Порекло презимена Орлић

29. фебруар 2012.

коментара: 52

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (52)

Одговорите

52 коментара

  1. Orlic Franc

    Znam poreklo do pradede Ilije Orlića, koji je zajedno sa suprugom Latinkom, snajom i njenom bebom zapaljen u kući od ustaša u selu kod Korenice u Lici. Moj deda Prokopije je još kao mali odveden u Čikago 1902. i otišao kod nekog rođaka po ženskoj liniji s prezimenom Zakula. Imao je stariju braću Stevana, koji je bio narodni heroj i 1945-47 preseljen u Bački Brestovac, gde i danas žive njegovi potomci. Moj deda Prokopije je došao iz Kanade i učestvoavo u I svetskom ratu. Prilikom prvog pokušaja proboja Solunskog fronta, oslobađanje Bitolja, izgubio je levu ruku. Vratio se u Kanadu i tamo boravio neko vreme. Vratio se u Srbiju oko 1920. i kasnije od kralja za vojne zasluge dobio zemlju u selu Ljubodrag pored Kumanova. Odatle su ga Bugari isterali 1941. i on se s porodicom i četiri sina Djorđem, Petrom, Dimitrijem (mojim ocem) i Savom našao u Nišu, gde i danas borave svi Prokopijevi potomci. Preci Prokopijevi su otac Ilija i Latinka i nadalje sem imena Mane i Dane ne znam ništa. Ono što sam pomoću vas otkrio je da se prezime Orlić pominje 1638. godine u Brinju 13. porodica doseljeno. Od tih porodica iz Brinja neki su se pri propasti Turaka i povlačenja iz Korenice vratili u Korenicu, iz koje su najverovatnije i prebegli u Brinje. Pominju se u popisu 1712. Slava nam je Sveti Nikola. Pokušavam da saznam nešto više o periodu od 1712 do 1900, ali mi baš i ne uspeva. Molim Vas za pomoć i uputstva. Unapred se zahvaljujem.

    • srdjan orlic

      franc ti si mi rodjak100%.moji su iz brinja ,otochca i gostovog polja dosli u (us) 1907. Ja zivim u chicag-u neverovatno .Slava mi je sveti nikola.ne mogu mnogo da ti pomognem jer I Ja trazim iste odgovore.ako saznate nesto kontaktirajte me [email protected] pozdrav

    • Milojka Ristic (Orlic)

      Postovani Franc
      Ja sam takodje rodjena Orlic. Moja porodica je iz opcine Brinje selo Vojvodusa. Ja sam isla u skolu u Tuzevicu, Stokucama I Vodotecu. Sve porodice u nasem zaseoku Ritavac su se prezivale Orlic a u Vodotecu gde je rodjena moja mama ima I mali zaseok Orlici. Sezdesetih godina su se skoro svi sa Ritavca odselili vecinom u Srbiju posto su mladi otisli u skole .
      Pricali su da nase familije poticu sa Kosova ali neznam odakle. Nasa Slava je takodje Sveti Nikola. U katastarskom odjelu u Brinju I Otoscu sam videla stare katastarske knjige u koje su upisani svi stanovnici iz svih sela. Mislim da datumi pocinju pocetkom 1700 godine na dalje.Tamo su verovatno upisani I vasi pretci.
      Srdacan pozdrav iz London, UK

      • Nikola

        Orlica ima,tacnije bilo ih je u Obilicu na Kosovo-iz Like su se doselili.

      • Vera Stojic ex Orlic

        Zovem se Vera Stojic,rodjena Orlic.Moj pokojni otac se zvao Todor Orlic i rodjen je na Ritavcu.Otac mu se zvao Petar Orlic a majka Milosava Orlic,rodjena Rajacic.Tata je imao sestre Dusanku i Julku ,obe pokojne i brata Djuru Orlica koji je nestao tokom Drugog svetskog rata.Tata je rano napustio Ritavac i bio je na skolovanju u Beogradu.Malo je pricao,a i malo je zapamtio neke stvari iz rodnog kraja,samo znam da mu je slava bila Sv.Nikola.Nakon rata kolonizirani su u Sonti,a sezdesetih godina je sa porodicom presao u Beograd,gde zive njegova supruga Nedeljka i sin Vladimir.Ja sam udata i zivim u njihovoj blizini ,sa svojom porodicom.
        Volela bih, ako nesto znate o mojim precima,da mi pisete,unapred se zahvaljujem,prosto sto sam starija, sve vise me interesuje poreklo,kako bi i moji sinovi ,znali odakle poticemo.Hvala

