Порекло презимена Васковић

4. марта 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

 1. Milan

  Ja sam Josipovic. Zivim u Bajinoj Basti,ali su moji dedovi iz Bosne , Znate li nesto o mom poreklu. Slavimo Lazarevu subotu. Kuca u Bosni je u zaseoku Rajetkovici

 2. Vaske

  Васковићи из Републике Српске славе Никољдан, има их у Хан Пијеску, Сарајевском пољу, Невесињу и Требињу. Васковићи из Сарајевског поља воде поријекло из Гацка, са Михољача, у роду су са Говедарицама и Лучићима који живе ту.

 3. Zorica Vasković

  Vaskovića od kojh ja vodim poreklo ima u selu Svojnovu, na planini Juhor. Slavimo Mitrovdan.

 4. Zvonimir Vasković

  Ја сам Васковић Звонимир, генералштабни пуковник у пензији, рођен 1956.г у Ћуприји. Отац ми је Милан, рођен такође у Ћуприји. Деда Гвозден из Драгоцвета код Јагодине, живео у Ћуприји. Живим у Нишу. Покојни стриц се звао Делимир из Јагодине, дуго живео и радио у Немачкој. Има два сина, Љубу (живи у Солингену, Немачка) и Радета (живи у Јагодини). Слава нам је Свети Никола коју ја славим.

 5. Milorad Vaskovic

  Zeravice kod Han Pijeska.Predanje,a delom potkrepljuje istrazivanje Andrije Luburica,govori da smo iz Kuca dosli u Rubez kod Nikšića i odatle se raselili ko d Uzica,kod Han Pijeska,u Sarajevsko Polje,Srebrenicu.Predanje kaže da smo :Vaskovici,Rubezi,Rubezici,Drljici…od Jakicica.Prezime promenjeno,jer su pred i ubili agu i jos nekoliko osmanlija ko Nikšića.Promenili pašaluk,uzeli druga prezimena i nastavili život.Iz Kuca stigli u devetom veku a iz Tibeza otišli 1792.god.Navedeni gore slave svetog Nikolu.Pero Vaskovic,živeo oko 109 godina i umro 1962.je preneo predanje.Izgubio se trag Vaskovica iz Srebrenice,a pojavljuje se u Srbiji i slavi Sv.Nikolu.Moguca veza.Dosao iz Bosne.Jakicici sa pojavljuju u Hrvatskoj,na Kordunu,selo Bosiljevo.Kontaktirao sam jednog i pomenuo mi je da se pričalo o Crnogorskom poreklu.Sad su katolici.Zive sirom sveta.Ovi,ako su naši,nisu imali potrebe menjati prezime,jer im potera u Sustrougarskoj nije mogla ugroziti živote.

  • Stanojka

   Poštovani gospodine, moje devojačko prezime je Spajic i živela sam u Srebrenici. Kao dete sam od strica čula priču kako nam je poreklo iz Crne Gore, prezime Vasković i da su živeli negde u dolini reke Zete. Da su ubili nekog Osmanliju zbog harača i pobegli u Bosnu. Da bih preživeli raštrkali su se na više strana.Živeći i služeći spahiju u znak zahvalnost dobili su zemlju na kojoj moji i dalje zive, a oni su promenili prezime u Spajić. Inace moj tata imao je 5 braće i 4 sestre. Slave Svetog Nikolu kao i Svetog Luku.

 6. Војислав Ананић

  ВАСКОВИЋ (п), у Струпићима (Дабар, Столац). У Струпиће им је дошао предак Милутин из Пријевора код Билеће. “Има их по невесињским селима”. Славе Јовањдан (248:33). Сматра се да су Васковићи поријеклом “с Михољача у Гацку”, а даљом старином су од Бијелића. Из Гацка су одселили почетком 19. вијека у околину Сарајева. Има их настањених и у Требињу (147:573). Васковића има и у Јазини (Ластва, Требиње).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 7. Игор Васковић

  Помаже Бог Браћо и Сестре,

  Мој Деда Милан Васковић из Лончаника (Околина Ваљева) славио је СВ.Николу и више ништа не знам о пореклу Васковића. Мада истражујем већ дуже време своје порекло и читао сам да су Васковићи из Костића и Лончаника пореклом огранак Инђића из племена Куча. То можете видети на овој страници: http://www.montenegro.org.au/V.html
  Ово је све што ја знам о мојима, Ако неко нешто више зна о томе замолио би га да јави пошто видим да одавно овде нико није писао.
  Поздрав свима!

 8. Dušan Vasković

  Zovem se Dušan Vasković iz Zaječara od oca Zorana Vaskovića 1935. takodje iz Zaječara. Poreklo nam je iz Niša sa Palilule odakle se u Zaječar doseljava moj deda Dušan Vasković po službenoj dužnosti kao železničar-mašinovodja 1930. Po kome i ja dobijam njegovo ime. Moj pradeda a deda Dušanov otac zvao se Nikola Vasković i u to njegovo vreme bio drugi gazda u Nišu sa nekih 200 pari volova kojim je tada obavljao prevoz robe. Nadimak još od pradedinom poreklu nosimo kao Šumanovi, i slavimo slavu sveta Petka 27.oktobra.