Pečeničić

1. mart 2012.

komentara: 1

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Pečenice iz zapadne Srbije i Republike Srpske nose i prezime Pečeničić.

    Na 23andMe postoji podatak da su Pečenice sa Pala (Prača) J2b1.

    Matica ove porodice je u Sokolovićima (Glasinac). Odatle su naselili okolna mesta. Pečenice slave Aranđelovdan, a daljim poreklom su iz Hercegovine. Bilo ih je još u Sijercima (doseljeni iz Sokolovića 1923. god.), a srodni su im i Matijaševići sa Pala, takođe slava Aranđelovdan.

    Ovaj kraj su naselile mnoge porodice iz Pive i Drobnjaka, pa se čini da generalno preovlađuju doseljenici iz Stare Hercegovine.

    Osim na Glasincu, prezime Pečenica postoji i u mestu Zaovine (Tara). Ljuba Pavlović kaže da ih je bilo 10-ak kuća i da slave Aranđelovdan. Doseljeni su iz Gusinja.

    U ovoj seobi, sa Pečenicama dolaze Rajaci i Karaklići. Rajaci vode poreklo iz Plava i slave Sv. Nikolu, a Karaklići, takođe Nikoljštaci, dolaze iz Kuča. Zanimljivo da se prezime Rajak javlja i u Krajini (takođe slava Nikoljdan), ali i u Sokolovićima kraj Višegrada.

    Zaovine nisu daleko od Glasinca, a i prezime Pečenica nije tako često kod Srba. Slave se takođe poklapaju, pa nije isključeno da postoji neka veza. Ta seoba pomenutih porodica u Podrinje odigrala se negde u 18. veku. Pečenice sa Glasinca pominju samo Hercegovinu kao dalju starinu, ali ne i vreme seobe.

    Bilo bi dobro kada bi putem dnk analize rešili ovu misteruju. Do tada ostaje da verujemo Milenku Filipoviću koji je istraživao konkretno poreklo Pečenica iz okoline Sarajeva.

    Literatura:

    – Đorđe Janjatović, “Prezimena Srba u Bosni”
    – Milenko S. Filipović, “Glasinac”
    – Ljuba Pavlović, “Sokolska nahija”
    – Pop Stjepo i Vladimir Trifković, “Sarajevska okolina”
    – 23andMe