Poreklo prezimena Vujović

29. februar 2012.

komentara: 108

TESTIRANI VUJOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

VUJOVIĆ

Haplogrupa: E1b

Mesto porekla: Preraca, Hercegovina

Krsna slava: Nikoljdan


VUJOVIĆ

Haplogrupa: R1b>FT48939

Mesto porekla: Trnovo, Bar

Krsna slava: Aranđelovdan

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

 

VUJOVIĆI IZ KOMARNA

Poreklo Vujovića iz Komarna jasno se može pratiti kroz poznatu etnološku literaturu.

Jovan Vukmanović u svom delu Crmnica : antropogeografska i etnološka ispitivanja piše da Komarno čine tri bratstva, Lekići, Vujovići i Perovići, gde za Vujoviće kaže da su na Komarno prešli sa susednog Trnova. On takođe navodi da se Vujovići dele na tri ogranka, Markoviće, Miloviće i Nikoviće. (v. Navedeno delo, Beograd, 1988, str. 103)

Ovaj kraj kao i porodice u njemu obrađivali su i stariji autori. Tako kad pogledamo šta piše Jovan Erdeljanović u svom delu Stara Crna Gora o Vujovićima u Trnovu, vidimo da su Vujovići u Trnovo došli iz Ljubotinja, a u Ljubotinj iz Vučitrna na Kosovu.

Predanje kaže da su tri brana Vujo, Đuro i Marota Rajičevi, zbog sukoba s Turcima dobegli iz Vučitrna k vojvodi u Bratonožiće. Erdeljanović takođe ističe sačuvano predanje da su još u Vučitrnu bili spahije. (v. Navedeno delo, Beograd, 1978, str. 74)

Vidak Vujinović u svom delu Voj(i)novići i Vuj(i)novići : od srednjeg veka do danas pominje predanje da su Vujovići od srednjovekovne vlastele Vojinovića. (v. Navedeno delo, Beograd, 1985, str. 55)

Treba spomenuti da među testiranima u okviru Srpskog DNK projekta (v. dnk.poreklo.rs) imamo testiranog i Vujovića iz Trnova (krsna slava Aranđelovdan).

Oni pripadaju haplogrupi R1b, odnosno njenoj podgrani R-FT48939.

Reč je o haplogrupi koja je danas najdominantnija u Zapadnoj Evropi, dok je pomenuta podgrana najprisutnija upravo na Balkanu (v. YFull.com/tree/R-Y10789). Računajući na vreme kada je živeo zajednički predak svih balkanskih pripadnika ove podrane, može se smatrati da je njihov zajednički predak živeo na ovom prostoru pre doseljavanja Slovena.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (108)

Odgovorite

108 komentara

  1. Zeljko Vujovic

    Vujovici su i jedno od dvadesetak bratstava iz Zagaraca.Prezime je dobijeno po Vuju, koji je zivio u Zagaracu oko 1710. godine.
    Vujo je jedan od potomaka Radmana (Radmanovici). Radman se doselioi u Zagarac sa Pelevog Brijega iz Bratonozica, oko 1600. godine.

    Detaljan Rodoslov ovih Vujovica dat je u knjizi “Zagarac kroz istoriju”, autora Dr Djura Vujovica, izdanje Istorijsko intituta Crne Gore, Podgorica 2009. godine.

