Glavašević

6. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Nebojša Kostić

    DA POVEŽEM GLAVAŠEVIĆE
    SA VAŠEG SAJTA-
    Postanak sela i poreklo stanovništva.
    Crni Kao je osnovan pre 110 godina, u doba Kočine Krajine. Osnovao ga je Jovan Glavaš sa svojim bratom Stanojem, od kojih su današnji Glavaševići. Oni su dobegli iz vlasinske Crne Trave zbog turskog zuluma. Najpre su se nastanili u Visku iznad Sipića, odakle su se posle godinu dana preselili u Šavac ispred Batočine gde nisu dugo ostali, već su se premestili na današnje mesto, jer su tamo bili na meti Turaka, koji su ih mnogo gonili na kuluke.
    Osim Glavaševića došli su u ovo selo Streljići, Despotovići i Likarci, te meštani smatraju ova četiri roda kao osnivače Crnog Kala. Oni danas imaju u selu 45 domova ili skoro 2/5 od ukupnog broja kuća u selu.
    Crni Kao se najpre pominje u Naznačeniu, zatim u Gavrilovićevom Rečniku ka Crni kao.
    On je unesen samu u dve karte prve polovine XIX veka i to: u Rusku 1831. godine kao Crni Kaljđ i u Miloševićevoj 1850. godine, pravilno.
    Prvi popis kojim je obuhvaćen kao Crni Kao bio je onaj iz 1866. godine.
    Selo je poglavito raslo novim doseljavanjem, jer je posle 1815. godine dobilo 20 rodova. O Prvom ustanku ovamo je dobeglo svega 3 roda.

    ??(Posle Prvog srpskog ustanka (oko 1815.g) jedna familija iz mahale GLAVŠINE naselila se u s. Crni Kao kod Batočine, a posle oslobođenja od Turaka veći broj stanovnika odlazi u Pustu reku i Jablanicu. OVO JE SA VAŠEG SAJTA –POREKLO PREZIMENA SELO BROD- CRNA TRAVA)
    Nebojša Kostić