      • Nikola Milin

        Draga Milojka,

        Ja sam Nikola Milin. Moja majka je sa Ritavca, Vojvoduša, Koviljka Orlić. Njena majka Milka Orlić i otac Nikola Orlić su pokojni. Ima 3 brata i sestru Gordanu. Živimo u Beogradu. Bilo bi joj veoma drago ako bi nekako mogli da nas kontaktirate. Moja email adresa je: [email protected]

        Srdačan pozdrav
        Sve najbolje

        S

    • Mira Orlić - Pešić

      POREKLO PREYIMENA ORLIĆ
      Piše : Milan Vukmirović Škarpa
      ,, LIČKI VIJESNIK ” od 15.12.1985.g.

      Poreklom su iz Crne Gore. Oni su 1550.g. naseljeni u Krbavu ( Korenica – Bunić ). Tu su bili pod turskom vlašću, poluslobodni i nisu plaćali harač ( jedna od najtežih obaveza pod turcima). Te privilegije su imali zato što su bili na granici, gde je bio ugrožen život i teški uslovi za obradu zemlje i zato što su imali obavezu da brane granicu, a time i sebe. Plaćali su kao i ostali naš narod na granici samo FILURIJU, a to je jedan dukat godišnje po dimu ( tj. kući ). 1638.g. su izneverili sultana i prebegli pod austrijsku vlast – na brinjsko područje ( Brinje ). U prvi mah ih je bilo i sa drugima 26 porodica. Orlići su se naselili na pusto zemljište u mesta koja se nazivaju Vojvoduša i Vodoteč. Ta mesta se i danas tako nazivaju i ima bliže 100 ljudi s prezimenom ORLIĆ ( Nikoljdan ). Oni ovde nisu imali nikakve obaveze ( poreze ) nego samo borba s Turcima. Osobito su imali teške borbe od 1683.g. do 1889.g. za vreme ustanka u Lici protiv Turaka. Kada je pala turska vlast u Lici 1689.g. većina ih se vratila na svoje stare zemlje u Korenicu u okolinu.

      Kada su stigli u Korenicu davno 1550.g. onda je nekoliko odvažnih Orlića odmah prebeglo pod austrijsku vlast i došlo u Senj, gde su primljeni među uskoke. Tako se 7.7.1556.g. u spisku uskoka nalazi Petar Orlić ( Spomenik SAN – Srpska akademija nauka – knjiga 49, s. 68 ). Neki nisu hteli ni časa da budu pod turskom vlašću pa su bežalii preko granice i javljali se za odbranu tvrđava. Tako se Matija Orlić nalazi u posadi tvrđave u Izačiću 1551.g ( Radoslav Lopašić, Spomenici hrvatske krajine, knjiga 3, s. 413 ). 1915.g. u Lici je bilo Orlića 145 kuća. Kada se zna da je onda kuća – kućna zadruga – imala 10 do 11 članova, to zači da je bilo oko 1500 ljudi. Ali 1558 ( 1448 ) .g. bilo ih je u Lici samo 300 a u ostalom delu Hrvatske 550. Na otoku Krku ih ima oko 300, onda Zadar, Pula, Rijeka, Dubrovnik ( neki su promenili veru ). Posle prošlog rata mnogo ih je selilo u Vojvodinu, u Beograd, a mnogi su ostali u gradovima gde su se zatekli kao oficiri J.N.A za ostale krajeve, republike, nemam podataka.

      Orlići su u svom rodu ( familijama ) redovno imali svećenika, među njima je bio vrlo poznat i popularan proto Orlić u Korenici. Njegova kuća i danas postoji na lepom mestu, nekoliko stotina koraka zapadno od gimnazije. Orlići su, u većini bili zapaženi kao staloženi, pravedni i pažljivi ljudi. Jedno duže vreme sun neke njihove porodice imale samo mušku decu ( kao danas Dotlići ).
      No, u ono doba se mogao oženiti samo najstariji sin ( da ne bi došlo do deobe i smanjenja imanja ). Kako je među Orlićima bilo pristalih i lepih momaka koji se nisu smeli u svojoj kući ženiti, to su oni odlazili da se prižene tamo u one kuće gde nije bilo mlađih muškaraca illi su izginuli u stalnim ratovima. Tako su Orlići rasuti po celoj Lici i mnogo dalje.

