Порекло презимена Вељковић

4. март 2012.

коментара: 68

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (68)

Одговорите

68 коментара

  1. Фамилије-презимена Вељковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Ждраљица
    -Ботуњ
    -Баточина
    -Лапово
    -Црни Кал
    -Петровац
    -Лужница
    -Маршић
    -Рача
    -Брзан
    -Мала Пчелица
    -Драча

  2. Evo i ja da nesto napisem o mom pradedovskom prezimenu.Najranije se pominje prezime Veljkovic negde 1868 godine da je moj pradeda Velko dosao sa Kosova i da je navodno od njega postalo prezime Veljkovic. Taj pradeda Velko ili Veljko se nastanio u selu Subotinac Kod Aleksinca. U tom selu zivi vise porodica sa tim prezimenom dok ih ima i u Aleksincu i Nisu.
    Dakle moje prezime bi trebalo da bude Veljkovic ali nije. Moje prezime je Djokic i to samo zbog rodjenog brata tog naseg Veljka koji nije imao dece a zvao se Djoka, mi postadosmo Djokici negde od 1916 godine.
    Slavu koju su slavili…mislim da je bila Djurdjevdan a pominje se i sv Ilija. Moj otac nije slavio slavu jer je bio drzavni sluzbenik tako da eto nisam ni ja.

  3. Moj deda se zvao Hristivoje, njegov otac Jovica a Jovicin deda Lazar, koji je moj čukundeda. Lazarov otac se zvao Veljko i od njega je poteklo moje prezime. Veljko je sa svojom braćom koji su se zvali Djoro, Djeko i Koturan pobegao zbog krvne osvete negde sa tromedje Bosne, Srbije i Crne Gore i naselili su se na Kopaonik. Od njih četvorice nastala su četiri prezimena: Djorović, Djeković i Koturanović. Zna li neko nešto o toj braći?

    • Natasa

      Vesna,ja sam iz Josanicke banje,Kopaonika.Prezivam se Veljkovic,a komsije su mi Djorovici,Djekovici…Tako nam se zovu sela.Koturanovica je malo i pripadaju selu Veljkovici.Svima je krsna slava Sveti Jovan Krstitelj.Mogu da ti samo kazem da se moj pradeda zvao Vasilije i da je bio kmet.Mnogi Veljkovici iz nase familije su se odselili u Blace

      • vesna munjiza

        Nataša,moj pradeda Jovica je imao btata Novicu a on je imao sinove Ratomir, Maksim, Mirko i Ivko.Potomci Ratomira u otišli u Blace ali ja od njih znam samo Julu udatu za Blaža i imaju dva sina Dejana i Darka.Znaš li nešto o Julinim sestrama Mici i Milijani i bratu Novici

        • DEJAN

          Postovanje Vesna , ja sam Julijanin sin stariji,
          pa evo ukratko da ti pojasnim u vezi Mice Curcic , ona zivi u selu Djurevac ima sina Branimira i Vericu , nazalost suprug Tomislav joj je preminuo pre par godina ,zivi sa sinom ,snajom i dvoje unucadi.
          Milijana preko leta provodi vreme u selu Suvaja a preko zime je kod sina Slavoljuba u Beogradu.
          Novica Veljkovic zivi u Blacu sam posto mu je pre izvesnog vremena supruga preminula. Ima cetri cerke i sve mu zive u Blacu. Sin vladan mu je poginuo 1999 godine kao pripadnik policije na teritoriji AP KIM.

      • vesna munjiza

        Da li se tebi Nataša otac zove Dobrivoje a majka Rada, deda Miloš a babaSlava, pradeda Vasilije a prababa Mileva

        • Vesna,da to je moja porodica….Znas za nas?U Blacu znam samo Diska,on jos posecuje Josanicku banju,sin Dragan doktor je…Ostali su u selu Medjuhana,pokusavam da dodjem do njih.Javljam sve sto saznam o ostalima….Jesu Maksimovi,Mirkovi i Ivkovi potomci u u Jos banji?Gde zivis ti?VELIKI POZDRAV

