Порекло презимена Вељковић

4. март 2012.

коментара: 68

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (68)

Одговорите

68 коментара

  1. Poštovanje.

    Evo malo šturih podataka o mojem prezimenu… Šturih usled slabih kontakata sa očevom stranom.

    Moj otac je rođen na Kosovu u opštini Gnjilane. Slavu ne slavim. Voleo bih da jednog dana (kad pojeftini usluga) dam svoj DNK na analizu i proverim ko sam i odakle sam.

    Srdačan pozdrav,

    Dejan Veljković

  2. Milan

    Miajlo (Mika) Veljković je ime mog pradede rođenog 1886.g.
    Potiču iz Zaječara, a u arhivama iz tog kraja prvi zabeleženi predak je Jota..koji 1863.godine ima kuću u Zaječaru i zemlje u okolini, na nekoliko parcela, po arhivskom popisu.
    Kroz predanje znam da su se u nekom periodu (pretpostavljam oko 1860-70)dva brata odvojila imovinski, jedan je ostao Veljković, a drugi uzeo prezime Jotović, po ovom dalekom pretku.
    Slava Veljkovića je Nikoljdan. U toku I sv. rata poginuli su pradeda Mika i njegov sin prvenac Ljubomir. Prababa je umrla od infarkta na dan dvostruke sahrane. Drugi po redu Mikin sin – Milan (1906) i dve ćerke (Ljubinka, Milena) rasli su kao siročići. U toku II sv. rata nisu učestvovali ni na jednoj strani, i slavili su sv. Nikolu tiho i kroz komunistička vremena.
    Iz ogranka Jotovića, tokom II sv. rata, jedan je izdanak bio oficir u Kraljevoj vojsci, a onda ljotićevac. Nije se vratio iz zarobljeništva, ali je bio živ do 1980 i neke u Americi. Njegova žena Živka i dvoje dece (Ljubinko i Ljubica) su postali vatreni komunisti i aktivisti, te je taj deo porodice zanemario slavu, inače je isto bila Nikoljdan.

    Poreklo svakog imena Veljko i prezimena Veljković je, koliko znam, od prideva “veliki”.
    Za poreklo imena Jota i prezimena Jotović nisam siguran, ali jedno slovo starije srpske azbuke (i staroslovenske) nosi taj isti naziv.

  3. Predrag

    Veljkovic je prezime mog dede koji je rodjen 1895 u okolini Pirota, trebalo bi biti u u mestu Nisor. Pokusavao sam u opstini Pirotu da pronadjem podatke ali uzalud. Od 1953 smo napustili Nisor i naselili se u Dolovu kod Panceva.Normalno bi trebali da poseduju njegove podatke zbo toga sto je ziveo do 1953 u Nisoru. Znam da je imao tri brata i slava u kuci je Sveti Arandjeo jer smo je slavili sve do njegovog zivota a to je bilo do 1962 godine.
    Cudime da nasi ne daju mogucnosti da uspemo da vidimo tacne podatke. Tacno je da su Bugari u Drugom svetskom ratu palili dokumentacije ali za crkvene podatke ne znam, i zeleo bih kojim putem bi uspeo. Dali je istina da opstine pale podatke i slike nasih predaka. Za svaku pomoc hvala sa pozdravom.
    Petrovic Predrag

    • Julijana

      Poštovani Predraže,

      moguće da smo rođaci! Moj predak je Stojan Stojanović, odnosno Veljković, koji je krajem 19. veka došao iz nekog mesta kod Pirota u Natalince, selo u Šumadiji. Ja sam odrasla u kući, na imanju koje je on raskrčio i podigao. Naša slava je Aranđelovdan. Oduvek sam htela da saznam nešto više o svom daljem poreklu, naročito sa bakine strane čije je devojačko prezime bilo Stojanović. Inače imam porodično stablo koje kreće od tog Stojan Veljkovića, kasnije Stojanovića. Da li možda znate imena od ta tri brata Vašeg dede?

