Poreklo prezimena Vujović Reviewed by Momizat on . [toggle title="TESTIRANI VUJOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Vujović Haplogrupa: E1b Poreklo: Preraca, Hercegovina Krsna slava: Nikoljdan Kontakt: _______________ [toggle title="TESTIRANI VUJOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Vujović Haplogrupa: E1b Poreklo: Preraca, Hercegovina Krsna slava: Nikoljdan Kontakt: _______________ Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Vujović

Poreklo prezimena Vujović

TESTIRANI VUJOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Vujović

Haplogrupa: E1b

Poreklo: Preraca, Hercegovina

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

Prezime Vujović karakteristično je za područje Hercegovine i Crne Gore. Reč je, kako kaže istoričar Nikola Laketa, o jednoj od najstarijih i najbrojnijih porodica u Hercegovini. Po njemu, vode poreklo od nekog Vuja koji je još u XV veku prešao sa Grahova u Hercegovinu.

Vredan prilog o ovom prezimenu, sa naglaskom na Vujoviće iz hercegnovskog naselja Mojdež, poslao je saradnik portala Poreklo Zoran Đurov Šabović. Izvod iz njegove knjige „Mojdež – prilozi za hroniku sela i rodoslove“, objavljene 2007. godine, prenosimo u celini.

Tekst o bratstvu Vujovića  je u PDF formatu i možete ga pročitati preko sledećeg linka: Bratstvo Vujović, iz Mojdeža.

 

_________________________________

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

prezime@poreklo.rs
Pišite nam


Komentari (77)

 • Rajko

  Potičemo iz Crne Gore sa Čeva.Doselili u Bileću.U sela Baljci Divin i Preraca.Slavimo Krsnu slavu svetoga Nikolu.Ovo prezime najviše ima u Crnoj Gori, Bileći u Srbiji i drugim mjestima bivše Jugoslavije.Poznagto prezime je Svetozar Vujović rođen u Baljcima fudbaler nekadašnjeg Sarajeva i čuveni bek Jugoslovenske reprezetacije.Stric Risto Vujović je lo12 otišao u Ameriku,San Francisko Kalifornija,nikada nije dolazio u Bileću selo Baljke a interesuje me sve o njemu.Imao je sina Krsta i snahu Barbaru.

  Odgovori
  • Mako

   Pozdrav. I ja sam Vujović, slavimo Nikonjdan. Prema legendi, krajem 18. veka, iz Onogošta (Nikšića) 3 Petra došla su u Hercegovinu – Petar Vujović, Petar Budalić i Petar Bjeletić. Od tog Petra Vujovića su moji. A opet, postoji i legenda da je neki Majo Vujović ubio jednog Turčina, i zato je morao da se skloni u Hercegovinu.

   Odgovori
  • Vujović Jakša

   Pozdrav rođo.
   Ja sam jedan od Preračkih Vujovića. Živim i rođen sam u Banatu drugo koleno.
   Đed Jovan Gojka Vujović doselio u Banat posle prvog svetskog rata. Dobio zemlju kao dobrovoljac. Imao je braću Savu i Marka.
   Bio sam u Preracama nekoliko puta do sada i opet ću Bože zdravlja.
   Najviše me zaintrigiralo ovo što si napisao za Vujoviće s Čeva. Ovi moji kažu da mi nemamo nikakve rodne veze sa njima, pa sam sada pomalo zbunjen tvojim podacima. Navodno u našem predanju stoji priča da je bio neki Vujo iz okoline Nikšića po kom nosimo prezime i da je prebegao u okolinu Bileće najverovatnije zbog počinjenog ubistva. Ako znaš nešto više, javi. Unapred zahvalan. Pozdrav za Vujoviće moje.

   Odgovori
   • Mako

    Pozdrav Jakša!
    Ti si od mojih Vujovića! 🙂
    I ja sam isto iz Banata, i moji su dobili zamlju od kralja nakon 1SR. Ti si verovatno iz Međe?? Ja sam iz Vojvoda Stepe.
    Bilo bi dobro kad bismo uspeli da „spojimo“ porodična stabla. Ja znam unazad do Petra, koji je došao iz okoline Nikšića u Preraca sredinom 18. veka.
    Da, mi nemamo veze s čevljanskim Vujovićima Ozrinićima. Mi smo tzv. Dragoševići, potomci Dragoša (u nekim verzijama Dragoja) koji je navodno došao u okolinu Nikšića s teritorije Kuča (nismo genetski povezani s Kučima).

    Odgovori
 • milovan vujović

  Zovem se Milovan Vujović rođen sam u Ivanjici a ovde ću pomenuti samo moje poreklo od oca, jer u pitanju je poreklo moje porodice.
  Moj otac,Dragutin, je pre II Svet. rata bio šumar u Kovilju a potiče iz sela Smiljevca koje se zvalo i Trće.Prema porodičnom predanju naši preci su se doselili iz okoline Nikšića a za ovo sam dobio i potvrdu od Gospodina Radojla Ćurčića, predsednika mesne zajednice u Kovilju, koji je našao dokaz u crkvenim knjigama da se prvi put pominju naša prezimena 1724 god. što bi značilo da smo mi na tom području već skoro ili više od 300 godina. Naša Krsna slava je Sv. Georgije/Đurđevdan 6 maja.
  Moj deda, čije ime nosim, poginuo je krajem I Svetskog rata.
  Prema porodičnom predanju, dva brata, Vuk i Pavle su bili hajduci i ubi(ja)li su Tur(ke)čina pa su zbog toga morali da beže u Srbiju i izabrali su nepristupačan predeo gde Turci nisu smeli da zalaze a i ako bi došli lako je bilo pobeći u šumu koja je u ovim predelima i gusta i neprijateljska za eventuelne gonioce. Moj pok. otac je bio četnik a bio je od veoma velikog značaja po tome što je kao šumar poznavao sve ˝tajne staze i bogaze˝ .
  Mnogi danas pričaju priče o četnicima i događajima dok moj otac o tome nije govorio i uvek se pričalo tiho sa nekom dozom straha da -neko ne sluša- ako bi zalajao pas svetlo se gasilo i odmah se izlazilo napolje da se vidi zašto pas laje.
  Znam da je ispitivan od strane komunističke vlasti ali očigledno da mu nisu mogli pripisati nijedan zločin pa su ga maltretirali na drugi način. Pretpostavljam da smo se zbog toga često selili iako o tome nije govorio.
  Ukoliko sam nekom pomogao biće mi drago .
  PS. Gore pomenuta imena Vuk i Pavle su ustaljena u našoj porodici, tako što mi je pradeda bio Pavle a pok. brat Vuk.

  Veliki pozdrav.

  Odgovori
  • milorad vujovic

   Moj otac, deda, pradeda i td. su iz Smiljevca. Ja sam Milorad i nosim dedino ime a on je bio kmet u Smilevcu. Moj otac Jovan kaze da prvi Vujovic koji je dosao u te krajeve bio je Petar Vujovic. Knjige koje su u mesnoj kancelariji u Kovilju trebalo bi da budu knjige rodjenih u tom mestu tako da automatski onda i nemaju ko je prvi dosao, jer bi ovo sto ti navodis trebalo da budu potomci onih koji su dosli prvi. U svakom slucaju voleo bi da se upoznamo. Puno pozdrava rodjo.