          • vesna munjiza

            Moja mama zna za neke u Medjuhani nije problem doći do njih. Volela bih da i ti probas da napišeš sto više o našem poreklu, sve šta ja imam zapisano ima i Dragišin Joca i Katarina pa kad sledeći put dodjem baš bih volela da se vidimo-

        • Ako treba neko objasnjeje o Vasilijevim i Svetislavljevim potomcima tu sam…..Da ti produzim o mojima.Imam sestre Nadu i Milevu,ime po prababi.Sve tri smo udate u Brus

          • nas dve smo imale cast da te upoznamo kada si bila gost kod tvog brata,mog strica Dragise.Sada sam tek uocila prezime i ponovo procitala o tvojim precima…..IMAS VELIKI POZDRAV OD MOJE PORODICE

            • vesna munjiza

              Nataša, bila sam na svadbi kad su se tvoji otac i majka venčali i bilo je super još ti je onda i tetka Mida bila cura pa smo nas dve i Dragiša bili najveseliji. Drago bi mi bilo da se vidimo kad sledeći put dodjem u Veljkoviće, bila sam u novembru prošle godine ali samo na dva dana. Inače živim u jednom malom mestu pored Trogira u Dalmaciji i ako si na fejsu reci mi svije prezime pa cemo se čuti ili dopisivati. Veliki pozdrav tebi itvojim sestrama i vašim porodicama. Imam troje dece dve ćerke i sina od 11 godina i unuka od šest koji se zove Luka.

      • DEJAN

        MOJ DEDA MAJCIN OTAC JE POREKLOM IZ JOSANICKE BANJE , PO PRICI NJEGOVI RODITELJI SU SE DOSELILI U SELO MEDJUHANA OPSTINA BLACE. A ZVAO SE RATOMIR VELJKOVIC

    • Drasko

      Vesna, pročitao sam tvoj komentar o poreklu tvoje porodice i jako me zainteresovao. Naime porodica mog oca potiče iz sela Županj kod Jošaničke Banje i prezivaju se Veljković. Slave krsnu slavu Aranđelovdan. Pokušavao sam nešto da saznam o poreklu ali nisam uspeo daleko da doguram. Znam samo da mi se pradedao zvao Vukadin, umro je 1943. godine, deda Dragoslav, a otac Radivoje. Niko iz familije ne zna da mi kaže ime čukun dede, kao i odakle su se doselili u selo Županj. Porodice DJorović, DJeković i Koturanović su mi poznate.
      Ako znas nesto o porodici Veljković iz Županje molim te odgovori mi. Pozdrav!

  4. jelena

    Moje izvorno,devojacko prezime,Veljkovic,potice iz sela Dol,iz pirotskog kraja.

  5. Miroslav

    Sve krece od Veljka i odatle potice Veljkovic. Njegov sin Stanisav a ne Sava (pao sa konja i poginuo a neki kazu da su ubili) je bio bogat u ono vreme bio je “neki” vojnik i dobio je neko imanje u selu Turijane i tu se nastanio sa dva sina. Imao je dva brata i jedan je otisao sa porodicom Hrvatsku.

  6. Miroslav

    Za ovog sto se odselio u Hrvatsku, znali su da su pili pekari i oni su se i dalje prezivali Veljkovic. Mog dedu Djuru su kada je otisao u vojsku pitali kako se preziva i on je rekao Veljkovic, a onda su ga pitali kako mu se zvao deda? On je rekao Stanisav! Rekli su mu na se on ne preziva Veljkovic nego STANISAVLJEVIC. O poreklu ovih Veljkovica i drugih prezimena iz okoline manastira Prohor Pcinjski ima knjiga i ima je moj stric pa kada dodjem u posed nadam se da cu da naidjem na vise podataka o Veljku od koga i potice prezime.