      Na više mesta je zapisano u knjigama da je prezime Orlić nastalo po orlu i to prema izgledu ili junaštvu, ponašanju, ponosu itd.
      Prezime Orlić se pominje i u knjizi, Naša prezimena koju je napisao Petar Šimunović, st. 23, Zagreb, 1985.g.
      p.s. Moji su iz Brinja, selo Ritavac. Ja sam usvojena od strane Latinke Orlić moje tetke i živim u Beogradu. Otac mi je Mihajlo Orlić, a majka Vasilija Orlić (Rajačić). Imam 3 brata Ilija, Marko i Mirko Orlić.
      Spoštovanjem
      Mira Orlić – Pešić

    • Gordana Lutovac ex Orlic

      Postovani, veoma mi je zao sto nemam u posjedu Rodoslov porodice Orlic, koji sam imala priliku da procitam prije 20 godina, a sastavio ga je (pok) Milan Orlic iz Kanade, stric mog oca (pok) Dusana Orlica. Nasi preci Ilija i Latinka imali su 13-oro ili 15-oro djece, jedan od njih je bio i moj deda kapetan Spiro Orlic koji je streljan u Sarajevu 1944. Jedan od njegove brace je bio Dane Orlic iz Kanade, Mane Orlic, Milan Orlic iz Kanade, jedna sestra dede Spire je bila udata u familiju Susnjic, njene unuke sam upoznala, Iza dede Spire je ostalo cetvoro djece,svi su zivjeli i sahranjeni u Sarajevu. Od unucadi smo nas sestoro. Znam da smo imali bliske familije Orlic u Zagrebu, Beogradu, Kanadi i Americi. Pozdrav Gordana Lutovac ex Orlic

      • Франц Орлић

        Draga Gospodjo, navodite imena Iliju i Latinku Orlić a to su imena moje prabake i pradede. Moj deda Prokopije Orlić je dugo bio u Kanadi . Stric mi je takodje pricao o imenima Dane, Milan, Mane . Nedavno sam upoznao Orliće izbegle iz Sarajeva čiji su preci nažalost tragično stradali u zadnjim ratovima u Sarajevu. Previśe poklapanja u imenima da ne bi bili u rodnoj vezi. Zato Vas molim da mi detaljnije odgovorite i opišete što više detalja o Vašoj porodici . Unapred Vam se zahvaljujem.

    • Anđelka Orlić Vodoteć 3

      Mog sipruga pradjed i djed zvao se Orlić Ilija iz Vojvoduše djed se priženio u Orliće ženi Latinki i imao dva sina i kćer :Branka, Todora i Zoru .Djed Ilija je imao i sestru Martu imala je sina Boška negdje je živjela u Slavoniji a sin u Rijeci pa u Beogradu gdje je i umro. Slava sveti Nikola.

  2. DRAGAN PETROVIC

    GOSPODINE FRANC PROBAJTE DA PRONADJETE POREKLO PORODICE U TIVTU DANASNJA CRNA GORA.

  3. DRAGAN PETROVIC

    VI GOSPODINE FRANC POTICETE OD SRBSKE PLEMICKE PORODICE POSTOJI I GRB TE MOLIM VAS KONTAKTIRAJTE I HERALDICARE.

    • Захваљујем господине Петровићу. Видео сам један грб са главом окренутом на запад и у канџама лента са именом ORLICH . Знате и сами да се једна грана покатоличила и по неким мојим сазнањима у вези са Франкопанима који баш нису били наклоњени православним Србима.

      • Ljiljana Stanojević

        Poštovani
        Moj deda po majci je potomak Frankopana Stjepana Antuna Ivana Domijana od Đovani di Stefana Dominus sa otoka Krka uvala Soline -magaze gde su Frankopani imali solanu i magaze /magacine/ soli dok im nisu oduzeli Venecijanci . Služba u crkvama koje su gradili na svojim posedima je obavljana na staroslovenskom svi su bili glagoljaši i crkvene knjige i matične su pisane ma glagoljici. Moj deda se prekrstio i uzeo slavu Sv.Mihajla od moje babe .Slavili su i pravoslavne i katoličke slave. A Svetog Vida su poštovali .Baćini dvori na Krku su njihovi bili.Na Kosovu polju se Frankopan borio.Naselio je Krk sa pravoslavnim i ostalim izbeglicama .Vaši Orlići su u Crikvenici i na Krku dobili imanja .A nisu baš hteli da poštuju običajna prava upisana u Vinodolski zakonik. Ako su kažnjavani zbog toga što su dobili zemlja a otimali i gusarili to nije zato što su pravoslavni već zato što nisu poštovali Zakonik.