   Odgovori
  • Stefan

   Zeleo bih da se nadovezem na tvoj post. Ja sam takodje Vujovic. Iz Cacka sam..inace deda mi je sa Javora, znaci takodje okolina Ivanjice. Prema njegovim istrazivanjima Vujovici su se na tim prostorima doselili iz Hercegovine jos u 17. veku, izvesni Petar Vujovic. Takodje slavimo Djurdjevdan. Tako da je zanimljivo da cela ta linija Vujovica slavi sv. Djordja, za razliku od Vujovica iz Niksica koji ugl slave sv Nikolu.

   Odgovori
 • Branka Vujović

  Poštovani, znate li za Radivoja Vujovića iz Prilika kod Ivanjice? To mi je deda, a sve što je mogao da mi kaže o poreklu bilo je da je on sa Maliča.Po nekoj priči potičemo iz Crne Gore, ali sve je to uopšteno i nesigurno. Mi slavimo Aranđelovdan. koliko znate nešto o tome, bila bih Vam zahvalna, obzirom na to da smo iz istog kraja 🙂

  Odgovori
 • Vuk Vujović

  Javljam se i živim u Baru, moji su rodom iz Crmnice iz stare Crne Gore a direktni sam potomak čuvenog vojvode Vuja ( koji se prezivao Vojinović , od slave kuće srbskih velilaša iz Vučitrna kojimaje titula dao još kralj Stefan Dečanski) i to 20-to koljeno.

  Odgovori
 • Marko Vujovic Vojinovic

  Svi Vujovici su poreklom iz Crne Gore,jer je tu nastalo prezime. Vremenom naselili su se u sve delove bivse Yu. Vujovici su potomci Vojinovica iz Vucitrna gde jos postoji Kula i Most Vojinovica. Vujovici su takodje prvi vladari C.Gore i tvorci Crnogoraske drzave i nacije (citaj- nikako antisrpske) Posle bega iz C.Gore 1496. Crnojevici su napustili borbu protiv Turaka,Djuradj je otisao u Veneciju,a Stevan se poturcio i postao Skenderbeg. Vuk Vojinovic je preuzeo borbu protiv turaka i vladao crnom gorom,u predanju zapamcen kao Vuk Maniti. Posle Vukove pogibije u bici kod Skadra oko 1520.god nasledio ga je sin Novak,njega nasledjuje sin mu Marko,njega nasledjuje Raich,a Raicha nasledjuje Vujo kome je sultan zlatnim slovima izdao Ferman kojim mu se potvrdjuje drzava C.Gora. To je bilo god 1592. Vujo Raichev je osoba od kojih su nastali Vujovici svi koji postoje na ovim nasim Serbskim prostorima. Vuja su nasledili njegovi sinovi i unuci, i to ovim redom. Mirceta Vujovic (1625-1635) on tada gine a vlast uzima Jovan Mircetin brat i sin Vujov koji uvodi C.Goru u Kandijski rat u kojem i sam poginu. Jova nasledjuje Martin Vujovic koji gine 1669. a njega nasledi sin mu Drago,Draga nasledi Nikola,a Nikolu nasledi Simo posle Sima dosao je Scepan kog ubise i tad prestaje vladavine kuce Vujovica. To je bilo drugom polovinom 18.veka.
  Inace Vujovici kao ogranak Vojinovica su direktni potomci ni manje ni vise nego ozloglasenog Nikole Altomanovica. Nikola Altomanovic je bio pradeda Vuku Manitome. Deda Vuka Manitoga zvao se Altoman po svome dedi Altomanu Vojinovicu ocu Nikole Altomanovica. Dakle deda Vuka Manitog Altoman bio je veliki vojvoda kod Djuradja Brankovica velikog serbskoga despota,njegovo ime je zabelezeno u vise istoriografskih izvora,a cak mu je i papa Evgenije pisao pismo nazvavsi ga ‘vicedomino’ sto znaci da ga je smatrao najznacajnijim u zemlji posle despota Djuradja.Altoman je imao sina Marka i Brajana i jos jednog (nzn mu se ime) Marko je poginuo u Vucitrnu a Brajan je sa malim Vukom(manitim) otisao u C.Goru de su se prikljucili Crnojevicima u borbi protiv turaka. Crnojevici su uskoro posustali a borbu su nastavili Vojinovici pa posle njih Vujovici. Posle mnogo previranja u 18.veku vlast u C.Gori dopala je u ruke Petrovica,a o njima se vec sve manje vise zna.
  To je citava istina o poreklu Vujovica.

  Odgovori
  • DJuro

   Samo jedna ispravka brate 🙂
   Scepan SImov, Simo Nikov, Niko Dragov, Drago Nikolin( neko ga u istoriji pominje kao hajducki vojvoda DragaoNikolicic, a to je u stvari Drago Nikolin Vujovic), Nikola Markov, Marko Jovanov, Jovan Vujov 🙂

   Odgovori
  • goran

   Znam da si moje tj tvoje krvi, sve si lijepo objasnio i rastumacio,puno pozdrava od rodje iz Australije preciznije iz Melburna

   Odgovori
  • Mijo Vujovic

   Vujovici iz hercegovine poticu od koga?

   Odgovori
 • Marija Vujovic

  Prema rodoslovu moje porodice Vujovici su iz sela Zasada kod Bilece. Poticu od Vuja Erakovica ciji je otac iz Crne Gore. Bratimimo se sa Delicima, Gojkovicima i jos jednom familijom (nije mi rodoslov pri ruci, pa pisem po secanju). Ne znam tacno poreklo jer nakon Vuja Erakovica ne mogu nigde da nadjem detaljnije i uverljivije spise. Znam da postoje dva plemena Vujovica: Crnogorsko i Hercegovacko i da sem istog prezimena nemamo nikakve veze, ni krvne ni rodbinske. Krsna slava nam je Sv. Nikola. Znam svoje pretke sve unazad do Vuja, ali me zanima i dalje. Nekako mi to sa Vujom ne pije vodu. Bila bih zahvalna ukoliko neko moze nesto detaljnije da mi kaze. Slobodno mi pisite na mail: marijavuj.vujovic470@gmail.com
  Pozdrav svima 🙂

  Odgovori
  • Slavica

   Moja baba(majcina majka) ,Jovana je od Vujovica iz te Zasade kod ;Bilece ,udata za Pera Ilica mislim sa se selo zove Vrijeka,Bjeljani a otisli su oko 1933. na Kosovo,slave Sv.Nikolu.pozdrav svim Vujovicima gde god bili.

