Poreklo prezimena Paunović

1. mart 2012.

komentara: 108

[toggle title=”TESTIRANI PAUNOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Paunović

Haplogrupa: R1a rod A

Poreklo: Svrljig, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Paunović

Haplogrupa: G2a rod A

Poreklo: Toplica, r.Ivanjica, Srbija

Krsna slava: Aranđelovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (108)

Odgovorite

108 komentara

  1. VESNA

    MOJA PORODICA PAUNOVIC POTICE IZ SELA MANASTIRICA KOD KLADOVA KRSNA SLAVA IM JE SVETI NIKOLA,

  2. Stefan

    Mogu li dobiti neku informaciju o porodici Paunovic, iz Becevice kod Kragujevca, slavimo Svetog Luku.

    • Dragan Janjic Paunovic

      Ime mi je Dragan Janjic 1986
      Poreklom iz selo Oslare Bujanovac jug Srbije. Mi slavimo svetog Luku.

      Otac mi je Dobrivoje Janjic 1955
      Deda Stojan Janjic 1938
      Paradeda Dusan Paunovic 1905
      Paraparadeda Janja Paunovic
      Od Janju Otac bio neki Paun

      Prica se da smo došli iz kosovo Polje a daleka starina crna gora. Ali to nije 100% sigurno

      • Maja

        Zdravo Dragane,

        Moja baka se prezivala Janjic (devojacko) i iz sela Oslare je rodom. Ne znam kako joj se zvao otac, ali znam da je imao mlin poginuo mlad.

        Pozdrav,
        Maja

    • MIRJANA

      Poreklo moje porodice Paunovic je iz Becevice kod Kragujevca,slavimo sv. Luku.Mozete mi se javiti,posedujem porodicno stablo tako da znam dosta cinjenica o poreklu porodice.

  3. Perica Paunovic

    Moji zive u Bumbarevom brdu,opstina Knic,Kragujevac ! Krajem 80 tih i pocetkom 90tih smo bili dve godine uzastopce na skupu plemena u Velikoj a trece je skup odrzan kod nas u Bum brdu,slavimo Arandjelovdan ! Predivno druzenje koje se nikako ne zaboravlja ! Mnogo mi je zao sto nije nastavljeno,bilo je Paunovica sa svih strana Juge…kazu da smo dosli iz okoline Sjenice kad je Karadjordje ,,naseljavao,, Sumadiju ,voleo bih da znam koje je to mesto a da ga nekad i obidjem… rodjaci javite se !!!

    • Marko Paunovic

      Perice, tvoji su, kao i moji, porijeklom iz sela Radeća, pleme Piperi, nedaleko od Podgorice. Mi smo, koliko ja znam, jedini Paunovici koji slave Arandjelovdan.
      Danas nema Paunovica u Pipere, a moj predak, Šogo Lazarev, koji je bio perjanik kralja Nikole, dobio je u Zetu zemlju od kralja i preselio se sa familijom tamo.

      Napiši svoj rodoslov, pretpostavljam da imamo zajedničke pretke.

      Pozdrav rodjače … 🙂

  4. Paunović

    Nosim prezime po majci, poreklom iz zapadne Slavonije, malo selo Subocka, kod Lipik-a Hrvatska. Moja majka Jevrosima i njen brat Miodrag, njihov otac Marko, njegov otac Pantelija, slava Đurđevdan, po pričama posle prvog svetskog rata dosli na te prostore, nekad se zvalo Paunovića brdo, imućna porodica, da li neko zna mozda nesto više?

  5. Milorad Bogdanović

    Paunovići u selu Subotska bili su i prije Prvog svjetskog rata. Spominju se u Šematizmu eparhije pakračke za 1898. godinu, čija je krsna slava Đurđevdan.Tada je u Subotskoj živjelo tačno 600 duša. Prezime Paunović tada je još spominju i mjestima:
    1.Borova, Suhopolje kod Virovitice, slave Časne Verige
    2.Nova Gradiška, Aranđelovdan
    3.Klokočevik, Brod n.s, Alimpije
    4.Bršljanica kod Garešnice i Sjeverni kod Bjelovara, Jovanjdan
    5.Bjelovaru i Narta kod Bjelovara, slave Nikoljdan

    Paunovići kao slavljenici Đurđevdana spominju se 1882 godine u Tešnju

    Paunovića brdo dobro sam zapamtio u novembru i decembru 1991 godine, upoznavši dobre ljude. Nažalost, poslije toga ovdje više dobra nikome nije bilo, a koliko čujem malo koga tamo i ima.

  6. Pavle Paunovic

    Nosim majcino prezime Paunovic.( Nikada je nisam upoznao…Zivot je cudo)
    Znam samo da je mesto, gde je zivela nekada…. Rafuna( Opstina Lebane). Interesuje me…ako neko zna nesto o Paunovicima iz ovog mesta.
    Hvala..

