Poreklo prezimena Osmajlić

29. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Milutin Osmajlić

    Najveća je bratstvenička grana Vasojevića – Rajevići (ili Raovići). Naime, Vasojević Vaso u Lijevoj Rijeci zasniva svoju porodi. Imao je tri sina: Raja, Novaka i Mija. Od Raja je mnogobrojna grana Vasojevića od kojih je i bratstvo Osmajlića (od Dabete), srednjeg sina Rajovog. Pored njega imao je sinove Đura i Uglješu. Dr Miomir Dašić u svojim istraživanjima konstatuje da se rodonačelnik ove vasojevićke grupe pominje u turskom defteru Skadarskog sandžakata iz 1485. godine, popisom stanovnika Lijeve Rijeke i domaćinstava sela Rečica (Vasojevići, nahija Piperi, timar Hasana Marinita) i da se zvao Radoslav Hercegović ili Radoslav Uglješin. Ova “žica po Raju” formirana je u tri velike bratstveničke grupe Vasojevića: od Đura Lopaćane, od Daba (Dabete) Dabetiće a od Uglješe Kovačeviće.

  2. Milutin Osmajlić

    Osmajlići su iz vasojevićke grane Dabetića. Marko Dabetić, iz sela Kami, Lijeva Rijeka, imao je tri sina: Vukašina (od kojih su Dabetići iz Budimlje i Donje Ržanice kod Berana, Milutina (od kojih su Osmajlići iz Donjih Luga kod Berana, i Lazara (od kojih su Lazarevići i Kuburovići iz Kralja i Prisoje kod Andrijevce.

    • Milutin Osmajlić

      Prezime Osmajlić je dobijeno po nadimku čuvenog ljevorečkog junaka i četovođe Milutina Dabetića, zvanog Osmanlija, ili narodski Osmajlija. Nadimak je dobio od skadarskog paše prilikom gušenja pobune albanskih plemena , kada su srpske čete iz Lijeve Rijeke, koja je bila u sastavu Skadarskog sandžakata, učestvovale u tome. Vasojevići su bili primorani, nakon ustanka 1804. godine i odlaskom Karađorđeve vojske iz njihove oblasti (koju je predvodio Hadži Prodan) da se mire sa Turcima, tj. sa mjesnim poturicama na čelu sa naslednim mudirima Šabanagićima iz Gusinja. Kao dio Skadarskog pašaluka, plavsko-gusinjska i budimljanska župa bile su pod njihovom vlašću. I Lijeva Rijeka je bila pod vlašću skadarskog paše od roda Bušatlija. Milutinu Dabetiću kao uglednom plemeniku i najhrabrijem oficiru toga vremena, oficirski čin je dodijeljen na Cetinju, kako bi zagranične Vasojeviće i na taj način više vezivali za sebe i cetinjski dvor i malenu Crnu Goru. Kako je Milutin Dabetić dobro jahao konja prilikom raspoređivanja vojnika na frontu, posmatrao ga je turski paša upitavši pratnju – ko je onaj što dobro konja jaše i sablju paše. Kada je dobio odgovor paša je rekao da je oficir pravi Osmanlija i da osmanlijski to dobro radi. Od tada je u narodu uz Milutinovo ime ostao nadimak Osmanlija i po tome nadimku nastalo njegovi sinovi poniješe prezime Osmajlić.
      Mnogi izvan granica Vasojevića, koji nijesu dobro upućeni u istoriju ovog srpskog plemena, pomislili bi da je bratstvo Osmajlića muslimanskog porijekla. Međutim, Osmajlići nemaju nikakve veze sa islamom, mada prezime zvuči kao muslimansko, ali je, kao što je naglašeno, dobilo naziv po Turcima Osmanlijama, koji su bili najbolja turska vojska i najbolji turski oficiri. I danas u Turskoj, kada se za nekoga kaže da je OSMANLI, to znači da je u samom vrhu vojne, političke, kulturne i svake druge elite savremenog turskog društva.