  2. Vojislav Ananić

    V U J O V I Ć I

    Peti Dragojev sin je Vujo. Njegovi potomci su Vujovići. Vujo je oko 1660. godine doselio u tada nenaseljene Ožegovice. Uskoro, poslije sukoba sa Donjekrajcima, pripalo mu je i Bašino Selo. Negdje se može naći podatak da je Vujo doselio u Ožegovice 1640. godine. Često se u predanjima o Ozrinićima mješaju ove dvije godine. Mislim da je 1640. godina pogrešno navođena, ko zna zbog čega. Događaji koji se pominju vezano za tu godinu desili su se oko 1660. godine. Do sredine XVIII vijeka Vujovići su živjeli samo u Ožegovicama. Kada su Radulovići i Bojanići protjerani Vujovići se naseljavaju u napušteno Bašino Selo, Dolovsko Korito i dio Beretina dola i ovo zemljište priključuju Ožegovicama. U prvoj polovini XIX vijeka Vujovići se naseljavaju u Ubla Čevska, a nešto kasnije i na Bijele Poljane i Broćanac.
    Po cuckom predanju koje je zabilježio Jovan Erdeljanović 1910. godine, sredinom ili u drugoj polovini XVII vijeka, Račeta, brat Mijana, pretka Mijanovića iz Malocuckog sela Krug, ubio je nekog Čevljanina iz Ožegovica i pobjegao. Ožegovičani su zauzeli svu Račetinu zemlju. Tek oko 1840. godine su vratili zemlju, kada su Mijanovići novcem izmirili krv koju je Račeta dugovao.
    Vujo je imao tri sina: Savu (1645-1723), Miloša (1647-1725) i kneza Janka (1649-1731). Andrija Luburić je zabilježio da je Vujo imao sinove Janka i Martina. I kod samih Vujovića ima nedoumica u vezi imena Vujovih sinova.
    Knez Janko imao je u Ožegovicama kuću ozidanu u kreču kao što su kuće u Primorju. Imao je pred kućom gumno i u blizini otesan kamen sa koga je uzjahivao konja. Knez Janko je živio poput srednjovijekovnih vitezova.
    Vujovići se dijele na ogranke: Saviće od Sava Vujova (ili Sava Jankova), Miloševiće od Miloša Vujova i Goluboviće od Goluba Janka Vujovog. Kasnije su se izdvojila još dva ogranka: Radovanovići i Milići koji su odselili iz Čeva u Nikšićke Rudine i okolinu Leskovca. Milići – Ruševići u Miločanima u Gornjem Polju kod Nikšića potiču iz Markovine, a ne od Vujovića iz Ožegovica.
    Od Vujovića se isticao ban Matijaš Jankov koji je predvodio dio vojske u boju na Trnjinama protiv bega Ljubovića 1722. godine. Matijaš Janković (Sanovich) se pominje i 1723. godine.
    Najčuveniji od Vujovića je Simo Milutinov Kođošija, sin Milutina Miloševa Vujovića, savremenik je vladike Petra I. Simo Kođošija rođen je na Čevu (Ožegovice) 1726. godine.
    Simo je nosio dugačak perčin. Bio je kosmat pa je prozvan Kođošija. Vuk Karadžić zabilježio je da je imao guste obrve koje su mu prekrivale oči pa ih je morao zasukivati kao brkove. Nosio je toke i dolamu, oko glave crven šal, dvije srebrne puške za pojasom, srebrni handžar i uvijek je o pojasu nosio dugačak mač i topuz (koji se čuvaju u cetinjskom muzeju). Simo je bio pravi gorostas. Nije imao glavarsku titulu, ali je bio uticajna ličnost. Komandovao je dijelom crnogorske vojske krajem XVIII vijeka. Učestvovao je u određivanju granice između Crne Gore i Mletačke Republike u kotorskim stranama.