   Odgovori
  • Vujović Jakša

   Pozdrav Marija. Biće da smo neki rođaci. 🙂 Moji su iz Preraca kod Bileće. Kolko ja znam po našem porodičnom predanju svi kako ti kažeš hercegovački Vujovići su od jednog zajedničkog pretka, dok su ovi crnogorski sa Čeva na Cetinju sasvim druga linija. Naravno slavimo Nikoljdan, ali moji su u bratstvu sa Bjeletićima i Budalićima. Uvek me je zanimalo prezime Vuja od kog smo potekli i niko od mojih nije znao da mi kaže. Sad eto pročitah kod tebe „Eraković“. Dakle, to je to, to je taj isti Vujo od kog su i moji Vujovići, ne može biti drugi. Dakle, Vujo Eraković! 🙂 Ovo saznanje mi mnogo znači. Veliki pozdrav i ako znaš još ponešto, piši. Unapred zahvalan Vujović 🙂

   Odgovori
 • Ivan Vujović

  Veliki pozdrav za sve.
  Ja se zovem Ivan Vujović.
  Živim i radim u Podgorici. Rođen sam na Cetinju 1979 godine.
  U našoj kući postoji rodoslov koji govori da smo porijeklom od Vuka (Vuja) Vojinovića, sestrića cara Dušana i gospodara Vučitrna koji je 1482 godine došao u Ljubotinj (mjesto pored Cetinja) i tu se naselio. Većinu toga što znam o svojoj porodici naučio sam od oca i đeda, a to se potpuno poklapa sa Markovom pričom. Kasnije sam pronašao i rodoslov Vojinovića i 2 skenirana dokumenta iz Dubrovačkog arhiva (vojinovici.eu).
  Želio bih da upoznam sve Vujoviće i Vojinoviće, svoje rođake.
  Srdačno,
  Ivan Vujović

  Odgovori
  • Branislav Vujović Brano

   Ja sam Vujović porijeklom sa komarna od Mika Blażova sa Cetinja. Trenutno živim u Rafailovicima. Zanima me dali taj rodoslov koji pominješ imaš u elejtronskoj formi i dali bi ako ga imas poslao na mejl. moji telefoni su 069885368 i 068536517 a mail branislavvujovic1969@gmail.com

   Odgovori
  • goran

   Sve sto si naveo u svojoj prici je bas tako i potvrdjeno pecatima,ja sam ti rodjak po majcinom porijeklu,moja majka Marijeta rodjena u Australiji -Perth,od oca Dusana Vujovica rodjenog iz sela Muzovici-Ljubotinj ,majke Bosiljke-Bose Raznatovic iz Rijeke Crnojevica,tj iz Rijeckoga grada.Puno pozdrava iz daleke Australije

   Odgovori
 • Milan Marković

  Pozdrav i od mene. I ja sam nešto tražio u vezi rodoslova i našao ovakve podatke kao što kažu Marko i Ivan. Pošto u Crnoj Gori svi hoćemo da smo porijeklom od vitezova, vojvoda, knezova, bio sam dosta sumnjičav prema predanjima i tome što sam nalazio na internetu. Ali sam došao do istih podataka. Da dodam da je Vuk Brajanov, pored sina Novaka imao i sina Bogdana, od koga potiče četrdesetak bratstava, manje ili više brojnih, u Rovcima i Morači, plus njihova iseljena rodbina u Srbiji, većinom u Topličkom i Jablaničkom okrugu.

  Odgovori
  • marko vujovic vojinovic

   ivane ja sad slabo zbog obaveza dolazim u c.goru inace obozavam da odem do lesendra de su mnogi vujovici izgunili u bojevima s turcima… za sve sto sam napisao postoje dokazi iz istorijskih arhiva sirom evrope. sramota bi me bila da poticem od viteza kalibra vojinovica a da to ne znam. I mala ispravka milanu markovicu, Vuk nije BRAJANOV sin vec sin Marka Vojinovica koji je poginuo u Vucitrnu u bici s turcima kad je pao vucitrn,a Brajan mu je rodjeni stric koji ga je poveo sa sobom u c.goru u svoje posede – ljubotin to ime je identicno sa vrhom na sarplanini de su vojinovici takodje imali posede.Vuk je tad imao samo oko 10 godina. A od Brajana su nastali kasnije Karadjordjevici sto nije tema sada…moj broj je 063 846 17 17 zivim u beogradu. ko god ima koje pitanje slobodno me moze pozvati. takodje bilo koji vujovic ako ga put navede u beograd moze me slobodno kontaktirati. ja sam porijeklom sa Komarna. U skorijoj buducnosti bice i napisana knjiga kako su Lazar i Tvrtko svrgnuli s trona Urosa Nejakog i kako su potonji istoricari lazima i intrigama slagali skoro sve o najvecem srpskom junaku nikoli altomanovicu kojeg se plasilo celo srpsko carstvo kad je imao samo 20ak godina jer mu po snazi i junastvu nije bilo ravnih… marko vujovic vojinovic

   Odgovori
   • Ivan Vujović

    Marko,
    Hvala na informacijama. U Beogradu ću biti prvog avgusta na svadbi sestrične i ne znam koliko ću imati vremena, ali svakako se nadam da se možemo, makar na kratko, vidjeti i popričati. Naravno, ako ste vi raspoloženi za to. Moj broj telefona je 067 259 097.
    Srdačno,
    Ivan Vujović

    Odgovori
  • Aleksandar

   Poštovani Milane,
   da li ste vi od Markovića iz Starča u Gornjoj Morači? Ako jeste voleo bih da porazgovaramo na temu našeg zajedničkog porekla.
   Pozdrav.
   Aleksandar Radovanović.

   Odgovori
 • Milan Marković

  Pozdrav. da dodam da je Novak imao brata Bogdana, od koga vodi porijeklo četrdesetak, manje ili više brojnih, bratstava u Rovcima i Morači.

  Odgovori
 • Aleksandar Vujovic

  pozdrav svima,jel ima neki Vujovic koji slavi Svetog Andriju 13. decembar…ne slavi mnogo ljudi

  Odgovori
 • Sandra Vujovic Djordjevic

  Da li neko ima informaciju odakle poticu Vujovici iz sela Ercege kod Ivanjice,krsna slava im je Djurdjevdan,poslednji Vujovici koji su rodjeni u Ercegama su braca Sredoje i Dragoje,njih dvojica su doselili u Beograd posle drugog sv.rata,a otac im se zvao Jovo Vujovic.Po informacijama koje imam deda Jove Vujovica je iz Cetinja dosao u Ercege,kako i zasto ne znam.Hvala,i ako neko nesto zna,molim da mi odgovori.

  Odgovori
  • Aleksandra Vujovic

   Postovana Sandra,

   Pisem Vam u ime mog oca Vojislava Vujovica koji ima informacije o Sreduju i Dragoju.
   Licno ih poznaje,tj.samo Sredoje je jos uvek ziv.
   Javite mu se na broj 062 277 452

   Pozdrav.

