Порекло презимена Вујовић

29. фебруара 2012.

коментара: 95

ТЕСТИРАНИ ВУЈОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

ВУЈОВИЋ

Хаплогрупа: E1b

Место порекла: Прераца, Херцеговина

Крсна слава: Никољдан


ВУЈОВИЋ

Хаплогрупа: R1b>FT48939

Место порекла: Трново, Бар

Крсна слава: Аранђеловдан

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

 

ВУЈОВИЋИ ИЗ КОМАРНА

Порекло Вујовића из Комарна јасно се може пратити кроз познату етнолошку литературу.

Јован Вукмановић у свом делу Црмница : антропогеографска и етнолошка испитивања пише да Комарно чине три братства, Лекићи, Вујовићи и Перовићи, где за Вујовиће каже да су на Комарно прешли са суседног Трнова. Он такође наводи да се Вујовићи деле на три огранка, Марковиће, Миловиће и Никовиће. (в. Наведено дело, Београд, 1988, стр. 103)

Овај крај као и породице у њему обрађивали су и старији аутори. Тако кад погледамо шта пише Јован Ердељановић у свом делу Стара Црна Гора о Вујовићима у Трнову, видимо да су Вујовићи у Трново дошли из Љуботиња, а у Љуботињ из Вучитрна на Косову.

Предање каже да су три брана Вујо, Ђуро и Марота Рајичеви, због сукоба с Турцима добегли из Вучитрна к војводи у Братоножиће. Ердељановић такође истиче сачувано предање да су још у Вучитрну били спахије. (в. Наведено дело, Београд, 1978, стр. 74)

Видак Вујиновић у свом делу Вој(и)новићи и Вуј(и)новићи : од средњег века до данас помиње предање да су Вујовићи од средњовековне властеле Војиновића. (в. Наведено дело, Београд, 1985, стр. 55)

Треба споменути да међу тестиранима у оквиру Српског ДНК пројекта (в. dnk.poreklo.rs) имамо тестираног и Вујовића из Трнова (крсна слава Аранђеловдан).

Они припадају хаплогрупи R1b, односно њеној подграни R-FT48939.

Реч је о хаплогрупи која је данас најдоминантнија у Западној Европи, док је поменута подграна најприсутнија управо на Балкану (в. YFull.com/tree/R-Y10789). Рачунајући на време када је живео заједнички предак свих балканских припадника ове подране, може се сматрати да је њихов заједнички предак живео на овом простору пре досељавања Словена.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (95)

Одговорите

95 коментара

  1. Vujovic

    Podzrav, zanima me zna li ko nesto nesto vise o Vujovicima iz Mikulica ,Sv.Petka slava