Poreklo prezimena Plazinić

2. mart 2012.

komentara: 9

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Miodrag Radovanovic

    Krsna slava svih Kragovica je Sv. Arhangel Mihail.
    A Mala slava je Velika Gospojina.

  2. Sandra devojacko Plazinic

    Postovani
    Ovim putem zelim da vam izrazim najvece postovanje i zahvalnost za sve sto ste uradili i radite.Hvala je mala rec za ogroman trud koji ulazete u ovaj proekat.
    Vidim da je ova stranica u izradi te htedoh da zamolim za vasu pomoc i dam svojj skromni doprinos.
    Plazinici su iz sela Guberevci u Dragacevu.Ima ih u donjim Plazinama i gornjim Plazinama i nisu rod zene se i udaju medjusobno.Moj pokojni otac je iz donjih plazina u Guberevcima i slavio je slavu Svetog Nikolu.U Dragacuvu ima jedan covek koji se bavi poreklom porodica i prikuplja porodicna stabla mislim da ima nameru i da izda knjigu .Pokusajte da ga pronadjete mislim da je bio ili maticar ili ucitelj u Goracicima.
    Mene licno interesuje moje porodicno stablo i poreklo.Molim vas posaljite mi bilo koju informaciju na mail.Unapred sam vam zahvalna.

    • Branko Todorović

      Poštovana Sandra,

      To ako pomenuti gospodin ne uradi, ne preostaje vam drugo do da sami krenete u potragu za korenima… ali pre toga je svakako preporučljivo videti šta postoji od literature, te da slučajno neka interesantna vam pitanja neko već nije obradio.

      Ovo možete proveritit i u našoj Digitalnoj biblioteci.

      Za neke detalje ako vas bude interesovalo, ili se javite ovde, ili svratite do Foruma, tamo je malo življe nego na temama ovde. 😉

      Pozdrav,
      Defendor

  3. Sandra devojacko Plazinic

    Hvala 🙂

  4. Ivan Plazinic

    Poreklo Plazinića

    Prema pisanju Koste Jovanovića(“Gornje Dragačevo” Bg.1908) Plazinići su u Guberevce doseljeni u drugoj polovini XVIII veka iz Stare Srbije.
    Prema najnovijim istraživanja familije Plazinić, koja su još u toku rodonačelnik familije Radula se u Guberevce doselio oko 1770.godine. Zajedno sa svojom suprugom (ime nepoznato)i šest sinova doselio se iz okoline manastira Dečani (Kosovo). Međutim, oni i na Kosovu nisu bili starosedeoci već su tu doseljeni iz Hercegovine, preko Boke Kotorske.
    Odmah nakon dolaska u Guberevce umire Radulina supruga i najmlađi, tek rođeni sin (ime nepoznato). Rdula se ženi jednom udovicom iz okoline Ivanjice koja sa sobom dovodi i sina iz prvog braka , Obrada (Jarandovići), koga je Radula usvojio, a sam Radula je uzeo prezime Plazina.
    Svih pet Radulinih sinova i usinak Obrad, ostavljaju veoma brojno potomstvo.
    Ignjat – od njega su nastale donje Plazine
    Milovan – od njega su Pantovići, Radovići i Veselinovići
    Vukašin – od njega su Ćorlaši i Đokići
    Gavrilo – od njega su Višljani, Savinci
    Radisav – njegovi potomci su Potočari i Kušići
    Obrad – njegovi potomci se prezivaju Obradovići

    Koliko se brzo umnožavala familija Plazinića, govori činjenic da je za nepunih 100 godina , prema popisu iz 1863. od jedne kuće narasla na 25 domaćinstava, sa ukupno 158 članova.
    Međutim, najnovija istraživanja govore da ovim popisom nisu bili obuhvaćeni svi Plazinići koji su tada živeli u Guberevcima, što će reći da je bilo više i stanovnika i domaćinstava.
    Staro prezime je bilo Plazina i ono je bilo u upotrebi do polovine prošlog veka kada je dodat nastavak “ić”, što su činile i druge srpske familije u tom vremenu.
    Nema pouzdanih podataka o nastanku prezimena Plazinić, a prema pisanju Koste Jovanovića, neki predak Plazina, kazao je svom sinu da pazi, te da pri oranju ne ostavlja “oplazine”(nepoorana parčad zemlje između brazda).Neki, opet vele da je naziv familije postao po Plazini – proplanku na koji se nastanio njegov predak.
    Postoji i mogućnost da je prezime poteklo po jednom delu pluga (plaza) koji ide (plazi) po dnu brazde. Po njemu su verovatno izvedena i druga slična prezimena Plazačići i Plazinčići.
    Samo prezime Plazina veoma asocira na hercegovačko poreklo. Ovu tezu pothranjuje i činjenica da Plazinići slave svetog Nikolu, a zna se da tu slavu slave doseljenici hercegovačkog porekla. Jedino potomci Obradovi slave svetog Tripuna.
    Koliko je poznato, Plazinića drugih nema osim onih koji potiču iz Guberevaca, a koji su rašireni širom ove ili one Jugoslavije.
    Danas u Guberevcima ima oko 80 domaćinstava Plazinića sa negde oko 220 stanovnika.
    Najstariji Radulin sin Ignjat sa svojom brojnom porodicom, prvi se odselio od oca, zasnovao posebno domaćinstvo i okućnicu u donjem delu atara Plazinića u mestu zvano “Ravna Gora”.

    • Clavdivs

      Ivane,

      Testiran je jedan od Plazinića iz Guberevaca i pokazalo se da pripada rodu Kuča, što i ne predstavlja iznenađenje imajući u vidu slavu (Nikoljdan) i mesto iz koga su Plazinići doseljeni (Đakovica). Prema tome, može se prilično osnovano zaključiti da su Plazinići poreklom Kuči.

      Njegov rezultat možete videti u tabeli Srpskog DNK projekta, pod rednim brojem 237 (http://dnk.poreklo.rs/naslovna/).

  5. Dejan

    Ivane,
    šta znaš o poreklu Obrada Jarandovića?

  6. Dejan

    Kontakt telefon
    064 8779242
    Radul Plazinic potomak Obrada iz Guberevaca

  7. Mirjana

    Moj deda, Mijajlo Plazinić, rodom je iz Guberevaca, od gornjih Plazina, slavio je Svetog Nikolu. Kad se rodio bio je 22 član porodice. Otac mu se zvao Veselin, a majka je iz Nikolića, imao je četiri sestre i jendnog brata. Taj brat je posle II svetskog rata ostao u Beogradu i deda ga je video samo jednom oko 1962-1963 godine. Sa sestrama je održavao veze i one sa njim. Po smrti roditelja, rasprodao je imanje da bi sestrama dao miraz pri udaji i odselio se u Kukiće, Čačak.