    Kada je umro vladika Vasilije Petrović vladika je postao Petar I kome je tada bilo 20 godina. On je otputovao u Rusiju. U njegovom odsustvu Mlečani su uz pomoć gubernadura Radonjića pokušavali da potplate galvare da priznaju mletačku vlast. Na Cetinje dođe neki mletački general. Za to čuje Simo koji je u to doba bio stvarni gospodar Ozrinića. On sa 700 Ozrinića dođe na Cetinje. Na Cetinju je bio mletački general sa pratnjom. Imao je hrpu novca i objašnjavao je narodu da svako od njih ko uzme novac priznaje mletačku vlast. Narod je gledao šta će učiniti Simo i Ozrinići. Simo je pušio dugašak čibuk i mirno gledao. Nakon nekog vremena Simo priđe generalu i saspe mu užareni pepeo iz čibuka za vrat.
    General vrisnu, a Simo mu reče: Tir, generale. Ovim je Simo htio da ponizi generala. Simo izvadi mač i reče: Kupi Lacmane te pare i idi odakle si došao, ne prodaju Crnogorci svoju čast i slobodu za lacmanske pare. Zatim zamahnu mačem i reče: Ko se usudi da uzme od ovijeh lacmanskijeh para, ovim ću mu mačem odsijeći glavu ka kokotu.
    General pokupi novac i Mlečani odu u Kotor. Petar Vukotić je smatrao Sima Kođošiju za najvećeg crnogorskog junaka. To je pomenuo na jednoj zdravici kod knjaza Nikole.
    Jednom prilikom, krajem XVIII vijeka Simo Kođošija je sa Vujovićima htio uzeti zemlju Miškovcima. Vukotići pozovu u pomoć kneza Mrđena i Velestovce i oni spriječe napad.
    Čuven je bio i barjaktar Rašo Spasojević Vujović. U jednom mletačkom dokumentu pominje se Golub Jovanov iz Ožegovica koji je vodio četu koja je 1769. godine zaplijenila tursku stoku. Tada se pominju kao četovođe i sinovac Mojaša Đukanovića sa Čeva i Mrgud Milošev sa Velestova.
    Od Vujovića potiču Bajovići (i njihov ogranak Odovići) i Perovići u Gornjem Polju kod Nikšića, Barovići pod Orlinom kod Broćanca, Lukići u Crkvicama u Oputnoj Rudini (Banjanima) i Toplici u Srbiji, Matijaševići u Orahu kod Vidrovana u Gornjem Polju kod Nikšića i njihovi ogranci Đešnjići i Šarovići u Orahu i Pragi. Od Matijaševića su i Ašonje u Rađevićima (Rogatica, Republika Srpska, BiH). Spasojevići u Lukovu. Tadići u Šipačnu. Nenadići (nije prezime) su ogranak Golubovića. Kao ogranci Vujovića pominju se i: Đikanovići, Filipovići i Dragišići.
    Vujovića ima odseljenih u Nikšić i okolinu: Broćanac, Kočane, Miločane, Glibavac, Vraćenoviće, Lukovo, Nikšićke Rudine, okolinu Prokuplja, Leskovca, Retkocer kod Lebana i druga mjesta u Srbiji. U Srbiju se 1863. godine odselio Milonja Markov Vujović sa osam članova porodice. Vujovića je bilo odseljenih na Kosovo poslije Prvog svjetskog rata, a kasnije su se selili i u Vojvodinu, Beograd. Za dva bratstva Vujovića u Oputnoj Rudini, koji su tamo doselili iz Riđana kod Nikšića u različito vrijeme, ne može se tačno utvrditi da li su od čevskih Vujovića ili su rod sa Vujačićima, Dakovićima, Bulajićima, Delibašićima i drugim njima srodnim bratstvima u Grahovu, a koja potiču iz Kuča.
    Pasovi 1 (1910. god.): Dragoje – Vujo – Janko – Matijaš – Golub – Bojica – Risto – Milovan – Blagota (Bajo) – Milo.
    Pasovi 2 (1984. god.): Dragoje – Vujo – Janko – Matijaš – Ivan – Baćo – Nenad – Lazar – Đuro – Risto (rođ. 1885. god.) – Radomir – Slavko (rođ. 1968. god.).
    Pasovi 3 (1982. god.): Dragoje – Vujo – Miloš – Petar – Drago – Gojko – Luka – Vuko – Mašut – Božo – Drago (rođ. 1932. god.) – Mirko (rođ. 1957. god.).
    Pasovi 4: Dragoje – Vujo – Miloš – Milutin – Simo Kođošija – Spasoje (posjekli ga Turci u Dugi) – Rašo (u doba knjaza Danila nastanio se na Lukovo) – Ilija (bio je komandir lukovskog bataljona, umro je 1934. god.).