   Odgovori
 • Branislav

  Ja sam Vujović Branislav – Brano potomak Vuja Raiceva sa komarna i zanima me dali neko od rodjaka ima rodoslov u elektronskoj formi.ili u nekom Pdf Jpg ili slicnom formatu

  Odgovori
  • Ljubotinjanin

   Imam rodoslov koji ima par metara, e sad radi se na novom rodoslovu, kad ce biti gotov pitanje je. U pdf ili drugom formatu nemam rodoslov nazalost

   Odgovori
 • Dragoljub Vujović

  Dragi moji VUJOVICI koliko vas ima ja zivim u kraljevu od oca Aleksandra dede Dobrivoja i pradede Janka.Moj otac je sa majkom Zlatom mladjim bratom Radomirom i seastrama Zorom i Milicom dosao u Kraljevo iz sela Kaculice koje se nalazi izmedju Kraljeva i Cacka mi slavimo slavu sv.DJordja -djurdjevdan u kaculicama ima Vujovica i po mom saznanju oni su tamo vise od dvesta godina to je sve sto sam uspeo da saznam o mom poreklu pa vas zato molim ko god nesto zna o vujovicima iz ovih krajeva da mi se javi moj telefon je 062 234 328 jos jedna sugestija ako neko zna o susretima naseg bratstva neka javi mislim da je to dobra prilika da saznamo vise o nama.Veliki pozdrav za sve nase Vujovice.

  Odgovori
 • Vidak Vujovic

  Moji su preci sa Kosova tacnije Metohija.
  Vucetrn.
  Starac Vujadin doselio se na jedno malo mjesto nadomak Rijeke Crnojevica selo Cukovici pod kramuljin.
  Od njega su nastala mnoga brastva.
  A Vujadin se prezivao Vojinovic.
  I dan Dana’s u Cukovice postoje dokazi i ljudi stari koji pominju starca Vujadina.
  Vujadin je naselio Crnu Goru.
  A njegov brat Vojin Srbiju.
  Od njih dvoje nastala su mnogobrojna brastva.

  Odgovori
 • Milan Marković

  Da, Marko, moj propust u vezi Brajana. Hvala. Zapisao sam broj. Javio bih se kad bih došao u BG.
  Da, Aleksandre. Od tih sam Markovića. Živim u Podgorici. Važi, možemo porazgovarati. A Vi ste od?

  Odgovori
  • Ranko

   Vujovići sa Ljubotinja pripadaju haplogrupi R1b, potomci Bogdana Lješnjanini su Dinarski sjever a Gurešići su Dinarski jug, što znači da ova bratstva nijesu srodni pa ne stoji priča da su Karađorđevići Vojinovići, niti da je Vukov sin Novak imao brata Bogdana.

   Odgovori
  • Aleksandar

   Milane,
   ja sam Radovanović a moji su od Jokovića sa Liješnja.
   Možeš mi pisati na mejl vojinenad@vektor.net

   Odgovori
 • Milan Marković

  Pretpostavljam da je to Ranko Bubanja. Ako jeste, volio bih da znam da li su Bubanje od Bogdana. Nalazio sam podatke da jesu. Ne shvatih, je li grupa R1b dinarski sjever ili jug? I da li stoji da su Gurešići od Bogdana?

  Odgovori
  • Ranko

   Ja i jedna grupa entuzijasta smo se zaista namučili dok nijesmo odgovorili na tu enigmu. Samo zahvaljujući DNK testovima smo dobili odgovor na to pitanje. Ne, Bubanje nijesu potomci Bogdana Lješnjanina. Tako je to kada neki ljudi nijesu vodili računa šta pišu niti su mogli pretpostaviti da se to može provjeriti i da će to neko i uraditi. Jedan od njih je i poznati etnolog Mile Nedeljković, koji je dovodio u vezu Vojinoviće, kneza Bogdana, Gurešiće i Karađorđeviće.Nedeljković je na časnu riječ povjerovao Dragutinu Vukoviću koji je pisao da je Tripko Guriš Bogdanov potomak što se takođe pokazalo kao netačno.

   Odgovori
 • Milan Marković

  A, da, rekoste da Gurešići nijesu srodni sa Bogdanovim potomcima.

  Odgovori
 • Milan Marković

  Ili mislite na grupu I2a?

  Odgovori
  • joksim

   Što ne znači da Karađorđevići nijesu od Gurešića. DNK test nekog od Karađorđevića i (li) njima srodnih dao bi pravi odgovor od kojih je Karađorđe porijeklom.

   Odgovori
 • Milan Marković

  Dobro, priča Nedeljkovića je na osnovu predanja, a znamo da nijestt pouzdana. Da li su Bubanje i Gurešići rod? I zna li neko preovlađujuću grupu kod Bogdanovih potomaka? Nije pouzdano utvrđeno njegovo porijeklo.

  Odgovori
  • Ranko

   Bubanje i Gurešići pripadaju istoj haplogrupi – Dinarski jug, ali je zajednički predak živio prije 1400 godina, pa se ne može govoriti o nekom srodstvu u bližem smislu. Potomci Bogdana Lješnanina pripadaju hakplo grupi Dinarski sjever. Testiran je: Kovijanić, Ćetković, Radovanović (Joković) Perošević, Jošanović. Svi testirani pripadaju haplogrupi Dinarski sjever a na osnovu markera se vidi da su vrlo bliski. Da bi se zaokružila priča o Bogdanu trebalo bi da se testira i neko od Vukčevića. Desiće se i to samo treba malo vremena.

   Odgovori
 • Milan Marković

  Dobro. Hvala.

  Odgovori
 • Zeljko Vujovic

  Vujovici su i jedno od dvadesetak bratstava iz Zagaraca.Prezime je dobijeno po Vuju, koji je zivio u Zagaracu oko 1710. godine.
  Vujo je jedan od potomaka Radmana (Radmanovici). Radman se doselioi u Zagarac sa Pelevog Brijega iz Bratonozica, oko 1600. godine.

  Detaljan Rodoslov ovih Vujovica dat je u knjizi „Zagarac kroz istoriju“, autora Dr Djura Vujovica, izdanje Istorijsko intituta Crne Gore, Podgorica 2009. godine.

