Poreklo prezimena Vasković

4. mart 2012.

komentara: 15

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (15)

Odgovorite

15 komentara

  1. Milan

    Ja sam Josipovic. Zivim u Bajinoj Basti,ali su moji dedovi iz Bosne , Znate li nesto o mom poreklu. Slavimo Lazarevu subotu. Kuca u Bosni je u zaseoku Rajetkovici

  2. Vaske

    Vaskovići iz Republike Srpske slave Nikoljdan, ima ih u Han Pijesku, Sarajevskom polju, Nevesinju i Trebinju. Vaskovići iz Sarajevskog polja vode porijeklo iz Gacka, sa Miholjača, u rodu su sa Govedaricama i Lučićima koji žive tu.

    • radovan

      Vaskovica ima i u okolini Krusevca.Deda nam se doselio oko 1830g iz Bosne ,slavimo Jovanjdan i Mitrovdan.

    • Mjkica

      Moji unuci su Vaskovici , poreklom iz Han Pijeska, a zive u Jakovu kod Beograda, Mihailo, Boris i Vanja , muska deca rodjena 1997. Slave Sv.Nikolu.

    • Vaske

      U Sarajevskom Polju žive Vaskovici koji slave Sv.Jovana i Vaskovici koji slave Sv.Nikolu.
      Dva brata su stigla sa Luburic Polja(Glasinac) i oni slave Sv.Nikolu i u rodu su sa a vaskovic ima kod Han Pijeska,Rubezima i Drljicima(svi slave svetog Nikolu i poreklom su od Jakicica iz Rubeza kod Nikšića).
      Svetog Jovana slave Vaskovici koji su u srodstvu sa Govedaricama i imaju isto poreklo.Zajednicko im je sto su i jedni i drugi pošli iz svojih prapostojbina sa puno stoke…Govedarice po tom dobise prezime(to su mi oni rekli).

  3. Zorica Vasković

    Vaskovića od kojh ja vodim poreklo ima u selu Svojnovu, na planini Juhor. Slavimo Mitrovdan.

  4. Zvonimir Vasković

    Ja sam Vasković Zvonimir, generalštabni pukovnik u penziji, rođen 1956.g u Ćupriji. Otac mi je Milan, rođen takođe u Ćupriji. Deda Gvozden iz Dragocveta kod Jagodine, živeo u Ćupriji. Živim u Nišu. Pokojni stric se zvao Delimir iz Jagodine, dugo živeo i radio u Nemačkoj. Ima dva sina, Ljubu (živi u Solingenu, Nemačka) i Radeta (živi u Jagodini). Slava nam je Sveti Nikola koju ja slavim.

  5. Milorad Vaskovic

    Zeravice kod Han Pijeska.Predanje,a delom potkrepljuje istrazivanje Andrije Luburica,govori da smo iz Kuca dosli u Rubez kod Nikšića i odatle se raselili ko d Uzica,kod Han Pijeska,u Sarajevsko Polje,Srebrenicu.Predanje kaže da smo :Vaskovici,Rubezi,Rubezici,Drljici…od Jakicica.Prezime promenjeno,jer su pred i ubili agu i jos nekoliko osmanlija ko Nikšića.Promenili pašaluk,uzeli druga prezimena i nastavili život.Iz Kuca stigli u devetom veku a iz Tibeza otišli 1792.god.Navedeni gore slave svetog Nikolu.Pero Vaskovic,živeo oko 109 godina i umro 1962.je preneo predanje.Izgubio se trag Vaskovica iz Srebrenice,a pojavljuje se u Srbiji i slavi Sv.Nikolu.Moguca veza.Dosao iz Bosne.Jakicici sa pojavljuju u Hrvatskoj,na Kordunu,selo Bosiljevo.Kontaktirao sam jednog i pomenuo mi je da se pričalo o Crnogorskom poreklu.Sad su katolici.Zive sirom sveta.Ovi,ako su naši,nisu imali potrebe menjati prezime,jer im potera u Sustrougarskoj nije mogla ugroziti živote.

    • Stanojka

      Poštovani gospodine, moje devojačko prezime je Spajic i živela sam u Srebrenici. Kao dete sam od strica čula priču kako nam je poreklo iz Crne Gore, prezime Vasković i da su živeli negde u dolini reke Zete. Da su ubili nekog Osmanliju zbog harača i pobegli u Bosnu. Da bih preživeli raštrkali su se na više strana.Živeći i služeći spahiju u znak zahvalnost dobili su zemlju na kojoj moji i dalje zive, a oni su promenili prezime u Spajić. Inace moj tata imao je 5 braće i 4 sestre. Slave Svetog Nikolu kao i Svetog Luku.

