Poreklo prezimena Vukanović

4. mart 2012.

komentara: 7

Prezime Vukanović pristuno je Hercegovini, u Dobromirima, Slivnici i Bukanjama (Bobani), Zavali (Popovo) i Fojnici (Gacko).

U Gorogaše su doselili iz Ljubomira. Tamo su se zvali Zotovići. Slave Nikoljdan.

U Zavalu su doselili oko 1825. godine iz Slivnice u Šumi trebinjskoj „gde ih još ima“. Ranije su se zvali Rašovići. Doveo ih je, na manstirsko imanje, Nikola Vujović, kada je „upravljao manastirom“. Slave Jovanjdan.

Autor kaže da su Vukanovići iz Slivnice u Šumi. Slivnica koju pominju Dedijer i Filipović nalazi se u Površi (Trebinje), a ne u Šumi. Takođe nije poznato da su u Slivnici živjeli Rašovići koji su iz Cicine u Šumi. Prema porodičnom predanju, u Slivnicu i Bukanje su doselili iz Zavale. U ova sela su (polovinom 19. vijeka) došla tri brata: dvojica su se nastanili u Slivnici, a treći u Bukanjama. Slave, takođe, Jovanjdan. (Saopštio: Strahinja Vukanović iz Slivnice).

U Fojnicu su doselili iz Pipera u Crnoj Gori, poslije Prvog svjetskog rata. Vukanovića ima u Kremnom Dolu (Površ), Bugovini (Dživar) i u Trebinju. Prema predanju, porijeklom su iz Bjelopavlovića u Crnoj Gori. Preci su im doselili u Trebinjski kraj polovinom 18. vijeka. Slave. takođe, Jovanjdan.

U Bugovini rođen je poznati slikar Risto Vukanović (1873-1918). U šestoj godini napustlo je rodni kraj. Stric Petar poveo ga je sobom u Rumuniju, u Turn Severin, i usinio. Od tada ga je Risto smatrao svojim ocem, pa je i u svoj potpis unio početno slovo stričevog imena. Školovanje i umjetnički život Vukanović je započeo u Beogradu, a nastavio u Petrogradu, gdje mu je stajao na raspolaganju „Ermitraž i stari majstori…prema kojima je celog života gajio najdublje poštovanje“. Zatim je živio i radio u Minhenu. Godine 1898. iz Njemačke se vraća u Beograd i tu ostaje do početka Prvog svjetskog rata. Tada, iako teško bolestan, “dobrovoljno se stavio na raspolaganje Vrhovnoj komandi koja ga je postavila za vojnog cenzora”, jer je poznavao više stranih jezika. Prilikom povlačenja iz Srbije, preko Soluna i Marseja, stigao je u Pariz. Tada je postavljen za inspektora srpskih škola u Francuskoj. Umro je 16. januara 1918. i sahranjen na vojnom groblju u Tie-u (201:353-370).

Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

Fudbaler Crvene zvezde Aleksa Vukanović je takođe poreklom iz Hercegovine. Rođen je u selu Gajdobra u Vojvodini koje je gotovo u celosti naseljeno Hercegovcima. Vukanovići u ovom mestu poreklom su iz sela Dobromiri.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Prezime Vukanovic nosila je vladarska porodica u Raskoj.

  2. rajka vukanovic

    Vukanovici poticu od vladarske porodice Nemanjica.ima ih u crnoj gori.hercegovini.

  3. Joksim

    Rajka, to je varka za Žarka!

  4. Moj djed je bio Vukanovic iz Trebinja i po maminoj prici bili su dobrostojeca porodica.Djedov rodjeni brat je bio poznati slikar Risto Vukanovic i njegova supruga slikarkaBeta Vukanovic(rodj.Njemica)

    • Tanja Milicevic

      Draga Dobrila ,
      Meni je baba Vukanovic, Vasiljka . Brac su joj bila , Petar ,Savo …a otac im je Milan Vukanovic . I da , Vukanovici su bili veoma poznata i cenjena , dobrostojeca porodica . Ziveli su na relaciji Trebinje – Dubrovnik .

  5. Petar Vukanovic

    70% teksta sto je napisano nije ispravno.Vukanovici nisu doselili iz Zavale na Bukanje i Slivnicu nego su svi odselili iz Slivnice na Bukanje i Zavalu.