Порекло презимена Орлић

29. фебруар 2012.

коментара: 52

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (52)

Одговорите

52 коментара

  1. Goran Orlić

    I moja slava je Sv.Nikola.
    Da li je svim Orlićima slava Sv.Nikola?

  2. Иван Орлић

    Зовем се Иван Орлић, рођен сам 1968, од оца Миодрага, рођеног у Петровграду (Зрењанину-Великом Бечкереку) 1938 године.

    Деда ми се звао Василије Орлић, био је предратни судија, заробљен у Босни као официр југословенске војске, 1941 одведен у логор у Немачку, студирао права у Загребу 1918-22 рођен на Оточцу, Лика 1896-те године, преминуо 1951.

    Имао је сестре:
    Јелену 1899-1990, удату Кангрга, за Ђуру, инжењера.
    Отац Ђуре Кангрге био је рођени брат оцу Лепосаве -Беле- Кангрге- Крлеже (1896-1981)

    Милицу, Мицу-неудату

    И брата:

    Неђељка Орлића – судију, ожењеног Неђељком Бабић. Неђељко је имао синове,Ђорђа-службеника и Душана- грађевинског инжењера.

    Мој прадеда се звао Ђуро Орлић ( 1868-1946 ), био је протојереј у Оточцу, захваљујући католичком свештенику Грги Старчевићу ( 1878-Лич-1951-Оточац ) из истог места, избегао у Србију 1941 године. Био је ожењен Софијом Срдић (1867-42).

    Имао је брата Александра и сестре Георгину и Милку.
    Милка Орлић била је удата за Михајла Шумоњу, кога су усташе пребиле на мртво у Загребу. Сав увијен у чаршафе, надувен од пребијања и непокретан, допремњен је у Београд где је после неколико дана преминуо.

    Мој се чукундеда такође звао Ђуро Орлић (1823-1912), био је поручник у Аустро-Угарској војсци, ожењен Емилијом Петричевић (1848-1890).
    Емилијини родитељи су били Проко Петричевић, поштар (1808-1880) а мајка јој се звала Јелена ???…

    Даље претке Орлиће не познајем.

    Али зато познајем претке по прабаби Софији Срдић…

    Она је ћерка Васе Срдића, капетана у Аустро-Угарској војсци, (1818-1900) ожењеног Јеленом Будисављевић (1829-1894).

    Јелена је била кћи Стефана Будисављевића, проте у Трсту, отрованог у 28 години живота.
    Знам да се Стефанов отац звао Данило Будисављевић и да је и он био свештеник у Лици.

    Њена мајка је била Марија Мандић …

    Е сад долази веза Орлића – Будисављевића са Мандићима и Теслама…

    Марија Мандић била је рођена сестра Николе Мандића, проте (1797-1893).

    Отац им се звао Тома Мандић.

    Никола Мандић био је ожењен Софијом Соком Будисављевић, (1800-1863). Њен отац Тома Будисављевић, био је одликован од Наполеона 1811 године. Софија је била род ??? оцу Јованке Будисављевић- Броз (1924-2013)

    Тома Мандић и Софија Будисављевић су родитељи Петру Николају Мандићу, митрополиту (1840-1907) и Георгини Ђуки Мандић (1822-1892) удатој Тесла, мајци Николе Тесле…

    Толико од мене, поздрав свим Орлићима!

  3. Suad orlic

    Zivim u bih zapadna bosna grad cazin ovdje ima nakoliko porodica orlica muslimani smo istrazujem porijeklo svog prezimena interesuje me imamom li kakve veze sa orkicima iz oklice otocca lijep pozdrav svim prezimenjacima sirom svijeta

  4. Милорад Богдановић

    Тешко је Суаде тачно одговорити на питање које си нама поставио. Доста тога треба још претражити да би се дошло до приближног одговора.
    Зато, препоручујем ти да се мало више позабавиш ДНК претрагама, извршиш тестирање, сазнаш која си хаплогрупа и тада ћеш добити најбржи и најтачнији одговор на постављено питање. О свему овоме можеш прочитати у нашем Пореклу. Ако се одлучиш за тестирање за ових седам дана, искористићеш прилику на попуст од 50% у организацији и препоруци нашег Порекла.
    А што се тиче твога презимена, код православног народа, оно се спомиње 1882. године, у Бугојну и Паланци код С. Моста који су славили Јовањдан, а Никољдан у парохији Божићи код Дубице и Мокро код Сарајева. Такође, презиме Орлић спомиње се 1883. године на простору Лике, Баније и Кордуна као слављеници Јовањдана, Никољдана и Стевањдана.
    Свако добро ти желимо.

  5. Mirjana Lončarić, rođ.Orlić

    Postovanje,
    moj deda Spasoje Orlic, rodjen je 1907.u selu Vranovaca iznad Korenice. Sa suprugom Marijom (rodj.Solaja) doselio se uz nekolicinu lickih familija u Slavoniju, gdje su osnovali naselje Licko Novo Selo. 1941.njega i jos devetoricu glava porodica iz Sela ubile su Ustase.

  6. Михаило

    Поздрав,радио бих породично стабло,али јако мало података имам,моји знам да су доселили из лике у славонију тачније село гуња.А Бабина линија је Станић такође досели из лике.знам да имамо фамилије у бачком брестовцу,Бограду а и новом саду

  7. Tea Milana Orlic

    Ja sam isto djevojacko Orlic. Iz Like tocnije Lucko Petrovo Selo. Otac mi je Nikola Orlic rodjen 1947 u Kapeli. Njegov otac , tj moj krasni deda se zvao Milan Orlic ozenio Dragu Suput. Deda je imao je sestru Mika Vujiciv se zvala i njena cerka Dusanka Vujcic je otisla u Chicago 65 ili 66 godine.
    Mi smo sve do Oluje 1995 bili u Lici i onda izbjegli u Srbiju, pa potom Australiju! Srbi smo i slavimo sv. Nikolu.
    Pozdrav svim Orlicima sirom svijeta!

