Poreklo prezimena Glišović

6. mart 2012.

komentara: 9

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Familije-prezimena Glišović, po mestima življenja. Prema knjizi Radomira Ilića “O ljubićskim selima”.

    -Brđani, uz Božoviće
    -Bresnica
    -Lađevci, uz Gonjane
    -Donja Trepča, uz Miloševiće.

    • ShoGlee

      Postovanje Milodane,

      Prezivam se Glisovic, zivim u Ratini (Kraljevo). Prateci razne izvore, jasno se zakljucuje da smo u ovom selu prisutni vec 200 godina, a ovde dosli iz Zakute, izvedeni od porodice Kosanin. Mozete li me uputiti na neke knjige/sajtove/mesta gde mogu naci nesto vise o samom prelazu iz Zakute u Ratinu ili mi Vi mozda licno date informaciju?
      Radi se o kompletiranju rodoslova (bar vezano za deo Glisovica koji su u Ratini), a obzirom da se u isto vreme u Ratini pojavljuju i Kosani i Glisovici (pocetkom 19.og veka), potrebno mi je neko razjasnjenje.

      Unapred zahvalan

  2. Radoslav

    Glisovici koji zive u selu Pusta Tusimlja kod Novog Pazara, po predanju mojih predaka doselili su se iz Rovaca u Crnoj Gori, krsna slava nam je Sveti Luka
    Pozdrav

  3. SG

    Prezivam se Glisovic i zivim u Cacku,odnosno u jednom selu par kilometara od centra grada.Zanima me odakle potice moje prezime,a koliko vidim,ima nas dosta ovde Zapadnoj Srbiji 🙂

  4. Milica

    Moja majka je Glišović iz Velereči kod Gornjeg Milanovca. Slave Svetog Nikolu. Prema predanju,u 18/19. veku u Šumadiju su došli iz istočne Srbije kada je jedan trgovac solju tamo našao i sa sobom poveo dva dečaka Gliša i Filipa, te danas u selu postoje Filipovići i Glišovići koji se, eto, smatraju familijom. Inače su veoma brojna familija u Gornjem Milanovcu (prezime je veoma zastupljeno).

  5. Olivera

    Moj otac potice is sela Grivac,zadnja posta Bare kod Kragujevca i bilo je nekad tamo dosta Glisovica.
    Dosta je umrllo ljudi ali od “mladjih”
    u selu je ostao samo Dusan Glisovic.
    Ostali naslednici kao sto su Predrag,znan kao Mikica,Zoran i Ljubisa nose prezine Glisovic i be zive tamo.

  6. Željko

    Zdravo zovem se Željko prezivam se Glišović i živim u selu Sirča kod Kraljeva slavimo slavu Đurđevdan i znam da smo nastanjeni ovde još od 1820 -te a možda i ranije ja sam pronašao do tih godina vole bih da saznam kako je nastalo naše prezime.

  7. Ivana Ćurčić rodjena Glisovic

    Ja sam poreklom iz sela Pretoke u opštini Knic. Ostalo je još nekoliko kuca Glisovica u selu. Glisovici iz ove familije slave Arandjelovdan.