  7. Miroslav B Mladenovic Mirac

    Rade Brakočević
    24. oktobra 2014. u 23:40
    Evo i nekih pojedinosti. Poznati polički junaci sa Babina, iz 19.vijeka su: Radoje Đukić, Arsenije Vukićević, Nikola Đurišić i Radoje Plavšić – Đurišić četobaša… Radoje je poginuo od zasjede turskog junaka Odže Gušmira negdje 1885g. U sukobu Plavšić je ubio nekoliko Turaka, pa kad je pokušao da izbjegne oklizao se i pao, te je zubima otsjekao prste na ruci protivniku. Glava mu je odsječena i nošena kao trofej od mjesta do mjesta po tzv. Sandžaku. Elza, prije će biti da su se vaši preci preselili sa Police u drugoj polovini, odnosno krajem 19.vijeka. Lijepi pozdravi.

    Odgovori

    Nebojša Paunović
    5. oktobra 2016. u 11:07
    Poštovani g. Rade, molio bih za vaš kontak telefon i e-mail. Interesuje me vaša knjiga kao i to da li u knjizi imate nešto o Radevićima iz Šekulara koji su odselili u selo Ljevoša (kod Peći i tamo se zadržali vrlo kratko) a potom u selo Petrilje (Medvedja) kada su promenili prezime u Paunoviće. Veliki poydrav. Nebojša Paunović – Kruševac 065-37000-11

  8. Miroslav B Mladenovic Mirac

    Miroslav B Mladenovic Mirac
    19. februara 2017. u 13:11
    Zanimljiv je rod PAUNOVIĆ za koga sam utvrdio u zapisima da je od roda VUKA PRAŠČEVIĆA(Crna Gora) i da su u rodu sa DIMITRIJEVIĆIMA. Paunovići(mahala Gabrovik-s.Svođe, Vlasotince) a isti i Dimitrijevići i Milojevići iz s. Svođa(Vlasotince su u istom rodu. Milojevića ima i u selo Kozilo.
    Paunovići su doseljeni iz Mezgraje(Lužnica, opština Vlasotince) u s. Svođe, a našao sam istoriski podatak učesnika u Prvom svetskom ratu sa odlikovanjem jednog paunovića čiji je otac se zvao DIMITRIJE(s. Strelac-Lužnica, opština Babušnica).
    Zanimljivo da je jedan od PAUNOVIĆA(prema kazivanju potomaka) se prizetio iz sela Grnčar(Lužnica, opština Vlasotince-ja sam u predhodnim zapisima pisao da se prizetio iz s. Svođe). Zanimljivo je da sam zabeležio da je taj rod PAUNOVIĆ u srodstvu sa PAUNOVIĆIMA(jedan Blagoje paunović bio fudbaler FK „Partizana“ ) su u srodstvu.
    Sada je zanimljivo ko je ko od ovim PAUNOVIĆA koje sam ja zapisivao iz tog roda i ovih ovde PAUNOVIĆA koza koje sam pročitao u komentarima.
    Miroslav B Mladenović Mirac. etnolog i etnograf Vlasotince

    • Nenad Paunovic

      Blagoje Paunovic,moj stric,bivsi fudbaler Partizana i reprezentativac Jugoslavije koga spominjete prema knjizi dr. Milivoja Prascevica: “Bratstvo Prascevica u plemenu i vremenu”, vodi poreklo iz Crne Gore, bratstvo Prascevica,pleme Bjelopavlica iz okoline Danilovgrada. Odatle su se dalje selili u juznu Srbiju, Medvedja i okolna sela (Retkocer iz koga je moj otac i druga..).

  9. Daniel Paunovic

    Veliki pozdrav,

    Ima Paunovica i u opstini Prokuplje, tacnije Novo selo i Berilje.

    • Paunović

      Zdravo Daniele. Ja sam Paunović i vodim poreklo iz sela Berilje opstina Prokuplje. Slavimo Arandjelovdan 21 Novembar. Ovo je yto ja znam,

      Kurdjel Valjda se zvao Paun
      Navrdeda Valjda se zvao Mita
      Cukundeda Kostadin
      Pradeda Milivoje rodjen1886
      Deda Stojan rodjen 1924
      Otac Dušan rodjen 1944

      Po prici mog oca, Paun je ubio nekog Turchina i jedan sin koji se valjda zvao Mita je dosao u Berilje a drugi sin u Novo Selo. Moj otac misli da je Paun dosao iz Crne Trave.

      Pozdrav svim Paunovicima i ako neko ima nekih saznanja bilo bi super do kbjavi. Hvala!

  10. Miroslav Punović

    Poštovani Miroslav B Mladenovic Mirac, moj otac Milutin je iz sela Svođe kod Vlasotinca a deda mi se zvao Mihajlo Punović, po čijem imenu sam dao ime svom srednjem sinu. U Vlasotincu imam i brata od strica Tihomira – Tiku. Živim u Trsteniku sa porodicom i ima nas još u ovom kraju. Doselili su se drugom polovinom prošlog veka u Trstenik a u vezi posla jer tada je ” Prva petoletka ” tražila radnike svih profila . Pre toga su, moj otac Milutin i njegov rođeni ( pokojni ) brat Živojin boravili neko vreme u Čačku.