • Бранко Тодоровић

        Драга Нађа, да би се прецизније утврдило порекло, поготово толнанских Срба, за то је потребно урадити Y-ДНК анализу порекла мушког сродника, као што је Предраг урадио. До тада, од значаја би било да напишете која вам је крсна слава?

    • Милена

      Мој отац Георгије Гојковић рођ. је у Медини, Мађарска 1921. године од оца Теодора (1885-Сомбор,1951) и мајке Милеве (Милчике, Милице), рођ. Мијатовић. (Батосек, 1893- Нови Сад, 1980). Након формирања Краљевине СХС, Гојковићи су оптирали у Сомбор, у којем су живели до 1964. г. Славе Св. Игњатија Богоносца.

      • Бранко Тодоровић

        У том случају, велике су шансе да ваши Гојковићи припадају роду Малешеваца, који су генетски профилисани кроз две хаплогрупе I2a-PH908 и G2a-YSC33. Малешевци су разгранат род, пореклом из Херцеговине, а карактерише их управо слава Игњатијевдан. Више о њима можете прочитати на нашем форуму.

  2. Vojislav

    Ja sam Gojkovic…Ćale mi je rodom iz Aleksinca i ne znamo odakle smo poreklom. Slavimo Svetog Jovana

  3. predrag gojkovic

    Dragi moji Gojkovici !
    Moj otac Milan je iz sela Kip ,sada je to opstina Sirac ,a nekada je bila opstina Daruvar.To je zapadna Slavonija ,a selo je na samoj cesti Pakrac Daruvar. Prvi poznati Gojkovic u Kipu je Kuzman i pojavljuje se u Austrijskim poreskim spisima iz 1702. godine.
    Pronasao sam Gojkovice i na planini Kalnik zapadno od ceste Koprivnica Krizevci u severozapadnoj Hrvatskoj. Prvi Gojkovici iz tog kraja se pojavljuju u popisu Krizevacke austrijske kasarne iz 1651.godine, i to Jovan kao husar i Radonja kao vojnik.
    Treca lokacija je u selu Cosinac na cesti Sl.Pozega Nasice i tu nalazimo u poreskom austrijskom popisu iz 1702. Milisava.
    Cetvrta lokacija je selo Subocka na cesti Pakrac Okucani i tu nalazimo dvojicu Gojkovica, Janka i Mihajla ,ali u poreskom austrijskom popisu iz 1698.
    Ne znam dali smo u srodstvu ,ali svi slavimo Nikoljdan.Ovo je sve sto se tice Gojkovica severno od Save. Postoje i nasi prezimenjaci Hrvati u Sl.Pozegi i Romi u Baranji ,ali se njima nisam bavio.
    Sigurno mi svi Gojkovici iz ex Jugoslavije ,a i sire npr.Madjarska,nismo krvno povezani.
    Ja sam napravio analizu Y hromosoma , i moja haplogrupa je I2a-PH908 inace najzastupljenija ne samo kod Srba nego i kod svih juznih Slovena posebno stokavaca.
    Ko moze da napravi istu tu analizu bilo bi jako dobro i korisno, mozda bi mogli da povezemo neke od nas.
    Za sada toliko ,ako nekoga nesto zanima moj email je [email protected]
    Srdacan pozdrav od Predraga.

    • Predrag Gojkovic

      Ja sam Predrag Gojkovic rodjen u Vukovaru otac je se doselio 70 esetih iz Bosne s Ozrena i slava nam je Lazareva Subota.

    • Bojan Gojković

      Moji su rodom iz Modrice BiH. Inace porijeklom iz Crne Gore tacnije Niksica. Tako su nam djedovi rodjaci prenjeli informacije. A slavimo Nikoljdan 19 decembra. Lp za sve Gojkoviće i ostale znatizeljce.

  4. Devojacko prezime od moje majke je Gojkovic iz Kravlji Do kod Pozarevca…
    krsna slava Sv. Jovan.
    Ime dede: Rada Gojkovic
    Ime strica moje majke: Eksentija Gojkovic
    Ime dede moje majke: Danilo Gojkovic
    Ima paradede moje majke: Paka Gojkovic?!?
    Veliki Pozdrav

  5. Djura Gojkobic

    Pozdrav svima!

    Ja sam iz mesta Backi Brestovac,okolina Sombora
    Moji dedovi su se 30 tih vratili iz Madjarske kao povratnici (Optanti)
    A po mojim nekim istrazivanjima poreklom smo sa Kosova pa preko Crne Gore doselili u Backu

    Slava nam je sv.Alimpie Stolpnik

  6. dejan

    poreklo Gojkovica je iz Velike kod Berana ….postoji i grana iz Bosne….inace Turska noga nikada nije krocila u Veliku. Dakle Gojkovici su Vasojevici Crnogorci svojim poreklom ili ti korenom.

  7. Небојша Бабић

    Дејане,
    Гојковићи нису Васојевићи, већ потомци Чере Шаљанина из Велике.
    И генетика је показала да су велички Черани / Шаљани другачијег порекла од Васојевића. А ни у предању нити у литератури никад није било спорно да су Величани посебног порекла.

  8. Slobodan Gojkovic

    Moji su iz Bos.Broda, Republika Srpska.

  9. Milica

    Moj pradeda se zvao Novak Gojkovic.Slava Djurdjevdan.Zivio je u okolini Bosanske Gradiske.Selo Sovjak.

  10. Војислав Ананић

    ГОЈКОВИЋ (п), стара породица некада настањена у Вишеви (Борач). У историјским изворима прве половине 15. вијека помиње се Стефан Гојковић, кнез из Вишеве (146:91). Гојковића има у Рудом Пољу (Гацко) и у Коњицу. Вјероватно је ово презиме настало од старијег презимена Гојко које Дедијер помиње у Југовићима и Рудом Пољу.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.