    • Andjela

      Moji prezime Veljkovic potice iz Pirota, tacnije sela Crvena jabuka. Deda Ratomir (umro je 1997, imao je oko 80 godina) se preselio u selo Cubra (okolina Negotina) imao 3 sina ja sam unuka njegovog najmladjeg sina Slobodana. Ostali se zovu Petar i Ljubisav. Slavimo slavu Arandjelovdan.

    • Marko

      Pozdrav, ovaj komentar mi je zanimljiv iz razloga što je i moj deda po ocu iz okoline Pirota, Nikola Veljković, tačnije iz sela Grnčar, opština Babušnica, imao je rođenog brata, Stanimira Veljkovića, 1953. ili 1954. su se odselili u Svilajnac iz Grnčara.

  4. Презимена-фамилије у Шумадији, Вељковић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Старо Село
    -Белосавци
    -Ботуњ
    -Ждралица

  5. Milos

    I moja porodica slavi sv. Arhangela. Poreklo pradede mog oca je selo Spaj, blizu Crvene reke odnosno Pirota. Pradeda se borio na solunskom frontu. Ima ulica u Nisu nosi ime “Milorada Veljkovica-Spaje”. Nisam istrazivo ali s obzirom da je ime pradede mog oca bilo Milorad i da je poreklom iz Spaja, pretpostavljam da ulica nosi njegovo ime…

  6. Miroslav

    Veljkovici, selo Zletovce (cini mi se) pored manastira sv.Prohor Pcinjski, odatle su kada je bila neka seoba i oni krenuli ali nisu daleko odmakli posto su ostali u okolini Leskovca, bliza odrednica varos Bojnik, selo Turijane. Taj predak Veljkovic Savo(Sava) je u ono vreme bio najbogatiji posto je imao konja? Sa tog konja je pao i poginuo a iza sebe je ostavio tri sina. Moj pradeda Stanisav je poginuo u ll Balk. ratu na Bregalnici i iza sebe je ostavio dva sina: Milutina i Djuru(mog dedu) koga su kada je otisao u vojsku prekrstili u Stanisavljevica. I tako, dva rodjena brata, razlicita prezimena. Vek

  7. Miroslav

    I da zaboravih: izvorna slava Veljkovica je sv. Nikola

    • Dušan Veljković

      Ušao sam duboko u sedmu deceniju života, sad mi žao što nikada nisam pitao dedu Milovana kako se zvao njegov deda, pradeda, odakle smo i kako i kad se doselili u Mačkovac opština Kruševac…znam jedino da se moj pradeda Živojin rodio u Mačkovcu 1870. godine, tako piše u Crkvenim knjigama…dalje od toga ne znam. A što se slave tiče, jeste Sv.Nikola…moj najmlađi sin nosi to ime.

  8. Фамилије-презимена Вељковићи, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића “Белица”.

    -Белица
    -Лозовик
    -Јошанички Прњавор
    -Ловци
    -Стрижило
    -Параћин

  9. olivera radosević djev. veljković

    upućeno miroslavu veljkoviću
    i moj pradjed je pao s konja i tako poginuo,po pričanju, živim i rodila se u zadru , RH, ali tvoja me priča zaintrigirala, htjela bih znati svoje korijene

    • Miroslav

      Olivera, zao mi je sto si ovoliko cekala ali kako mi je rekao otac Savin stric je sa porodicom(zena i deca) otisao u Hrvatsku.

    • Branislav

      Postovana Olivera,zamolio bih te ako mozes da napises kako su ti se zvali preci koje znas od onog koji se doselio u Hr,inace sam brat od strica ovde pomenutog Miroslava i malo vise saznanja imam o poreklu familije i precima hvala unapred

      • Dragana Veljkovic

        Poštovani Branislave da li znate sta se dalje dešavalo sa Veljkovicima posto jako malo znam sa očeve strane. Jedino sto znam da su živeli u Kosancicu opstina Bojnik?Deda mi se zvao Stanoje a pradeda Blagoje čini mi se.Hvala unapred