Главашевић

6. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Небојша Костић

    ДА ПОВЕЖЕМ ГЛАВАШЕВИЋЕ
    СА ВАШЕГ САЈТА-
    Постанак села и порекло становништва.
    Црни Као је основан пре 110 година, у доба Кочине Крајине. Основао га је Јован Главаш са својим братом Станојем, од којих су данашњи Главашевићи. Они су добегли из власинске Црне Траве због турског зулума. Најпре су се настанили у Виску изнад Сипића, одакле су се после годину дана преселили у Шавац испред Баточине где нису дуго остали, већ су се преместили на данашње место, јер су тамо били на мети Турака, који су их много гонили на кулуке.
    Осим Главашевића дошли су у ово село Стрељићи, Деспотовићи и Ликарци, те мештани сматрају ова четири рода као осниваче Црног Кала. Они данас имају у селу 45 домова или скоро 2/5 од укупног броја кућа у селу.
    Црни Као се најпре помиње у Назначениу, затим у Гавриловићевом Речнику ка Црни као.
    Он је унесен саму у две карте прве половине XIX века и то: у Руску 1831. године као Црни Каљђ и у Милошевићевој 1850. године, правилно.
    Први попис којим је обухваћен као Црни Као био је онај из 1866. године.
    Село је поглавито расло новим досељавањем, јер је после 1815. године добило 20 родова. О Првом устанку овамо је добегло свега 3 рода.

    ??(После Првог српског устанка (око 1815.г) једна фамилија из махале ГЛАВШИНЕ населила се у с. Црни Као код Баточине, а после ослобођења од Турака већи број становника одлази у Пусту реку и Јабланицу. ОВО ЈЕ СА ВАШЕГ САЈТА –ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА СЕЛО БРОД- ЦРНА ТРАВА)
    Небојша Костић