Порекло презимена Глишовић

6. март 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Фамилије-презимена Глишовић, по местима живљења. Према књизи Радомира Илића “О љубићским селима”.

    -Брђани, уз Божовиће
    -Бресница
    -Лађевци, уз Гоњане
    -Доња Трепча, уз Милошевиће.

    • ShoGlee

      Postovanje Milodane,

      Prezivam se Glisovic, zivim u Ratini (Kraljevo). Prateci razne izvore, jasno se zakljucuje da smo u ovom selu prisutni vec 200 godina, a ovde dosli iz Zakute, izvedeni od porodice Kosanin. Mozete li me uputiti na neke knjige/sajtove/mesta gde mogu naci nesto vise o samom prelazu iz Zakute u Ratinu ili mi Vi mozda licno date informaciju?
      Radi se o kompletiranju rodoslova (bar vezano za deo Glisovica koji su u Ratini), a obzirom da se u isto vreme u Ratini pojavljuju i Kosani i Glisovici (pocetkom 19.og veka), potrebno mi je neko razjasnjenje.

      Unapred zahvalan

  2. Radoslav

    Glisovici koji zive u selu Pusta Tusimlja kod Novog Pazara, po predanju mojih predaka doselili su se iz Rovaca u Crnoj Gori, krsna slava nam je Sveti Luka
    Pozdrav

  3. SG

    Prezivam se Glisovic i zivim u Cacku,odnosno u jednom selu par kilometara od centra grada.Zanima me odakle potice moje prezime,a koliko vidim,ima nas dosta ovde Zapadnoj Srbiji 🙂

  4. Милица

    Моја мајка је Глишовић из Велеречи код Горњег Милановца. Славе Светог Николу. Према предању,у 18/19. веку у Шумадију су дошли из источне Србије када је један трговац сољу тамо нашао и са собом повео два дечака Глиша и Филипа, те данас у селу постоје Филиповићи и Глишовићи који се, ето, сматрају фамилијом. Иначе су веома бројна фамилија у Горњем Милановцу (презиме је веома заступљено).

  5. Olivera

    Moj otac potice is sela Grivac,zadnja posta Bare kod Kragujevca i bilo je nekad tamo dosta Glisovica.
    Dosta je umrllo ljudi ali od “mladjih”
    u selu je ostao samo Dusan Glisovic.
    Ostali naslednici kao sto su Predrag,znan kao Mikica,Zoran i Ljubisa nose prezine Glisovic i be zive tamo.

  6. Željko

    Zdravo zovem se Željko prezivam se Glišović i živim u selu Sirča kod Kraljeva slavimo slavu Đurđevdan i znam da smo nastanjeni ovde još od 1820 -te a možda i ranije ja sam pronašao do tih godina vole bih da saznam kako je nastalo naše prezime.

  7. Ivana Ćurčić rodjena Glisovic

    Ja sam poreklom iz sela Pretoke u opštini Knic. Ostalo je još nekoliko kuca Glisovica u selu. Glisovici iz ove familije slave Arandjelovdan.