    Voljela bi da nadjem svoje rodjake u Americi…

    • Milos Orlic

      Pozdrav Tea,

      Moj otac je iz Lickog Petrovog Sela, 1950. je godiste, Stevo Orlic. Otac i majka su mu bili Mirko Orlic i Marica Bobic, koji su ’63 otisli u Srem, tacnije Indjiju.
      Mirkov deda Stevan (iz Donjeg Vaganca) je po podacima do kojih sam dosao emigrirao u Ameriku 1903. godine sa svojim necakom Nikolom i porodicom. Nikolin otac Ilija (Stevanov brat) je ostao tamo. Mirkov otac Mile (jedan od Stevanove dece, dakle moj pradeda) se iz Amerike vratio za Liku da se ozeni i potom dosao u Kanadu jer je iz Amerike otisao nesredjenih papira pa mu oni nisu dozvolili ponovan ulazak u Ameriku vec su mu dozvolili samo da otputuje za Kanadu. Njegova zena, moja prababa Milica Dosen nije dugo izdrzala u Kanadi i sa dedinim starijim bratom Stevom i mojim dedom u stomaku se vratila za Liku 1927. Tako je moj deda rodjen tamo i u sustini njena odluka je jedini razlog mog postojanja danas. Ja sam sa porodicom sad u Kanadi, inace sam ziveo u Beogradu, a igrom slucaja sam rodjen u Zenici.
      Radim na porodicnom stablu nesto vise od 3 godine i sve potomke cukundede Stevana i njegovog brata Ilije sam uspeo da “pohvatam” po Americi i sa mnogima stupim u kontakt. Ali, niko ne zna podatke o Stevanovim i Ilijinim roditeljima..,
      Pitacu oca o imenima u tvom postu, ne znam da li ti ista od ovoga sto sam ja napisao zvuci poznato.

  8. Petar_Orlic

    Pozdrav, Ja sam mladi Petar Orlic rodjen sam 1995godine u Beogradu… Moja majka je i devojacko i udato Orlic (nisu rod)… Majka mi je sa Kosova iz Obilica u blizini Pristine… Sa oceve strane su iz like iz Korenice mesto Trnavac… Sa oceve strane izbegli su iz like u Backi Brestovac pa tek onda 1965 su dosli za Beograd… Ne znam previse o svom poreklu zato ovde i pisem kako bih sto vise saznao poreklo svog prezimena… Veliki pozdrav!

  9. Списак Орлића убијених у Јадовну: Jadovno.com
    Списак Орлића убијених у Јасеновцу: http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=7618

    Списак Орлића убијених у селу Калебовац, општина Кореница, 17 и 18 марта 1945 године:

    1.Орлић Самојла Сока – рођена 1878
    2.Орлић Миле Јела – рођена 1888
    3.Орлић Јована Мика – рођена 1905
    4.Орлић Вује Милица-Кока – рођена1921

    4.Орлић Стевана Љуба – рођена 1928
    5.Орлић Ваје Мира -рођена 1928
    6.Орлић Петра Вида -рођена 1929

    ДЕЦА:

    1.Орлић Јове Смиља -рођена 1939
    2.Орлић Јована Мира-Нена -рођена 1941
    3.Орлић Јована Беба -рођена 1943

    • Bozidar Orlic

      Ja sam sin Predraga Orlic i unuk Bozidara Orlica, poreklom iz Kelebovca ali zivimo u Kosovskoj Mitrovici. Ova deca koja su ubijena u Kelbovcu su deca Jovana Orlica rodjenog brata moga dede Bozidara. Bilo ih je cetvorica brace Bozidar, Petar (moj sin nosi ime po njemu), Milan i Jovan i sestra Vida udata Kalember. Potomci Bozidara su na Kosovu, potomci Milana su na Kosovu i u Beogradu, potomci Petra mislim da su jos u Hrvatskoj, nazalost Jovan nije imao potomaka posto su svi zapaljeni u kuci od strane ustasa. Za jedinu sestru Vidu nemam podataka. Slavimo sv Nikolu

  10. Danko Orlić

    Ja sam poreklom iz sela Visuć Udbina zaseok Kumozečeva draga. Tamo je do 2 rata osim naše kuće bile još 2 kuće Orlića nekog Jskova Orlić i Jeje Orlić( tako su je zvali moji u priči jer ja sam rođen 1970g) oni su ja mislim kolonizirani posle rata negde i neznam jesmo li bili rod. Slava nam je Sv Nikola. Negde sam kopao i našao da smo poreklom tu izgleda starini doseljeni negde od Brinja oko 1700te. Srećom u ratovima nismo stradali ko ovce nego sa puškom u ruci. Moj deda je bio Dane Orlić i imao je još 2 brata jednom bratu se gubi svaki trag u Vojvodini tada su to zvali pustara između 2 rata a drugi se naseljava u Vojvodini i iz te loze je trenutno 1 Orlić Đorđe živi u Zemunu. Iz moje grane Dane je imao 5 kćeri i 2 sina iz te grane sam ja i brat od strica koji živi u Zagrebu.