Порекло презимена Вељковић

4. март 2012.

коментара: 68

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (68)

Одговорите

68 коментара

  1. Боривоје Вељковић

    У претходној поруци заборавио сам да напишем да нам је слава Св. Архангел Михајло.

  2. Стефан Вељковић

    Поздрав, хтео бих да сазнам више о пореклу свог презимена и својим прецима, крсна слава нам је св. Никола (како каже г. Мирослав) такође има логике и подударања да је мој наврдеда Лаза дошао са простора манастира Прохор Пчињски и тзв. села Златовце или Зледовце, јер је мом оцу мој прадеда Бранислав казао да је деда Лаза дошао из Македоније, а дошао сам до извора да је пре Балкансих ратова то село припадало области у Османском царству под називом Македонија. Иначе живим у Крушевцу као и мој отац такође и мој деда у околини (с којим нисмо у добрим односима зато и не могу доћи до даљих извора). Прадеда се родио 1927. а умро чини ми се 2001. чукун деда Милан његов отац како сам сазнао је био дете за време првог светског рата, о наврдеди Лази не знам ништа осим да је дошао са југа, Прадедино село је Житорађа.
    Замолио бих г. Мирослава и остале који нешто знају да ми дају било какве изворе или покажу где да тражим даље, свако добро!

  3. Mikica Veljkovic

    Ja sam jos jedan od Veljkovica. Vodimo poreklo iz okoline Pirota ,tacnije selo Vojnegovac. Pradeda mi se zvao Todor ,poginuo je u Kolubarskoj bitci kod Lazarevca. Sticajem okolnosti moj deda Milorad se doseljava 1939 god. u okolinu Lazarevca ,gde i dan danas zivimo. Slavimo sv.Arhangela Mihaila.

  4. Милош Вељковић

    Поздрав свима.
    Само да кажем да има Вељковића и у Печењевцу (околина Лесковца).
    Моја крсна слава св.Араханђел Михаило

  5. Sashko

    Zdravo svima
    Ja sam Veljkovic iz Makedonije Rosoman i slavimo sv.Dgorgi.Moji preci su se doselili u Makedoniji 1922 ili 24 neznam tacno ,dosli su iz selo Aldinac Knjazevac.Moj pradeda Milan rodjen 1902 , dosao u makedoniji siroce sa svoji stricevi i njegov deda Toma.Njegov otac Zarko umro u neki rat.
    Za vreme bugarske okupacije Makedonije drugog svetskog rata nasa familija je izjurena iz makedonije .Vratili su se u Knjazevac negde a moj deda Cvetko sa 17 godina je otisao u partizane negde na kopaoniku .Posle rata vratili su se u Makedoniji.
    Pozdrav

  6. Denis

    Pozdrav, evo i ja sam Veljković. Živim i rodjen sam u Sloveniji, ja sam več treca generacija ovde (otac i deda su rodjeni u Srbiji u selu D. Rasovača) slavimo slavu Sv. Arhangel.

  7. Predrag Veljković

    Zdravo svim Veljkovićima!Ja sam Predrag i živim u Trsteniku,otac Miomir(doselio se u Ts 1969) i deda Dragi su živeli u Nišu a pradeda Nenad u Aleksincu.Slavimo sv.Arhangela Mihajla.Ako ima koga da mu je nešto od ovoga poznato neka mi piše.

  8. Александар В. Вељковић

    Вељковић, село Грданица код Лесковца… деда Софроније баба Величковић… слава Св. Архангел Михаило… порекло са Власине…

  9. Ninoslav

    Rodjen sam u Leskovcu, živim u Beogradu, moji roditelji i dalje zive u Leskovcu.. Porodica se je doselila oko 1900 godine iz Gornjeg Stajevca( Trgovište ). Na internetu sam pronašao malo literature, a voleo bih da saznam da li su se neka braća ili sestre mog čukun dede odselile u neki drugi kraj. Prezivamo se VELJKOVIČ, Krsna Slava Sveti Jovan. Ono što ja znam je da je moj pra deda Stojanča Veljković rodjen po vojnoj knjižici 1874 u G.Stajevcu. Bio je zarobljen u logoru u Bugarskoj odakle je prebegao i sa još dvojicom Srba tri meseca noću putovao , a danju se krio. Ta dvojica Srba su ubijeni u tom bekstvu , jer nisu zeleli da samo nocu beze , pa su ubrzo ubijeni.. Pra deda Stojanča je živeo 100 godina.. Njegov otac STANKO VELJKOVIĆ ( moj Čukun deda ) je umro u selu Karadjordjevac ( Cernica ) Leskovac 1930 ili 1936. Dalje od toga ne znam ništa. Moj pra deda je imao 6 ćerke i sina DUŠANA VELJKOVIĆA rodjen 1923 ( to je moj deda ). On ima dva sina Veselin i Mladen i jednu ćerku . Veselin tri sina ( Ivan, Vladica i Dušan ) i oni imaju sinove , moj otac Mene i ćerke Jelenu i Draganu, ja dalje dva sina ( Dušan i Bogdan ) Moj pra deda je iz Gornjeg Stajevca doneo i bratanca koji je imao 3 godine jer mu je otac ili umro ili poginuo, on se zvao Doda, a za oca ne znam. Ako Veljkovića ima u dalje u tom kraju ili znate iz te loze gde se neko odselio voleo bih da znam gde su, kao i da možda nekog i upoznam.

    Evo i dva linka u nastavku, jer verovatno se i ne zna snaga naroda u Pčinjskom okrugu, koji su bili dugo u Otomanskom carstvu, a na 30 minuta hoda od Srbije i nastavili proterivanje Osmanlija.
    https://www.facebook.com/search/top/?q=reka%20pcinja%20i%20njena%20priroda&epa=SEARCH_BOX
    https://www.facebook.com/search/top/?q=reka%20pcinja%20i%20njena%20priroda&epa=SEARCH_BOX

    Da se razumemo nisam nacionalista, ali i ja se učim , a učim i moju decu da cene svoje poreklo.

    • Srdjan Veljković

      Moj deda se zvao Smiljan Veljković rođen 1907 iz Trgovišta. Pra deda se zvao Anđel Veljković a pra baba se zvala Jordana dev. Nikolovska. Čukun deda se zvao Veljko. Slavimo Sv. Arhangela Mihaila. Smiljan se doselio u selo Glogonj kod Pančeva gde se po drugi put oženio, prva žena mu je preminula, ostao je sa šestoro dece. Sa drugom ženom, mojom babom Smiljanom, je dobio mog oca Vukašina.
      Voleo bih da još nešto saznam o precima.
      Pozdrav

  10. Evo, i ja sam (devojacko), VELJKOVIC, po pradedi Veljku po kome je moj otac (Obrad) dobio prezime. Moj deda se zvao Vuksan, a prezivao se Milosavljevic (po svom dedi Milosavu). Bio je ozenjen sa Stojom Paljic (moja baba).O njenom poreklu malo znam, osim da je i ona iz sela Sevce,
    Moj deda je, pa tako i moj otac iz sela Sevce kod Strpca na Kosovu. Slavili su, a i danas je slava Sv.Nikola, koju i ja obelezavam.