Порекло презимена Влашковић

4. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Slavica

    Prezime Vlaskovic se pominje u Ibarskom Kolasinu. Ova porodica slavi sv. Petku 27. oktobra-to je velika slava. Mala slava je 8.avgusta, molitva drugi dan Sv. Trojstva. Po predanju u Kolasin su dosla 3 brata: Jaksa, Djuro i Vlasko koji poticu iz bratstva Bjelopavlic.Od Jakse su nastali Jaksici, od Djura- Djurici, a od Vlaska- Vlaskovici.

  2. Dragan Vlaškovič

    Prezime Vlašković potiče iz Ibarkog Kolašina (selo Lučka Reka), to prezime je jedinstveno u Srbiji i Bivšoj Jugoslaviji. Svi Vlaškovići raseljeni po Srbiji i po svetu su poreklom iz sela Lučka Reka od predaka po imenu Vlaško doseljenog sa braćom po imenu Jakša, Djura i Matko, iz crnogorskih brda u tursko vreme, bezeći od osvete i zuluma, ali se nezna kada. Vlaškovića ima sada ima više od 2000 duša, raseljenih najviše Kragujevcu, i većim mestma u Srbiji, ali najmanje ih ima u Lučkoj Reci. Krsna Slava St. Petka, 27 oktobar.