Порекло презимена Гојковић

6. март 2012.

коментара: 53

Презиме Гојковић припада старој херцеговачкој породици некада настањеној у Вишеву (Борач). Како наводи Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, у историјским изворима прве половине 15. века се помиње Стефан Гојковић, кнез Вишеве. Гојковића има у Рудом Пољу (Гацко) и у Коњицу. Вероватно је ово презиме настало од старијег презимена Гојко, којег Јевто Дедијер помиње у Југовићима (Невесиње) и Рудом Пољу.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован

ПОЗНАТИ: Предраг Цуне Гојковић

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

  1. Oliver Jovanović

    Čukundeda Lazar Gojković (iz priča doselio se iz Hercegovine na Zlatibor, desna obala Uvca, selo Seništa po oslobođenju ovih predela).

    Pradeda Jovo Jovanović, deda Stojan, tata Ratko i ja Oliver.

    Slava Arhandjel Mihajlo

  2. L.

    Zna li netko nešto o porijeklu Gojkovica iz Vinkovaca (istocna Slavonija)? Moj pradjed je Petar Gojkovic (Hrvat po oba roditelja). Zanima me postoji li vise loza Gojkovica? Navodno da samo prezime potjece iz Boke kotorske, no zasad nisam uspjela locirat povezane Gojkovice iz Crne Gore s mojom obitelji.

    Hvala. Lijep pozdrav

  3. Nemanja

    Ja sam iz Novog Pazara. Deda mi je rodjeni u Novom Pazaru. Poreklo nam je Planina Stari Vlah. Ivanjica. Slava nam je Sv. Stefan.

  4. Даница Петровић

    Мој деда је Богољуб Гојковић, Голија , село Брусник – Ивањица.Ту је засеок Гојковићи, изнад села Муњићи, Гојковићи тамо још увек живе -Градимир Гојковић, син Василија Гојковића, брат од стрица моје мајке Петре рођене Гојковић
    слава Свети Стефан

  5. Sandra

    Gojkovici iz Bijeljine iz Trnjaka slave Lazarevu subotu ima li neko podatke o porijeklu hvala

  6. Marko

    Iz Vrnjačke banje, krsna slava Sv.Jovan. Cuo sam priču od starijih da potičemo iz Crne gore dok drugi spominju Hercegovačko pleme

  7. Никола

    Генерал и министар војни Илија Гојковић, о њему можете прочитати на линк:

    https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%93%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

    Илија Гојковић (Дреновац, 2. август 1854 — Јонско море, 15. фебруар 1917) био је српски генерал и министар војни у влади Краљевине Србије.

    Биографија
    Учествовао је као добровољац у српско-турским ратовима, командовао батаљоном, постао генерал и министар војни (март 1910 — фебруар 1911). У балканским ратовима био је командант Моравске дивизије првог позива, која се истакла у кумановској, битољској и брегалничкој бици.

    У Првом светском рату је био командант Моравске дивизије првог позива (у биткама на Церу и Колубари) а 1915. године је био командант Тимочке војске, која је успешно бранила границе Србије од напада 1. бугарске армије, а истакла се у борбама код Качаника. Након повлачења, због болести пребачен је на лечење у Француску. У повратку из Француске на солунски фронт брод “Мимас”[1] је торпедован у близини Сицилије. Пошто је Гојковић одбио да се преда, убијен је у чамцу за спасавање и потонуо у Јонском мору.[2][3]