    Izvor: Željko Ostojić – OZRINIĆI, Novi Sad, 2017.

    Vujovići
    Milija Nikolin je imao sinove Vuja i Radana. Od Vuja Milijina potiču: Vujovići, Milići – Rušovići, Mišovići, Pejatovići i Radovići. Od Radana Milijina potiču Radanovići i Živkovići.
    Vujovići su živjeli na Krivoglavskoj Glavici. Početkom XIX vijeka u Donju Markovinu preseljavaju sinovi Šćepana Vujova: Milija, Pejat i Beko. Vujovića ima odseljenih u Nikšić, Nikšićke Rudine, južnu Srbiju.

    Vujovići (1) kod Vira u Gornjem Polju kod Nikšića su iz Ožegovica kod Čeva i potiču od tamošnjeg istoimenog bratstva. U Gornje Polje je došao Krsto Pavlov poslije 1880. godine.
    Vujovići (2) u Kapavici, zaseoku sela Kovači, u Oputnoj Rudini. Po predanju su od istoimenog bratstva iz Ubala Čevskih. Iz Ubala odlaze u selo Riđane kod Nikšića, a iz njih odlaze u Prerace kod Bileće. Gligorije Lučin Vujović je 1860. godine iz Preraca pobjegao od Turaka u Kapavicu. Gligorije je imao sinove: Paša, Jovana i Nikolu. Slave Sv. Nikolu, prislužuju Šćepandan.
    Vujovići (3) u Motičkom Gaju u Drobnjaku. Doselio se Nikola oko 1890. godine iz Ožegovica u Čevu. Slave Aranđelovdan, a prislužuju Sv. Iliju.

    Izvor: Željko Ostojić – OZRINIĆI, Novi Sad, 2017.

    • Žarko Vujović

      Svaka čast i hvala za ovoliko informacija…. mi smo Vujovići doseljeni u Retkocer kod Medvedje. U Retkoceru živi još Čevljana.

  3. Stefan

    Vujovici inace pripadaju plemenu Vasojevica, koji poticu od Vasa, potomku Vukana Nemanjica.

  4. Vojislav Ananić

    Vujovići

    Milići – Ruševići su potomci Vujovog sina Milije. Odselili su iz Markovine u Miločane u Gornjem Polju kod Nikšića. Nadimak Rušovići su dobili po pretku Andriji koji je bio poznat kao Rušo Radojev. Rušo je poginuo u Goliji u borbi sa Turcima. Rušo je imao sinove Vojina (umro mlad bez potomstva) i Milovana (rođ. 1867. god.). Milovan Rušov je došao u Miločane 1878. godine. Imao je šest sinova: Dušana, Sava, Radosava, Milosava, Stanka i Radomira. Od ovih Milića ima odseljenih u Nikšić, Podgoricu, Vojvodinu. Milići odseljeni u južnu Srbiju prezivaju se Mišovići. Slave Aranđelovdan.
    Od Vujovića su Pejatovići koji su odselili u Rubeže kod Nikšića poslije 1878. godine i Radovići u Nikšićkim Rudinama gdje su odseljeni poslije Grahovske bitke.
    Pasovi Vujovića (1910. god.): Cauš Nikola – Sava – Vučeta – Nikola – Vučeta – Milija – Vujo – Šćepan – Beko – Šćepo – Vuko – Novica – Miloš.
    Pasovi Vujovića (1982. god.): Cauš Nikola – Sava – Vučeta – Nikola – Vučeta – Milija – Vujo – Šćepan – Pejat – Mišo – Tomo – Milo – Šajo (Blažo) – Bogdan (rođ. 1912. god.) – Radomir – Miodrag (rođ. 1966. god.).
    Radanovići su potomci Radana Milijina. Živjeli su na Krivoglavskoj glavici, pa su preselili u Donju Markovinu. Sredinom XIX vijeka dio Radanovića se odselio u Petrovo Selo, ali ih tamo nema pod tim prezimenom. Tada su zemlju prodali Vasiljevićima iz Zagarača. Radanovića nema u Markovini. Odselili su u Kočane kod Nikšića, Nikšić i okolinu Leskovca. Ogranak Radanovića su Živkovići u Kočanima i Rubežima.

