Порекло презимена Вукановић

4. март 2012.

коментара: 7

Презиме Вукановић пристуно је Херцеговини, у Добромирима, Сливници и Букањама (Бобани), Завали (Попово) и Фојници (Гацко).

У Горогаше су доселили из Љубомира. Тамо су се звали Зотовићи. Славе Никољдан.

У Завалу су доселили око 1825. године из Сливнице у Шуми требињској „где их још има“. Раније су се звали Рашовићи. Довео их је, на манстирско имање, Никола Вујовић, када је „управљао манастиром“. Славе Јовањдан.

Аутор каже да су Вукановићи из Сливнице у Шуми. Сливница коју помињу Дедијер и Филиповић налази се у Површи (Требиње), а не у Шуми. Такође није познато да су у Сливници живјели Рашовићи који су из Цицине у Шуми. Према породичном предању, у Сливницу и Букање су доселили из Завале. У ова села су (половином 19. вијека) дошла три брата: двојица су се настанили у Сливници, а трећи у Букањама. Славе, такође, Јовањдан. (Саопштио: Страхиња Вукановић из Сливнице).

У Фојницу су доселили из Пипера у Црној Гори, послије Првог свјетског рата. Вукановића има у Кремном Долу (Површ), Буговини (Џивар) и у Требињу. Према предању, поријеклом су из Бјелопавловића у Црној Гори. Преци су им доселили у Требињски крај половином 18. вијека. Славе. такође, Јовањдан.

У Буговини рођен је познати сликар Ристо Вукановић (1873-1918). У шестој години напустло је родни крај. Стриц Петар повео га је собом у Румунију, у Турн Северин, и усинио. Од тада га је Ристо сматрао својим оцем, па је и у свој потпис унио почетно слово стричевог имена. Школовање и умјетнички живот Вукановић је започео у Београду, а наставио у Петрограду, гдје му је стајао на располагању „Ермитраж и стари мајстори…према којима је целог живота гајио најдубље поштовање“. Затим је живио и радио у Минхену. Године 1898. из Њемачке се враћа у Београд и ту остаје до почетка Првог свјетског рата. Тада, иако тешко болестан, “добровољно се ставио на располагање Врховној команди која га је поставила за војног цензора”, јер је познавао више страних језика. Приликом повлачења из Србије, преко Солуна и Марсеја, стигао је у Париз. Тада је постављен за инспектора српских школа у Француској. Умро је 16. јануара 1918. и сахрањен на војном гробљу у Тие-у (201:353-370).

Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

Фудбалер Црвене звезде Алекса Вукановић је такође пореклом из Херцеговине. Рођен је у селу Гајдобра у Војводини које је готово у целости насељено Херцеговцима. Вукановићи у овом месту пореклом су из села Добромири.

Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Prezime Vukanovic nosila je vladarska porodica u Raskoj.

  2. rajka vukanovic

    Vukanovici poticu od vladarske porodice Nemanjica.ima ih u crnoj gori.hercegovini.

  3. Јоксим

    Рајка, то је варка за Жарка!

  4. Moj djed je bio Vukanovic iz Trebinja i po maminoj prici bili su dobrostojeca porodica.Djedov rodjeni brat je bio poznati slikar Risto Vukanovic i njegova supruga slikarkaBeta Vukanovic(rodj.Njemica)

    • Tanja Milicevic

      Draga Dobrila ,
      Meni je baba Vukanovic, Vasiljka . Brac su joj bila , Petar ,Savo …a otac im je Milan Vukanovic . I da , Vukanovici su bili veoma poznata i cenjena , dobrostojeca porodica . Ziveli su na relaciji Trebinje – Dubrovnik .

  5. Petar Vukanovic

    70% teksta sto je napisano nije ispravno.Vukanovici nisu doselili iz Zavale na Bukanje i Slivnicu nego su svi odselili iz Slivnice na Bukanje i Zavalu.