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  V U J O V I Ć I

  Peti Dragojev sin je Vujo. Njegovi potomci su Vujovići. Vujo je oko 1660. godine doselio u tada nenaseljene Ožegovice. Uskoro, poslije sukoba sa Donjekrajcima, pripalo mu je i Bašino Selo. Negdje se može naći podatak da je Vujo doselio u Ožegovice 1640. godine. Često se u predanjima o Ozrinićima mješaju ove dvije godine. Mislim da je 1640. godina pogrešno navođena, ko zna zbog čega. Događaji koji se pominju vezano za tu godinu desili su se oko 1660. godine. Do sredine XVIII vijeka Vujovići su živjeli samo u Ožegovicama. Kada su Radulovići i Bojanići protjerani Vujovići se naseljavaju u napušteno Bašino Selo, Dolovsko Korito i dio Beretina dola i ovo zemljište priključuju Ožegovicama. U prvoj polovini XIX vijeka Vujovići se naseljavaju u Ubla Čevska, a nešto kasnije i na Bijele Poljane i Broćanac.
  Po cuckom predanju koje je zabilježio Jovan Erdeljanović 1910. godine, sredinom ili u drugoj polovini XVII vijeka, Račeta, brat Mijana, pretka Mijanovića iz Malocuckog sela Krug, ubio je nekog Čevljanina iz Ožegovica i pobjegao. Ožegovičani su zauzeli svu Račetinu zemlju. Tek oko 1840. godine su vratili zemlju, kada su Mijanovići novcem izmirili krv koju je Račeta dugovao.
  Vujo je imao tri sina: Savu (1645-1723), Miloša (1647-1725) i kneza Janka (1649-1731). Andrija Luburić je zabilježio da je Vujo imao sinove Janka i Martina. I kod samih Vujovića ima nedoumica u vezi imena Vujovih sinova.
  Knez Janko imao je u Ožegovicama kuću ozidanu u kreču kao što su kuće u Primorju. Imao je pred kućom gumno i u blizini otesan kamen sa koga je uzjahivao konja. Knez Janko je živio poput srednjovijekovnih vitezova.
  Vujovići se dijele na ogranke: Saviće od Sava Vujova (ili Sava Jankova), Miloševiće od Miloša Vujova i Goluboviće od Goluba Janka Vujovog. Kasnije su se izdvojila još dva ogranka: Radovanovići i Milići koji su odselili iz Čeva u Nikšićke Rudine i okolinu Leskovca. Milići – Ruševići u Miločanima u Gornjem Polju kod Nikšića potiču iz Markovine, a ne od Vujovića iz Ožegovica.
  Od Vujovića se isticao ban Matijaš Jankov koji je predvodio dio vojske u boju na Trnjinama protiv bega Ljubovića 1722. godine. Matijaš Janković (Sanovich) se pominje i 1723. godine.
  Najčuveniji od Vujovića je Simo Milutinov Kođošija, sin Milutina Miloševa Vujovića, savremenik je vladike Petra I. Simo Kođošija rođen je na Čevu (Ožegovice) 1726. godine.
  Simo je nosio dugačak perčin. Bio je kosmat pa je prozvan Kođošija. Vuk Karadžić zabilježio je da je imao guste obrve koje su mu prekrivale oči pa ih je morao zasukivati kao brkove. Nosio je toke i dolamu, oko glave crven šal, dvije srebrne puške za pojasom, srebrni handžar i uvijek je o pojasu nosio dugačak mač i topuz (koji se čuvaju u cetinjskom muzeju). Simo je bio pravi gorostas. Nije imao glavarsku titulu, ali je bio uticajna ličnost. Komandovao je dijelom crnogorske vojske krajem XVIII vijeka. Učestvovao je u određivanju granice između Crne Gore i Mletačke Republike u kotorskim stranama.
  Kada je umro vladika Vasilije Petrović vladika je postao Petar I kome je tada bilo 20 godina. On je otputovao u Rusiju. U njegovom odsustvu Mlečani su uz pomoć gubernadura Radonjića pokušavali da potplate galvare da priznaju mletačku vlast. Na Cetinje dođe neki mletački general. Za to čuje Simo koji je u to doba bio stvarni gospodar Ozrinića. On sa 700 Ozrinića dođe na Cetinje. Na Cetinju je bio mletački general sa pratnjom. Imao je hrpu novca i objašnjavao je narodu da svako od njih ko uzme novac priznaje mletačku vlast. Narod je gledao šta će učiniti Simo i Ozrinići. Simo je pušio dugašak čibuk i mirno gledao. Nakon nekog vremena Simo priđe generalu i saspe mu užareni pepeo iz čibuka za vrat.
  General vrisnu, a Simo mu reče: Tir, generale. Ovim je Simo htio da ponizi generala. Simo izvadi mač i reče: Kupi Lacmane te pare i idi odakle si došao, ne prodaju Crnogorci svoju čast i slobodu za lacmanske pare. Zatim zamahnu mačem i reče: Ko se usudi da uzme od ovijeh lacmanskijeh para, ovim ću mu mačem odsijeći glavu ka kokotu.
  General pokupi novac i Mlečani odu u Kotor. Petar Vukotić je smatrao Sima Kođošiju za najvećeg crnogorskog junaka. To je pomenuo na jednoj zdravici kod knjaza Nikole.
  Jednom prilikom, krajem XVIII vijeka Simo Kođošija je sa Vujovićima htio uzeti zemlju Miškovcima. Vukotići pozovu u pomoć kneza Mrđena i Velestovce i oni spriječe napad.
  Čuven je bio i barjaktar Rašo Spasojević Vujović. U jednom mletačkom dokumentu pominje se Golub Jovanov iz Ožegovica koji je vodio četu koja je 1769. godine zaplijenila tursku stoku. Tada se pominju kao četovođe i sinovac Mojaša Đukanovića sa Čeva i Mrgud Milošev sa Velestova.
  Od Vujovića potiču Bajovići (i njihov ogranak Odovići) i Perovići u Gornjem Polju kod Nikšića, Barovići pod Orlinom kod Broćanca, Lukići u Crkvicama u Oputnoj Rudini (Banjanima) i Toplici u Srbiji, Matijaševići u Orahu kod Vidrovana u Gornjem Polju kod Nikšića i njihovi ogranci Đešnjići i Šarovići u Orahu i Pragi. Od Matijaševića su i Ašonje u Rađevićima (Rogatica, Republika Srpska, BiH). Spasojevići u Lukovu. Tadići u Šipačnu. Nenadići (nije prezime) su ogranak Golubovića. Kao ogranci Vujovića pominju se i: Đikanovići, Filipovići i Dragišići.
  Vujovića ima odseljenih u Nikšić i okolinu: Broćanac, Kočane, Miločane, Glibavac, Vraćenoviće, Lukovo, Nikšićke Rudine, okolinu Prokuplja, Leskovca, Retkocer kod Lebana i druga mjesta u Srbiji. U Srbiju se 1863. godine odselio Milonja Markov Vujović sa osam članova porodice. Vujovića je bilo odseljenih na Kosovo poslije Prvog svjetskog rata, a kasnije su se selili i u Vojvodinu, Beograd. Za dva bratstva Vujovića u Oputnoj Rudini, koji su tamo doselili iz Riđana kod Nikšića u različito vrijeme, ne može se tačno utvrditi da li su od čevskih Vujovića ili su rod sa Vujačićima, Dakovićima, Bulajićima, Delibašićima i drugim njima srodnim bratstvima u Grahovu, a koja potiču iz Kuča.
  Pasovi 1 (1910. god.): Dragoje – Vujo – Janko – Matijaš – Golub – Bojica – Risto – Milovan – Blagota (Bajo) – Milo.
  Pasovi 2 (1984. god.): Dragoje – Vujo – Janko – Matijaš – Ivan – Baćo – Nenad – Lazar – Đuro – Risto (rođ. 1885. god.) – Radomir – Slavko (rođ. 1968. god.).
  Pasovi 3 (1982. god.): Dragoje – Vujo – Miloš – Petar – Drago – Gojko – Luka – Vuko – Mašut – Božo – Drago (rođ. 1932. god.) – Mirko (rođ. 1957. god.).
  Pasovi 4: Dragoje – Vujo – Miloš – Milutin – Simo Kođošija – Spasoje (posjekli ga Turci u Dugi) – Rašo (u doba knjaza Danila nastanio se na Lukovo) – Ilija (bio je komandir lukovskog bataljona, umro je 1934. god.).

