Poreklo prezimena Orlović

29. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. milan

    PORODIČNI NADIMCI PREZIMENA ORLOVIĆ

    PREZIMENA, Mesto, PORODIČNI ŠPICNAMETI

    1.- ORLOVIĆI, Ploča, BRDARI
    ……………………….
    2.- ORLOVIĆI, Ploča, ŠKORIĆI
    ………………………..
    3.- ORLOVIĆI, Ploča, ĆUĆE
    ……………………..
    4.- ORLOVIĆI, Ploča, KAREGIĆI
    …………………………
    5.- ORLOVIĆI, Ploča, DOLARI
    ……………………….
    6.- ORLOVIĆI, Ploča, RUKAČARI
    …………………………
    Kazivač: Milan Orlović (r. 1907) iz Ploče

    1.- ČUTURILE, Ploča, RABATE
    ……………………….
    2.- ČUTURILE, Ploča, GLAVANI i
    ………………………….
    3.- ČUTURILE, Ploča, KOPAČI
    ……………………….
    Kazivač: Bosa Orlović r. Čuturilo (r. 1903) iz Ploče
    Zapisao: M.D.L. u Ploči, 1974. godine

    MILAN DIVJAK LIČKI, PLEMENSKI RJEČNIK LIKE
    (prezimena, imena, nadimci i rodoslovi)
    PORODIČNI ŠPICNAMETI, Novi Sad, knjiga u rukopisu

  2. Pavle Orlović,nije nikakav mitski junak,nego je stvarno postojao,a to je čuveni plemić Pavle Radenović,koji je sa svojom vojskom i sa Vlatkom Vukovićem bio u bici na Kosovu,po pozivu kneza Lazara Hrebeljanovića.Narod ga je zvao Pavle Orlović,jer je imao zastavu sa orlom, pa po tom dobio nadimak prezime ORLOVIĆ.

  3. Vojislav Ananić

    ORLOVIĆ prezime starog i razgranatog roda, čije porodice, različitih prezimena i tri vjerske pripadnosti (p.k. m.) žive u više mjesta Hercegovine, Crne Gore, Srbije… Prema narodnom predanju, vode porijeklo od legendarnog Pavla Orlovića. O njemu je u Hercegovini sačuvano više legendi. Jedna kaže da je Pavle Orlović, poslije Kosovske bitke, sa svojim sinovima došao u gatačko selo Čarađe i tu zasnovao „novo ognjište“. Iz Čarađa su se njegovi potomci raseljavali u Crnu Goru, zapadnu Hercegovinu, Dalmaciju… Pavle je, prema ovoj lcgendi, donio u Čarađe svoj barjak koji je čuvan sve do 1941. godine u porodici Damjanac. U Hercegovini se, posebno oko Bileće i Trebinja, mogu čuti priče o sahrani Pavla Orlovića u selu Cibrijan. Iza Pavla Orlovića koji je, navodno, živio u Čarađi ostala su četiri sina. A njihova djeca su u ovom selu sačekala pad Hercegovine pod Turke. Jednom prilikom, kaže legenda, turske haračlije zanoćile su kod Orlovića i počele im činiti veliki zulum. Orlovići su ih tom prilikom pobili i njihove leševe bacili u jamu. Bojeći se turske odmazde, pobjegli su u Banjane. Prezimili su u Velimlju, na lokalitetu Podgradina. Odatle su trojica odselili u Cuce, a jedan zvani Tepo vratio se u Čarađe na staro ognjište; od njega su se razvili današnji Tepavčevići i druge porodice u Gacku. Prema Samardžiću, jedna grupa Orlovića došla je u mostarsko područje i tu se zadržala “do naših dana”. Naselili su se zapadno od Mostara, u Blatnicu i Hamziće (Broćno). Orloviće u Broćnu pominje i Andrija Kačić-Miošić u pjesmi Ženidba kralja Stjepana Tomaševića: Od Zadravlja silni Harambaša / Po imenu Petković Ivane / Od starine roda Orlovića. Orloviće u Hamzićima, pominje i mjesni paroh 1766. godine, u izvještaju papskoj stolici u Rimu o žiteljima u Broćnu, u kome kaže: “Vidak Orlović ima 10 članova.” (Dominikus Mandić, Croati catolici, Chicago – Roma. 1962). Iz ovog proizilazi da su Orlovići iz Broćna primili katoličku vjeru. Komentarišući ovaj podatak, Obrad Samardžić smatra da vjerska diferencijacija u to doba nije bila izražena kao danas. “Važno je bilo pripadati hrišćanstvu, pa bilo kojoj varijanti koje obićčni ljudi nisu suprotstavljali jednu drugoj.” Bilo je Orlovića u Broćnu koji su, po dolasku Turaka, primili tslam. Tako se neki Orlović, kada je prešao na islam, prozvao Hamzić. I mnoge druge porodice na području zapadne Hercegovine su od Orlovića: Aralo, Odobašić, Petković, Poljak, Petrina-Petranović, Prusina i druge (208:13-81). Orlovića (p) ima u Bihovu (Dživar, Trebinje), a Orlovića (k) i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.