Порекло презимена Брајовић

5. март 2012.

коментара: 78

Презиме Брајовић присутно је на простору Србије и Црне Горе.

О Брајовићима из села Брезна код Горњег Милановца, краћи прилог послао је наш сарадник Радојко Брајовић. Он је приложио и веома лепо урађено породично стабло које такође објављујемо.

Радојко пише да његови Брајовићи живе у селу Брезна више од 200 година. Родоначелник је Милић Брајовић, учесник Првог и Другог српског устанка.

“Ова мала фамилија од три домаћинства дала је сјајне појединце, ратнике, носиоце Карађорђеве звезде, дипломиране правнике у 19. веку, председнике судова итд. Разлог мог јављања је да пронађем потомке грађанског дела ове фамилије, тачније АГАТОНОВЕ ПОТОМКЕ, А ЈОШ БЛИЖЕ НАСЛЕДНИКЕ МИОДРАГА БРАЈОВИЋА ЗВАНОГ МИЋКО”.

С поштовањем

[email protected]

ПРИЛОГ: Брајовићи из Брезне, родослов (кликни на линк)

________________________

Вредан прилог о презимену Брајовић послао нам је и наш сарадник Зоран Ђуров Шабовић. Реч је о изводу из његове књиге “Мојдеж – прилози за хронику села и родослове”, коју је објавио 2007. године. Уз његову дозволу објављујемо целокупно поглавље о братству Брајовића из Мојдежа (код Херцег Новог).

Текст је у ПДФ формату и можете га прочитати ако кликнете на линк:  Брајовићи из Мојдежа

________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БРАЈОВИЋИ

(на Међужваљу)

Брајовићи воде поријекло из села Козице код Пљеваља, одакле су, средином 19. вијека, ускочили у Шаранце браћа Јован, Вук, Средо и Радован. Они 1861. године, као ускоци, добију земљу на Међужваљу, гдје се и населе. Од браће једино је од Вука остало потомство, и то једна кућа све до НОР-а 1941-1945. године, када су њиховог посљедњег потомка на звјерски начин убиле неке комшије из непознатих разлога, тако да се ово братство на Међужваљу истражи.

Од Брајовића се истакао у Херцеговачком устанку Обрад који је погинуо 1875. године на Тари.

Славили су Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (78)

Одговорите

78 коментара

  1. Dragutin Brajovic

    Pozdrav za sve Brajovice i za sve koji se ukljucuju na ovu temu. Pratim i citam sa uzivanjem.

  2. Boško Brajović

    Poštovani Budo možda imate nekih bližih podataka o mojoj porodici. Naime moj pradeda Živko Brajović koji je po priči bio barjaktar doselio se u Srbiju (okolina Leskovca Lebane ili Bojnik – planina Radan) ne znam tačan period da li je to pre ili posle balkanskih ratova ja mislim da je pre. Imao je dva sina i ćerku. Mog dedu Stevana i Savić-a drugog sina, ćerka na žalost ne znam kako se zvala. prababa se zvala Staka. Po priči kad je počeo neki od ratova Živko se vraćao za Crnu Goru i na tom putu je ranjen ili oboleo i umro na putu ili u svom mestu – verovatno Jelenak ne znam sa sigurnošću. Deca su posle smrti majke ostala siročići i ostali su u srbiji – selo Nova Topola – Bojnik. Tu je rodjen i moj otac kao i njegova braća i sestre. U selu je bilo dosta crnogorskih porodica. Spominje se po priči mog pokojnog oca još ime Ludo, Milo Gavrilo. To je sve što znam. Da li je moguće pronaći u arhivama u Danilovgradu ili u nekom drugom mestu nešto više o mojim precima. I za kraj puno pozdrava i Vama i svim ostalim Brajovićima.

  3. Dragi rođače Boško,
    Tvoj prađed Živko odselio se iz s. Laća(e) prije balkanskih ratova.Na poziv Crnogorcima od Gospodara 12/13.g. kralja Nikole za osvajanje Skadra, Živko je bio dobrovoljac. Bio je tada srednjih godina.Živku je umrla prva žena a kada je otišao za Ledane ostavio je dijete (sina Musu)kod svoje majke u Laće.Živko je kasnije htio da obiđe sina ali kada je stigao u Laće , Musa je bio na rad u Hercegovinu kao odraslo momče. Musa je dakle brat po ocu tvoga đeda Stevana.Musa Brajović(na manje bratstvo Jovović) ženi se Stanom 1918.g i sa njom je imao dva sina koji su nedužno stradala 1941.g. No brat tvog prađeda Živka odselio je za Albaniju i tamo stvorio porodicu.Za sada mi nije poznato njegovo potomstvo i da li ga je ostavio.Tražit ću. Mnogo Te pozdravljam i javi mi se, moj telefon je već gore dat.( na vajberu sam)

  4. Nastavak za Boška, Musa brat tvoga đeda Stevana rekao sam u prvom javljanju, imao je dva sina Radovana i Mila. Milo je službovao u Zagrebu kao vojno lice i tamo imao sina Dobrivoja(možda on im i porodicu u Zg).Musa i Stana imali su i dvije kćerke, udate u Danilovgrad za Popovića (Cucu) i druga u Tomaševiće. Od njih ima poroda. Toliko!
    U Lebane ima još Brajovića odseljenih 1919. g.(Radoje R) ali mi nije poznato ima li naslednika. Pozdravvv!!!