    • Srdjan Veljković

      Moj deda se zvao Smiljan Veljković rođen 1907 iz Trgovišta neko selo pored manastira Prohorpčinjski preminuo 1999 u Glogonju pored Pančeva. Pradeda se zvao Anđel Veljković a prababa se zvala Jordana dev. Nikolovska. Čukun deda se zvao Veljko. Slavimo Sv. Arhangela Mihaila. Smiljan se doselio u selo Glogonj kod Pančeva gde se po drugi put oženio, prva žena mu je preminula, ostao je sa šestoro dece. Sa drugom ženom, mojom babom Smiljanom, je dobio mog oca Vukašina.
      Voleo bih da, ako imaš tu knjigu proveriš da li ima nas tu, i da još nešto saznam o precima.
      Unapred hvala.
      Pozdrav

  7. Ivan

    Najdalje sto znam je moj pradeda,zvao se Ariton imao zenu Jelenu i ziveli u Vranju. Imali su sina i cerku,sin moj deda Bozidar se posle 2 sv. rata preselio u Nis,borio se na strani kumunista bio pre rata u ilegali i u politickim zatvorima. Nasa porodica i danas zivi u Nisu. Porodicna slava nam je Sv. Nikola.Ako neko ima slicne korene neka se javi na mail posto sam izgubio kontakt sa familijom.

  8. …..pozdrav…………………………Nataši moj pradeda je iz veljkovićas prizetio se u Marići Stanoje a sinovi su mu Žika,Sava i moj deda Živojko slavimo sv. Nikolu a stara slava sv Jovan sad nas ima svuda po srbiji.pozdravi Gutu iz Veljkovića.

  9. драган

    ја сам из радинца(предграђе Смедерева) и презивам се Вељковић славим Св. Лазара(Врбица)недељу дана пред Ускрс-Моји преци су се овде населили па сигурно по причи пре 200 година а одакле су дошли и како не знам ништа…

  10. Danijela

    Pozdrav Veljkovići…
    Živim u Lužnicama kod Kragujevca.Na osnovu knjige ” Lužnice kroz vekove Hronika sela”, autora Svete Madžarević I goluba Lazarevića, moja porodica vodi poreklo iz mesta Jakovca (Timok), koja se se u Lužnice doselila 1690. godin. Stablo počinje od dede Veljka, preko njegovih sinova Jovana i Ilije, pa sve do mene danas.
    Moja radoznalost oko mojih predaka, naišla je na sreću da uceni ljudi napišu ovako kvalitetnu knjigu koja će od zaborava sačuvati nas i naše pretke. Ta moja radoznalost ogledala se u tome od koga sam nasledila neke osobine koje u svojim roditeljima nisam pronašla. Moja radoznalost se probudila u mojih 30 godina, a do tada sam znala do paradede.Da, ” krv nije voda kako se kaže”, moje zanimanje sve govori, a i svi talenti, koje sam otkrila kod svojih predaka i zbog cega sam vrlo radosna i ponosna. Slavimo Sv.Đorđa, preslava je Đurđic. Inace moji su nasledili posnu slavu i bez obzira koji dan pada uvek se posna. S obzirom da ja ribu obožavam, zahvaljujem svojim precima na posnoj slavi, ha znali su oni da ću se ja roditi:):):):).
    Mene dalje zanima da pronađem odakle je došao Veljko. Zapravo postoji Jakovac kod Knjaževca, to je ta strana Negotin, Timok. Jedino mi pada na pamet Hajduk Veljko, mada on je rođen u Lenovcu kod Zaječara, kada bi došla do nekog njegovog potomka, da vidimo koju slavu slavi.Drugi je možda Miljko Biljarac, knez paraćinske nahije, odnosno Veljko Miljković, mada stoji da je poreklom sa Kosova došau u Rujevicu kod Soko banje, oko 1800 godine, ne znam koju slavu slave.
    Svojim precima takođe zahvaljujem da ovoj enigmi zvanoj ” rodoslov”, sto su sturo vodili evidenciju, odličano su osmislili ovu zanimaciju, pa po staroj oslonac da potražimo u narodnom predanju, sa kolena na koleno.
    Svaki Veljko, koji se doselio u neki kraj, rešio da doda sufiks -vić. E, moj kurđup Veljko:).Mada, moram da nađem kako se zvala baba-kurđupa, za sada sam na 8. kolenu. Cilj, doći do belog orla i bele pčele, to je 16.koleno.
    Ipak, moji dragi Veljkovići, manje više što su nam slave različite, nismo iste krvi, ali zato svako stablo počinje od Veljka, eeee, a pre Veljka, Veljko:)
    Srdačan pozdrav………….