    Izvor: Željko Ostojić, Ozrinići, Novi Sada, 2017.

  5. Vurad

    Postovani,
    Poreklo Vujovica u Hercegovini, okolina Bilece: jedna grana – brojnija, potice od Vujice-Vuja Dragojeva, zacela se u zaselku Todorici koji pripadaju naselju Vranjska; druga grana u Preracama, Baljcima i Davidovicima potice, prema predanju, od Petra Vujovica koji se u 18. veku doselio iz okoline Niksica, po drugima je iz Ozegovice kod Ceva.
    I jedni I druga slave Nikoljdan, a prisluzuju ili su prisluzivali Nikolice.
    Vujo Dragojev je jedan od cetiri Dragojeva sina. Od ostalih Dragojevih sinova je bratstvena grupa Dragosevica sa Grahova kojoj pripadaju Vujacici, Bulajici, Delibasici, Vucetici i Antunovici.
    Vujo je sa sinovima migrirao iz Kuca u prvoj polovini 16. veka i potice iz bratstva Mrnjavcevica is Orahova.
    Ima autora koji navode da su svi Vujovici u Hercegovini srodni, sto je verovatno tacno, ali nije dokumentovano.
    Pozdrav!

    • Vujović

      Pozdrav. Moji su od preračkih Vujovića (od Petra Vujovića) i DNK test je pokazao da smo Dragojevi potomci. Znaš li nešto više o poreklu Vujovića iz Todorića kod Vranjske? A i svih ostalih.

      Da nekako povežemo tu priču.

      • Vujović Jakša

        Pozdrav rođo! Moji su iz Preraca. Doselio đed Jovan u Banat posle prvog svetskog rata. Dobio zemlju kao dobrovoljac. Imao je braću Savu i Marka. Otac im je bio Gojko. Dalje unazad ne znam više ništa. Ako ti znaš nešto više, piši. Mnogo bi mi značilo. Veliki POZDRAV.

    • Sava

      Da li neko zna mena sinova Vuja Dragojeva iz Todorića?

  6. ILIJA VUJOBIČ

    POZDRAV BRACO SRBI,ZANIMA ME VUJOVICI SA VRACENOVICA,SLAVA NAM JE SV.NIKOLA DA MI NEKO DETALJISE NASE PORIJEKLO.Bio bih jako zahvalan.

    • Vujović

      Vujovići u Zasadi ne održavaju ni predanje kako je o njihovom poreklu zabeležio Dedijer, ni ovo kako se čuje u Grahovu. Oni kazuju ovako: da je u Simijovim bilo nekad 9 brata Vujovića, koji su pobili neke Turke zbog zuluma koji su im činili i razbežali se po Hercegovini. Kako smo računali, taj je događaj bio pre više od 300 godina. Po razuri iz Simijovih, kazuju Vujovići, jedan se od braće opet vrati i njegovi potomci su zadržali staro prezime Vujovići. Oni se dele na uže porodice koje se zovu: Vujovići, Dunđeri, Grbušići u Vranjskijem, Vujovići, Radovići, Popadići u Zasadi; Delići u Simijovoj, Vujovići u Vraćenovićima u Oputnim Rudinama.