  Izvor: Željko Ostojić – OZRINIĆI, Novi Sad, 2017.

  Vujovići
  Milija Nikolin je imao sinove Vuja i Radana. Od Vuja Milijina potiču: Vujovići, Milići – Rušovići, Mišovići, Pejatovići i Radovići. Od Radana Milijina potiču Radanovići i Živkovići.
  Vujovići su živjeli na Krivoglavskoj Glavici. Početkom XIX vijeka u Donju Markovinu preseljavaju sinovi Šćepana Vujova: Milija, Pejat i Beko. Vujovića ima odseljenih u Nikšić, Nikšićke Rudine, južnu Srbiju.

  Vujovići (1) kod Vira u Gornjem Polju kod Nikšića su iz Ožegovica kod Čeva i potiču od tamošnjeg istoimenog bratstva. U Gornje Polje je došao Krsto Pavlov poslije 1880. godine.
  Vujovići (2) u Kapavici, zaseoku sela Kovači, u Oputnoj Rudini. Po predanju su od istoimenog bratstva iz Ubala Čevskih. Iz Ubala odlaze u selo Riđane kod Nikšića, a iz njih odlaze u Prerace kod Bileće. Gligorije Lučin Vujović je 1860. godine iz Preraca pobjegao od Turaka u Kapavicu. Gligorije je imao sinove: Paša, Jovana i Nikolu. Slave Sv. Nikolu, prislužuju Šćepandan.
  Vujovići (3) u Motičkom Gaju u Drobnjaku. Doselio se Nikola oko 1890. godine iz Ožegovica u Čevu. Slave Aranđelovdan, a prislužuju Sv. Iliju.

  Izvor: Željko Ostojić – OZRINIĆI, Novi Sad, 2017.

  Odgovori
  • Žarko Vujović

   Svaka čast i hvala za ovoliko informacija…. mi smo Vujovići doseljeni u Retkocer kod Medvedje. U Retkoceru živi još Čevljana.

   Odgovori
 • Stefan

  Vujovici inace pripadaju plemenu Vasojevica, koji poticu od Vasa, potomku Vukana Nemanjica.

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  Vujovići

  Milići – Ruševići su potomci Vujovog sina Milije. Odselili su iz Markovine u Miločane u Gornjem Polju kod Nikšića. Nadimak Rušovići su dobili po pretku Andriji koji je bio poznat kao Rušo Radojev. Rušo je poginuo u Goliji u borbi sa Turcima. Rušo je imao sinove Vojina (umro mlad bez potomstva) i Milovana (rođ. 1867. god.). Milovan Rušov je došao u Miločane 1878. godine. Imao je šest sinova: Dušana, Sava, Radosava, Milosava, Stanka i Radomira. Od ovih Milića ima odseljenih u Nikšić, Podgoricu, Vojvodinu. Milići odseljeni u južnu Srbiju prezivaju se Mišovići. Slave Aranđelovdan.
  Od Vujovića su Pejatovići koji su odselili u Rubeže kod Nikšića poslije 1878. godine i Radovići u Nikšićkim Rudinama gdje su odseljeni poslije Grahovske bitke.
  Pasovi Vujovića (1910. god.): Cauš Nikola – Sava – Vučeta – Nikola – Vučeta – Milija – Vujo – Šćepan – Beko – Šćepo – Vuko – Novica – Miloš.
  Pasovi Vujovića (1982. god.): Cauš Nikola – Sava – Vučeta – Nikola – Vučeta – Milija – Vujo – Šćepan – Pejat – Mišo – Tomo – Milo – Šajo (Blažo) – Bogdan (rođ. 1912. god.) – Radomir – Miodrag (rođ. 1966. god.).
  Radanovići su potomci Radana Milijina. Živjeli su na Krivoglavskoj glavici, pa su preselili u Donju Markovinu. Sredinom XIX vijeka dio Radanovića se odselio u Petrovo Selo, ali ih tamo nema pod tim prezimenom. Tada su zemlju prodali Vasiljevićima iz Zagarača. Radanovića nema u Markovini. Odselili su u Kočane kod Nikšića, Nikšić i okolinu Leskovca. Ogranak Radanovića su Živkovići u Kočanima i Rubežima.

  Izvor: Željko Ostojić, Ozrinići, Novi Sada, 2017.

  Odgovori
 • Vurad

  Postovani,
  Poreklo Vujovica u Hercegovini, okolina Bilece: jedna grana – brojnija, potice od Vujice-Vuja Dragojeva, zacela se u zaselku Todorici koji pripadaju naselju Vranjska; druga grana u Preracama, Baljcima i Davidovicima potice, prema predanju, od Petra Vujovica koji se u 18. veku doselio iz okoline Niksica, po drugima je iz Ozegovice kod Ceva.
  I jedni I druga slave Nikoljdan, a prisluzuju ili su prisluzivali Nikolice.
  Vujo Dragojev je jedan od cetiri Dragojeva sina. Od ostalih Dragojevih sinova je bratstvena grupa Dragosevica sa Grahova kojoj pripadaju Vujacici, Bulajici, Delibasici, Vucetici i Antunovici.
  Vujo je sa sinovima migrirao iz Kuca u prvoj polovini 16. veka i potice iz bratstva Mrnjavcevica is Orahova.
  Ima autora koji navode da su svi Vujovici u Hercegovini srodni, sto je verovatno tacno, ali nije dokumentovano.
  Pozdrav!

  Odgovori
  • Vujović

   Pozdrav. Moji su od preračkih Vujovića (od Petra Vujovića) i DNK test je pokazao da smo Dragojevi potomci. Znaš li nešto više o poreklu Vujovića iz Todorića kod Vranjske? A i svih ostalih.

   Da nekako povežemo tu priču.

   Odgovori
   • Vujović Jakša

    Pozdrav rođo! Moji su iz Preraca. Doselio đed Jovan u Banat posle prvog svetskog rata. Dobio zemlju kao dobrovoljac. Imao je braću Savu i Marka. Otac im je bio Gojko. Dalje unazad ne znam više ništa. Ako ti znaš nešto više, piši. Mnogo bi mi značilo. Veliki POZDRAV.

    Odgovori
 • ILIJA VUJOBIČ

  POZDRAV BRACO SRBI,ZANIMA ME VUJOVICI SA VRACENOVICA,SLAVA NAM JE SV.NIKOLA DA MI NEKO DETALJISE NASE PORIJEKLO.Bio bih jako zahvalan.

  Odgovori
  • Vujović

   Vujovići u Zasadi ne održavaju ni predanje kako je o njihovom poreklu zabeležio Dedijer, ni ovo kako se čuje u Grahovu. Oni kazuju ovako: da je u Simijovim bilo nekad 9 brata Vujovića, koji su pobili neke Turke zbog zuluma koji su im činili i razbežali se po Hercegovini. Kako smo računali, taj je događaj bio pre više od 300 godina. Po razuri iz Simijovih, kazuju Vujovići, jedan se od braće opet vrati i njegovi potomci su zadržali staro prezime Vujovići. Oni se dele na uže porodice koje se zovu: Vujovići, Dunđeri, Grbušići u Vranjskijem, Vujovići, Radovići, Popadići u Zasadi; Delići u Simijovoj, Vujovići u Vraćenovićima u Oputnim Rudinama.

