Poreklo prezimena Pirivatrić

1. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Nebojša Babić

    Zanima me (jedan moj prijatelj potiče od ove familije) poreklo Pirivatrića iz Selevca kod Smederevske Palanke. Ono što on zna je da su se u Selevac doselili negde u 19. veku s druge strane Velike Morave, iz sela Ćirilovac kod Požarevca. Slave Ćirilov-dan (Sveti Kiril Slovenski, 27/14. februara), a prislužuju Ćirikov-dan (Sveti muč. Kirik i Julita, 28/15. jul). Retke slave. Ako neko zna nešto više o poreklu ovog roda, molim da se javi!

    • Barnić

      Doselili su se u Selevac mnogo pre 19 veka,po predanju su jedna od najstarijih familija u selu.

      • Veljko Barnic

        Znam po cemu smo dobili prezime, takodje znam da je prvi Barnic dosao 1810.godine, od njegovih sinova pa na niže imam neki deo porodicnog stabla.

    • Marko

      Moja pokojna majka je od Pirivatrica. Deda moj zivi u Lunjevcu kod Selevca. Familija je inace na ovim prostorima oko 250-300 godina. Poticu od Familije Štrenkic iz Hercegovine, Bunjevci kod reke Bunjevica. Jedan od porodice Štrenkic ako se ne varam Milosav ili Milisav, je bio u vojsci Marije Terezije, cuvao obqlu Dunava pa se tako spustio do Cirikovca. I tu nastanio. I poveo je tu da slavi slavu Kirik i Julita, 28. Jul. A preslava je Cirilo i Metodije. Kasnije se sele u Selevac, zaseok Ladna voda gde je nekada bio centar sela, tu je sada nova zidana crkva. Ziveli su u zemunicama, zima je bila hladna… Pirili su vatru i starosedeoci ih nazvali Pirivatrici. Kasnije brat Jovan zvani Joca se se premesta u drugi zaseok i nastaje i familija Jocić. Istu slavu slave i od istih su predaka.