  5. Vladimir Brajović

    Poštovani Budo,pozdrav za Vas i ostale Brajove potomke.Rijetko se koje bratsvo može pohvaliti čuvarem istorije vašeg kalibra.Interesuje me početak. Ko je bio Brajo? Gdje je živio,čime se bavio,zašto je i kako stradao? Šta je istina a šta mit vezano za njega?Pozdrav iz Grlića

  6. BRAJO, sin Pavkov, bio je čovjek velikog ugleda, stasit i veoma uticajan u plemenu. Kada je Kaletu (koji je bio mnogo osilio)trebalo smirivat, zvali su Braja.Bio je i na dvoru Ivan bega Crnojevića. Kada je dobro i on osnažio(sa pet sinova i brojnim unucima) to mu nije mogao oprostiti ni Gospodar. Suđeno mu je u Pažiće (to se mjesto i danas zove KRIVOSUD) iznad srare pilane, pod optužbom da je imao ljubavne veze sa bliskom rođakom a đevojka je bila čak i noseća. Ono je lažno svjedočila i po pogubljenju Brajovom priznala je da je trudna sa drugim.Istina Ivan beg Braju nije mogao oprostiti “slučajna” viđenja sa njegovom snahom što ga je i najviše koštalo glave.Sudio mu je knez Radun Tomašević takođe po nagovoru zašto je platio glavom( Nikola, najstariji Brajov sin ga je pogubio kada je ovaj jašući na konju odio ka planini Prekornici u Brajovu kolibu koju je ovaj bio prisvojio. Po predanju Brajo je živio u Krasovini đe je i pravio doček za Gospodara, o čemu sam već pisao.
    Odgovorih Tebi dragi rođače Vladimire (a i za informaciju i ostaloj braći i čitaocima) a rado bih Te ugostio u svome domu Na grad.

  7. Boško Brajović

    Poštovani Budo hvala najlepše na informacijama koje ste mi dali, ovo su velike nosvosti i za mene i za moju porodicu. Hvala još jednom
    Boško Brajović

  8. Dragi Boško, nema na čemu.Uvijek ste dobro doši u zemlji Vaših predaka Koji nijesu žalili života svojih da bi mi danas slobodno gazili po njoj.Sjećat će mo se uvijek tih vitezova koji su vjekovima visoko uzdignuto nosili barjak slobode i tvoga prađeda Živka koji je barjak nosio ispred statine Brajovića.

  9. Narodni heroji Brajovići:
    Vaso Crnogorac( Brajović- Kotlešić) n. h Grčke, izuzetna lićnost s početka 19. v.general i proslavljeni komandant Grčkih ustanika protiv Turaka.
    General pukovnik Petar Brajović(Filipović) n.h. ratni komandant kosovske brigade Petar kosovar lični prijatelj Josipa Broza. Sva njegova porodica učestvovala je u NOB- u.
    Radisav Bako Jugović- Brajović iz Kosića ratni komandant, izuzetno požrtvovan i hrabar, poginuo 43. u Bosni- Maglaj.Oni su proglašeni a bilo ih je još. Novak Jovanov iz Krasovine( Kotlešić). 43. g
    Peko Dapčević piše Titu predlog da se ovaj Brajović proglasi za narodnog heroja Jug.kurir nije stigao na zakazano vrijeme a predlog više nije razmatran.Slovenci su tri puta predlagali Petra Košutovića-Brajovića komandanta sa mnogih poprišta u Sloveniji i generaja – majora.
    Pukovnika Bogdana – Boću Brajovića( Košutovića) kurira- borca sa Ljubinog groba koji je nosio onu slavnu poruku” Dok čujete pucnje…koji je više puta ranjavan i od borca sa početka rata stigao do komandanta brigade i mnogi drugi.

  10. U Aleji zaslužnih građana Jugoslavije sahranjeni su:Vukašin- Vuko Brajović 1921-1982 iz Krasovine, general- major, nosilac part. spom 41. proslavljeni artiljerijski starješina, ratni komandant .
    Jokaš Brajović1917-1988. iz Kosića prvoborac, visoki vojni starješina , pravnik i ambasador SFRJ.
    Petar Brajović gen. puk. narodni heroj 1915-1991 i njegova supruga Saša 1925-2006.g