   Odgovori
 • Hadži Miroslav Erić

  Pozdrav svim Vujovićima svijeta.Ja sam do 1945 bio Vujović a danas sam Erić.Po predanju doselili smo oko polovine devetnaestoga vujeka u podrinje iz okoline Bileće (Baljci ili Ubli).Imena koja nam se ponavljaju u familiji su Ignjat, Lazo, Tripo, Joko, Ćetko, Luka..Slavimo Svetog Nikolu.Napravio sam stablo i opis RODOSLOV koji zainteresovanim mogu poslati mejlom jer je sve u elektronskoj formi. Jedan od mojih predaka naselio se u Lokanju kod Zvornikai ta porodica se i danas preziva Vujović. Mnogo više detalja u tekstu koji Vam mogu poslati. Pozdrav

  Odgovori
 • Hadži Miroslav Erić

  Pozdravljam Rajka iz Baljaca (njegov komentar je prvi na ovom forumu) i molim ga da mi se javi na telefon 065 865 474. Hadži Miroslav Erić ili da mi preporuči nekog ko bi mi mogao pomoći da ispitam porijeklo pre 1850. Vujovići koji su odselili za Srbiju, ime domaćina i ostalih članova porodice. Pozdrav.

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  VUJOVIĆ (p), razgranato bratstvo u istočnoj Hercegovini. Nastanjeni su u Baljcima, Vranjskoj, Zasadi i Preracama (Bileća), Kapavici (Ljubinje), Lapji (Površ, Trebinje).,. O porijeklu Vujovića ima više predanja. Prema jednom, starinom su iz Riđana u Crnoj Gori, a po drugom su iz Simijova (Bileća). U Simijovima je, kažu, nekada bilo devet braće Vujovića. Oni su “pobili Turke zbog zuluma koji su im činili i razbježali se po Hercegovni“ – misle Vujovići u Zasadi. To se desilo oko 1600. godine. Ima i mišljenja da su porijeklom „iz samog Nikšića“, a u Lapji smatraju da im je starina u Zvijerini. Vujovići iz Dabra kažu da su oni najveće bratstvo među pravoslavnim u Hercegovini, kao što su Raguži među katolicima. Ovo smatra i Dedijer koji kaže da su starosjedioci i da je u vojsci Vuka Brankovića bio „vojvoda Vujo iz Todorića kod Sitnice“. Vujovići slave Nikoljdan, osim porodica u Lapji koji slave Lučindan (59:160,187,190.223.227.289:248:27 29:75: 1232).

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  Odgovori
 • Vurad

  Najveci broj Vujovica u okolini Bilece potice iz Todorica, a rodonacelnik je Vujica-Vujo Dragojev, koji je dosao iz Kuca. Ovim Vujovicima pripadaju i oni iz Zasade.
  Ovoj grupaciji pripadaju i Vujovici iz Vracenovica, o cemu je pisao Petar Sobajic, a na osnovu istrazivanja Andrije Luburica.
  Preracki Vujovici poticu od Petra Vujovica koji je u Preraca dosao iz okoline Niksica, o cemu je pisao Jefto Dedijer. O poreklu Petrovom nije pisano.
  Postoji i predanje da Vujovici iz Preraca i Vracenovica poticu od Vujovica iz Ozegovica. Oni koji su o ovome pisali nisu se osvrtali na cinjenicu da Vujovici iz Ozegovica slave Arandjelovdan, a preracki Vujovici slave Nikoljdan. Ovo bi valjalo pojasniti, ko o ovome nesto zna.

  Odgovori
 • Jela

  Pozdrav! Da li ima jos Vujovica koji slave Sv Luku? I da li neko zna poreklo Vujovica koji su se doselili u Grošnicu, selo u okolini Kragujevca krajem 19. veka? Hvala

  Odgovori
 • Vujović Jakša

  Pozdrav Vujoviću.
  Moji su Vujovići iz Preraca kod Bileće. Slavimo Nikoljdan.
  Po porodičnom predanju stoji da se naš predak Vujo kome tadašnje prezime ne poznajemo, a po kom mi nosimo prezime, negde u 17-18 veku, iz okoline Nikšića doselio u okolinu Bileće, tačnije, da je prebegao ,jer je napravio neki incident, ne znamo tačno kakav, ali verovanje je da je bilo neko ubistvo u pitanju.
  Nemam preciznije podatke, ali takođe u našem porodičnom predanju stoji uverenje da postoje dve poreklom i krvlju odvojene porodice Vujovića. Jedni su ovi od kojih ja potičem ,kako mi kažemo hercegovački Vujovići (Bileća i okolina), a drugi su crnogorski Vujovići sa Čeva na Cetinju.
  Pročitah sve komentare i vidim da ti raspolažeš mnoštvom podataka, pa reko ako možda znaš nešto više o svemu ovome da mi javiš. Kao što vidiš ,podaci kojima ja raspolažem su suvoparni i uopšteni, nešto preciznije nisam imao prilike preko svoje porodice da saznam. Inače ,rođen sam i živim u Pančevu (drugo koleno rođeno u Banatu). Deda Jovan doselio 20-ih godina iz Preraca u Seleuš (tada pretežno rumunsko selo) opština Alibunar. Kao kolonista dobrovoljac u prvom svetskom ratu dobio zemlju od kralja. Jedan deo Vujovića doselio je u Banat, a drugi na Kosovo. Ako slučajno imaš neke podatke koje ja nemam ,javi. Unapred zahvalan. Pozdrav za sve Vujoviće!

  Odgovori
 • Hadži Miroslav Erić

  KONKRETNO O PRERAČKIM VUJOVIĆIMA ( PETAR I MILIJA)
  Naime, nakon dužeg istraživanja po raznim djelima renomiranih autora koji pišu o poreklu Vujovića (digitalna biblioteka portala Poreklo rs.) došao sam do saznanja da moji Vujovići potiču najvjerovatnije od Petra Vujovića (tačnije od Milije Vujovića) koji su se po mojim saznanjima u Preraca doselili posle kuge, dakle posle 1763 godine.

