Порекло презимена Пириватрић

1. марта 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Небојша Бабић

  Занима ме (један мој пријатељ потиче од ове фамилије) порекло Пириватрића из Селевца код Смедеревске Паланке. Оно што он зна је да су се у Селевац доселили негде у 19. веку с друге стране Велике Мораве, из села Ћириловац код Пожаревца. Славе Ћирилов-дан (Свети Кирил Словенски, 27/14. фебруара), а прислужују Ћириков-дан (Свети муч. Кирик и Јулита, 28/15. јул). Ретке славе. Ако неко зна нешто више о пореклу овог рода, молим да се јави!

  • Barnić

   Doselili su se u Selevac mnogo pre 19 veka,po predanju su jedna od najstarijih familija u selu.

  • Marko

   Moja pokojna majka je od Pirivatrica. Deda moj zivi u Lunjevcu kod Selevca. Familija je inace na ovim prostorima oko 250-300 godina. Poticu od Familije Štrenkic iz Hercegovine, Bunjevci kod reke Bunjevica. Jedan od porodice Štrenkic ako se ne varam Milosav ili Milisav, je bio u vojsci Marije Terezije, cuvao obqlu Dunava pa se tako spustio do Cirikovca. I tu nastanio. I poveo je tu da slavi slavu Kirik i Julita, 28. Jul. A preslava je Cirilo i Metodije. Kasnije se sele u Selevac, zaseok Ladna voda gde je nekada bio centar sela, tu je sada nova zidana crkva. Ziveli su u zemunicama, zima je bila hladna… Pirili su vatru i starosedeoci ih nazvali Pirivatrici. Kasnije brat Jovan zvani Joca se se premesta u drugi zaseok i nastaje i familija Jocić. Istu slavu slave i od istih su predaka.