  7. Hadži Miroslav Erić

    Pozdrav svim Vujovićima svijeta.Ja sam do 1945 bio Vujović a danas sam Erić.Po predanju doselili smo oko polovine devetnaestoga vujeka u podrinje iz okoline Bileće (Baljci ili Ubli).Imena koja nam se ponavljaju u familiji su Ignjat, Lazo, Tripo, Joko, Ćetko, Luka..Slavimo Svetog Nikolu.Napravio sam stablo i opis RODOSLOV koji zainteresovanim mogu poslati mejlom jer je sve u elektronskoj formi. Jedan od mojih predaka naselio se u Lokanju kod Zvornikai ta porodica se i danas preziva Vujović. Mnogo više detalja u tekstu koji Vam mogu poslati. Pozdrav

    • Milenko Stanic

      Postovani g Ericu
      Moji preci navode prezime Vujovic do 1914
      I da smo srodni Prerackim i Baljackim Vujovicima iz okoline Bilece
      Jedan deo Vujovica iz Davidovica i Bijeljana j danas nosi nadimak Stanic
      Molio bih Vas za opsirniju bazu podataka koju ste skupili
      S postovanjem
      Srdacan pozdrav
      Milenko Stanic

    • Vladimir Vujović

      Postovani,
      Ako mozete posaljite rodoslov na ovu adresu. Moj otac je sa Preraca selo Kovači. Veliša Vujović Pa da vidimo i to stablo.
      Hvala unapred.

    • Darko Vujovic

      G-dine Ericu, molim Vas da mi posaljete tekst koji ste pomenuli. Unapred hvala i
      Veliki pozdrav

  8. Hadži Miroslav Erić

    Pozdravljam Rajka iz Baljaca (njegov komentar je prvi na ovom forumu) i molim ga da mi se javi na telefon 065 865 474. Hadži Miroslav Erić ili da mi preporuči nekog ko bi mi mogao pomoći da ispitam porijeklo pre 1850. Vujovići koji su odselili za Srbiju, ime domaćina i ostalih članova porodice. Pozdrav.

  9. Vojislav Ananić

    VUJOVIĆ (p), razgranato bratstvo u istočnoj Hercegovini. Nastanjeni su u Baljcima, Vranjskoj, Zasadi i Preracama (Bileća), Kapavici (Ljubinje), Lapji (Površ, Trebinje).,. O porijeklu Vujovića ima više predanja. Prema jednom, starinom su iz Riđana u Crnoj Gori, a po drugom su iz Simijova (Bileća). U Simijovima je, kažu, nekada bilo devet braće Vujovića. Oni su “pobili Turke zbog zuluma koji su im činili i razbježali se po Hercegovni” – misle Vujovići u Zasadi. To se desilo oko 1600. godine. Ima i mišljenja da su porijeklom “iz samog Nikšića”, a u Lapji smatraju da im je starina u Zvijerini. Vujovići iz Dabra kažu da su oni najveće bratstvo među pravoslavnim u Hercegovini, kao što su Raguži među katolicima. Ovo smatra i Dedijer koji kaže da su starosjedioci i da je u vojsci Vuka Brankovića bio “vojvoda Vujo iz Todorića kod Sitnice”. Vujovići slave Nikoljdan, osim porodica u Lapji koji slave Lučindan (59:160,187,190.223.227.289:248:27 29:75: 1232).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  10. Vurad

    Najveci broj Vujovica u okolini Bilece potice iz Todorica, a rodonacelnik je Vujica-Vujo Dragojev, koji je dosao iz Kuca. Ovim Vujovicima pripadaju i oni iz Zasade.
    Ovoj grupaciji pripadaju i Vujovici iz Vracenovica, o cemu je pisao Petar Sobajic, a na osnovu istrazivanja Andrije Luburica.
    Preracki Vujovici poticu od Petra Vujovica koji je u Preraca dosao iz okoline Niksica, o cemu je pisao Jefto Dedijer. O poreklu Petrovom nije pisano.
    Postoji i predanje da Vujovici iz Preraca i Vracenovica poticu od Vujovica iz Ozegovica. Oni koji su o ovome pisali nisu se osvrtali na cinjenicu da Vujovici iz Ozegovica slave Arandjelovdan, a preracki Vujovici slave Nikoljdan. Ovo bi valjalo pojasniti, ko o ovome nesto zna.