  Ako uzmemo kao tačnu pretpostavku da potičemo od Milije Vujovića, sledeći zadatak je da precizno razgraničim dolazak i razvoj ovih porodica, Petra i Milije Vujović.
  Da su naši preci došli posle kuge govori i tabela navedena u tekstu Petra Šobajića, kao i predanje o dolasku našeg pretka u Zolje sredinom devetnaestog vijeka, odnosno pasovi (koljena).
  Najstariji predak koji se doselio u Zolje, imao je tri sina: Tripo, Ćetko i Ignjat
  Supruga Tripe Vujovića, Jovana rođena je 1875, a umrla 1925 godine o čemu svjedoči spomenik istoj podignut u mjesnom groblju u Zoljama. Analogno tome Tripo Vujović okvirno bi mogao biti rođen 1865-1875. Nemamo podatak da li je isti sa braćom Ignjatom i Ćetkom rođen u Zoljama ili u Hercegovini pre dolaska.
  Da je Petar Vujović u Preraca došao iz Riđana(plemena ili naselja nije utvrđeno) posle kuge nagovještava i tekst u djelu „Riđani“ Bogumila Hrabaka koji kaže da se ranije pleme Riđana raspalo sredinom osamnaestog veka, davši tri nova plemena-Grahovo, Krivošije i Nikšićke Rudine. Poslednja godina zajedničkog označavanja je 1763. godina.
  Put Milije Vujovića sa šest sinova izgleda ovako:
  Iz Riđana dolazi u Preraca kod Bileće (oko 1760-1765).
  Iz Preraca Milija sa šest sinova seli u Nevesinje (ne zna se period) i tamo je poginuo.
  Sinovi Milijini rasuli su se po selima između Nevesinja i Bileće.
  Pero ode za Bosnu, ne navodi se koji dio Bosne.
  Jedan, neimenovan ode na Trusinu (naselje u blizini Nevesinja).
  Na Obla Brda ode Trivko (rodoslov Trivka sa Obli Brda prikazan je na šemi gdje i Petrov i Milijin rodoslov). Trivko Petrov, dakle praunuk Milijin sa Oblih Brda 1830 preselio u Bijeljane.
  Kao što vidimo iz teksta ovde se samo navodi naseljavanje trojice Milijinih sinova. Za ostalu trojicu nemamo podataka.
  Na sajtu http://www.medzlis-nevesinje.com/historija/item/336-sidzil-nevesinjskog-kadije-1767-do-1775-prvi-dio.html u tekstu koji govori o Davidovićima može se jasno vidjeti da se tamo prilikom presuda suda turskog carstva pominje Aleksa Vujović.

  Tekst prenosimo u cjelini:
  Str. 13

  Jamčenje stanovnika džemata Kljunovići ( Kljuna )

  Selo Kljuni (Kljunovići): Hasan Kasimović, Hasan Šatorović, Mustafa Šaro.

  Selo Davidovići: Gavrilo Žerajić jamči za Mitra Šakotića, Stanić Jovan jamči za Luku Šakotića, Mitar jamči za Aleksu Vujovića, Aleksa Vujović jamči za Tešana Milovića, Aleksa jamči za Mitra iz Ljubomira, Crnogorac (karadagli) jamči za Jovana Žerajića, Jovan Žeraić jamči za Kurtovića, Gavrilo jamči za Andriju, Mitar jamči za Marka. . (1184 ( 1770) godine.)
  Str. 52.
  Jamčenje stanovika džema’ata Bjelan(Bijeljani)
  Marko Vlačić, Jovan Cerovina, Jovan Semirdžić, Mihajlo Bjelovuk, Boško Kovačević, Aćim Šćupić, Petar Nemčević, Simo Kovačević, Mato Sočivica, Cvjetko Ivković, Miško Nosović, Todor Grujičić, Savo Vujović, Stipan Vujović, Rade Humković, Tripko Humković, Petar Vujičić, Aćim Lalušević.

  Raja spomenutog džema’ata jamče jedni za druge. Ibrahim Klun jamči za sve stanovnike džema’ata Bjelani. (1184 ( 1770) godine.)

  Iz gore navedenog teksta jasno je da je u Davidovićima oko 1770 godine živio, bio punoljetan, vojno sposoban i najmanje prosječno imućan Aleksa Vujović, s obzirom da je mogao jamčiti za drugu osobu pred turskim kadijom (sudom).
  Takođe, u Bijeljanima Savo i Stjepan Vujović jamče za druge osobe, dakle žive, postoje kao domaćini u tom naselju 1770 godine.
  U tekstu je već navedeno da se Trivko Petrov, dakle praunuk Milijin sa Oblih Brda 1830 preselio u Bijeljane. Iz rodoslova znamo da je isti imao sina Savu, za pretpostaviti je da je Trivkov sin Savo dobio ime po pradjedu Savi koji se pominje u turskim spisima i koji je nekada živio u Bijeljanima(prvi doseljenik u Bijeljane-jedan od šest Milijinih sinova).

  Odgovori
 • VURAD

  Bilo bi pozeljno da neko od Vujovica iz Ozegovica, koji slave Arandjelov dan, pojasni da li su ranije slavili Nikoljdan, pa promenili slavu i ako je tako – zasto je to ucinjeno.
  Isto pitanje se postavlja i Vujovicima koji poticu iz Preraca, koji slave Nikoljdan, a neguju predanje da su im koreni u Ozegovicama.
  Odgovori na ova pitanja bi dali odgovor na srodnost Vujovica iz Preraca sa Vujovicima iz Ozegovica.

  Odgovori
 • Hadži Miroslav Erić

  Juče, 11.08.2019. godine po četerdeset treći put bio je tradicionalni skup familije Vujović u Gornjim Davidovićima. Prvi put sam prisustvovao tom okupljanju. Bilo je nezaboravno, iako sam danas Erić a nekad bio Vujović dočekan sam kao rod najrođeniji. U razgovoru sa jednim od najstarijih Vujovića između ostalog upitah ga:“ da li smo mi Prerački Vujovići uvijek slavili slavu Svetog Nikolu i otkud da naši Vujovići iz Ožegovića slave Aranđelovdan.“
  Odgovor je glasio:“ Dok smo boravili u Ožegovićima svi Vujovići su slavili Svetog Nikolu. Jedne godine, nekad davno za Svetog Nikolu svi gosti koji su se uputili na slavu u Ožegoviće posmrzavaju se na putu od prevelike hladnoće i visokog snijega. Kako se to više nikad ne bi dogodilo i kako bi im gosti i rodbina mogli dolaziti na slavu dogovorili su se da uzmu slavu Sveti Arhanđel Mihailo koji je u novembru kada zime u punom kapacitetu nema. Po dolasku u Preraca i teritoriju Nevesinja naslednici Milije i Petra Vujovića dogovore se i ponovo počnu slaviti Svetog Nikolu“.
  Ako znamo da su ovi Vujovići u Preraca i ostala sela oko Bileće došli posle kuge(1760-1770), možemo zaključiti da do promjene slave u Ožegovićima iz Svetog Nikole u Aranđelovdan nije bilo mnogo prije 1760 i da su Milija i Petar dobro znali za taj podatak ili predanje.

  Odgovori
 • VURAD

  Nikola M. Vujović u svojoj knjizi ‘Vujovići iz Čevskih Ubala’ ne piše o promeni slave ozrinićkih Vujovića, oprelasku sa Nikoljdana na Aranđelovdan.
  Promena slave je za svaku porodicu od velikog značaja pa je čudno da to nije ni pomenuto u navedenoj knjizi.
  Bilo bi dragoceno da se neko od ozrinićkih Vujovića oglasi po ovom pitanju.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top