  4. SLOBODAN ORLIC

    Moj otac Nikola Orlic rodjen je u selu Visuc kod Udbine . Slava nam je Sveti Nikola . G-din Dragan Petrovic je po nekim mojim saznanjima u pravu . Sedamdesetih godina imao sam priliku da drzim u rukama jednu crkvenu knjigu iz 16. veka u kojoj na crkvenoslovenskom lepo pise da Orlovici poticu sa Kosova iz familije Pavla Orlovica a Orlici su direktni potomci Pavla Orlovica koji je poginuo na Kosovu ali ne kao momak vec je za sobom ostavio sina od 8 godina i svi Orlici poticu od njega . Pred najezdom Turaka pocetkom 15. veka selili su se na zapad a u oblasti Popova Polja u Hercegovini zadrzali su se dve generacije pa se odselili pocetkom 16. veka u Liku i tu ostali .Neki Orlici primili su katolicku veru i sad su Hrvati a najpoznatiji od tih potomaka konvertita je Vlaho Orlic nekadasnji selektor reprezentacije SFRJ u vaterpolu .
    Pozdrav .

    • Франц Орлић

      Господине Слободане, ова прича је и мени позната. У Аустроугарском попису из 1712 се помињу Орлићи и то са неким војним функцијама (FENDRICH ) и по величини поседа подразумева да су пред пробојем Турака дошли са приличним имањем .

    • Ваша прича је свакако тачна , јер по говору мога деде неизоставно су му преци боравили у Херцеговини. Поздрав !

    • Драги Слободане , било би непроцењиво да уложите напор и присетите се где сте нашли ту црквену књигу на старословенском или барем било шта што би могло помоћи да се такав текст поново ишчита. Са поштовањем .

    • Danko Orlić

      Tvo je kuća u Visuću je gde je nama bila kotarina ili da se bolje razumijemo tu su nama stajali stogovi za seno. Ti si ili od Jakova Orlića ili Jeje Orlić. Tu su bile 3 kuće Orlića traća je bila naša mog djeda Dane Orlića. Neznam jesmo li u krvnom srodstvu i koja nam je veza.

  5. Dragana

    Poštovani Franc,
    taj heroj Stevan koga pominjete je bio rođeni brat moje pokojne bake Desanke Orlić pa smo rekla bih familija.
    Pozdrav

    • Драга Драгана, Уколико је Стеван особа о којој говоримо онда је и мој деда Прокопије Рођени брат ваше баке. Стеван има живе потомке Милана Орлића у Бачком Брестовцу који такође има два сина. Уколико сте у Београду онда је ваша бака особа коју сам покушавао да пронађем. Уколико јесте , радо бих Вам послао график породичног стабла коју би сте могли да допуните . Волео бих да ми одговорите на емајл : [email protected].

  6. Goran Orlić

    Moj otac je iz Brinja-Vojvoduša, selo Draškovica. Koloniziran u Bački Brestovac.

    • Горане , неки од Орлића су из Бриња неки из Брлога и Коренице… колонизирани су махом у Бачки Брестовац. Свакако имаш имењака, један је мој брат Горан . По попису из 1712 , поједини Орлићи су населили раније , око 1638. у Брињу и сложно поделили посед са тамошњим Хрватима. Каснији продори Турака донели су нове доласке у Бриње али су поједини делови породице хтели да се врате у Брлог и Бунић , касније Кореницу одакле су протерани. Веома велики налет избеглица , страховита зима и глад натерала је неке од рода да пређу на Крк и покатоличе се. Није само Влахо Орлић познат … са Крка су многи емигрирали у Јужни Америку тако да је познат Франциско Гарсија Орлић , председник владе Костарике 1966. године.

  7. Зоран Орлић

    Рођен сам и са породицом живим у Београду. Управо се злопатим са прибављањем извода из матичне књиге рођених за мог оца Милана. Надовезао бих се на Горанову поруку – мој отац је такође из Војводуше, Драшковица. Колонизирани у Бачки Брестовац.

  8. Bogdan Orlić

    Dragi moji Orlići, ja sam autentičan Gornjaš, rođen na Ritavcu, Vojvoduša, Brinje. Odrastao u Bačkom Brestovcu. Malo vam znači samo ime i prezime za nekoga iz BB. Nadimak, špicnamet to je ono po čemu se najbolje poznajemo. Ovo je veoma zanimljivo, naći rođake po celom svetu. Pa valjda ćemo nešto postići. Da, ja zivim u Smederevu, Srbija i pozdravljam sve Orliće i svima zelim, od srca, srećnu današnju slavu Svetog Nikolu.