      • Milorad

        Velika je verovatnoća da je vas predak jedan od braće koji su otišli u Srebrenicu.Sa njima je bio kontakt,ali neznam kad je prekinut.Pričalo se da su pretrpeli ustaski teror 1941. a da je manji deo uspeo da prebegne preko Drine.Takodje se pričalo da su se najmanje sirili(uvek jedan muski potomak).Posle 1941.gubi se kontakt i bilo kakvo saznanje o toj familiji.Inače :Jovo i Stojan su stigli u Žeravice,Dvojica u Sarajevsko Polje,jedan u Srebrenicu ….Sve su to bila braca ,a otac je bio Vasko.Ovo je preneo Pero koji je ,kao dete,nogama svojim stigao u Žeravice sa ocem Jovom….O ženama se niti je pisalo niti pričalo.To je ono vreme praktikovalo…Samo muške glave su pamćenje….
        Ako imate bilo koji podatak ,napišite ovde i pokušaćemo povezati sa predanjima,jer je malo podataka u spisima i crkvama.Ratovi uništili.

  6. Vojislav Ananić

    VASKOVIĆ (p), u Strupićima (Dabar, Stolac). U Strupiće im je došao predak Milutin iz Prijevora kod Bileće. “Ima ih po nevesinjskim selima”. Slave Jovanjdan (248:33). Smatra se da su Vaskovići porijeklom “s Miholjača u Gacku”, a daljom starinom su od Bijelića. Iz Gacka su odselili početkom 19. vijeka u okolinu Sarajeva. Ima ih nastanjenih i u Trebinju (147:573). Vaskovića ima i u Jazini (Lastva, Trebinje).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Igor Vasković

    Pomaže Bog Braćo i Sestre,

    Moj Deda Milan Vasković iz Lončanika (Okolina Valjeva) slavio je SV.Nikolu i više ništa ne znam o poreklu Vaskovića. Mada istražujem već duže vreme svoje poreklo i čitao sam da su Vaskovići iz Kostića i Lončanika poreklom ogranak Inđića iz plemena Kuča. To možete videti na ovoj stranici: http://www.montenegro.org.au/V.html
    Ovo je sve što ja znam o mojima, Ako neko nešto više zna o tome zamolio bi ga da javi pošto vidim da odavno ovde niko nije pisao.
    Pozdrav svima!

    • Milorad

      Slava ukazuje na moguće zajednicko poreklo.Retko se menjala i cvrsto se držala.Kad se muski useljavao kod druge familije,slavile su se dve slave,jedna kao glavna a druga prisluzivala u manjem obimu.
      Vaskovici iz okoline Han Pijeska i Sarajevskog Polja su iz starina Jakicici pristigli iz Kuca u Rubez kod Nikšića.Odatle otišli 100% ,znaci svih 7 familija 1791.ili 1792.,nako ubistva age.
      Danasnja saznanja nagoveštavaju da su neki otišli kod Uzica,većina na Romanijski plato kod Sokolca,i odatle se raselili i razradili.Ima indicija da je jedna familija iz Srebrenice otisla u Srbiju u vreme početka Drugog svetskog rata(prethodno su neki izginuli od ustasa).
      Svaki podatak koji znate može biti kockica u mozaiku.Trebalo bi i haplo test napraviti.

    • VESNA MILOSAVJEVIĆ

      BOG TI POMOGAO, BRATE !
      VEĆ GODINAMA POKUŠAVAM DA OSVETLIM SVOJE POREKLO …
      NAROČITO ME ZANIMALO POREKLO MOJE NANE – OČEVE MAJKE, JER SAM DEFINITIVNO NASLEDILA NJENU GENETIKU.
      MOJA NANA LJUBINKA – JE RODOM IZ LONČANIKA (KOD UBA, VALJEVA) – DEVOJAČKO PREZIMA VASKOVIĆ . IMALA JE 3 ROĐENA BRATA (SRBOLJUB, BRANA I ? RASPITAĆU SE ZA IME 3. ). KRSNA SLAVA SVETI NIKOLA .
      OSTALO MI JE – NEGDE U PODSVESTI, KAO DETE – DA SAM NEŠTO NAČULA DA SU OD VASOJEVIĆA – ALI NISAM NIGDE TO MOGLA DA POTVRDIM …
      ZAISTA BIH VOLELA DA TO ISTRAŽIM DO KRAJA, … A MOGUĆE JE DA SMO MOŽDA I ROD ?!
      MOLIM VAS, JAVITE SE … VELIKI POZZ. BOG VAS BLAGOSLOVIO.

  8. Dušan Vasković

    Zovem se Dušan Vasković iz Zaječara od oca Zorana Vaskovića 1935. takodje iz Zaječara. Poreklo nam je iz Niša sa Palilule odakle se u Zaječar doseljava moj deda Dušan Vasković po službenoj dužnosti kao železničar-mašinovodja 1930. Po kome i ja dobijam njegovo ime. Moj pradeda a deda Dušanov otac zvao se Nikola Vasković i u to njegovo vreme bio drugi gazda u Nišu sa nekih 200 pari volova kojim je tada obavljao prevoz robe. Nadimak još od pradedinom poreklu nosimo kao Šumanovi, i slavimo slavu sveta Petka 27.oktobra.