Poreklo prezimena Orlić

29. februar 2012.

komentara: 52

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (52)

Odgovorite

52 komentara

  1. Goran Orlić

    I moja slava je Sv.Nikola.
    Da li je svim Orlićima slava Sv.Nikola?

  2. Ivan Orlić

    Zovem se Ivan Orlić, rođen sam 1968, od oca Miodraga, rođenog u Petrovgradu (Zrenjaninu-Velikom Bečkereku) 1938 godine.

    Deda mi se zvao Vasilije Orlić, bio je predratni sudija, zarobljen u Bosni kao oficir jugoslovenske vojske, 1941 odveden u logor u Nemačku, studirao prava u Zagrebu 1918-22 rođen na Otočcu, Lika 1896-te godine, preminuo 1951.

    Imao je sestre:
    Jelenu 1899-1990, udatu Kangrga, za Đuru, inženjera.
    Otac Đure Kangrge bio je rođeni brat ocu Leposave -Bele- Kangrge- Krleže (1896-1981)

    Milicu, Micu-neudatu

    I brata:

    Neđeljka Orlića – sudiju, oženjenog Neđeljkom Babić. Neđeljko je imao sinove,Đorđa-službenika i Dušana- građevinskog inženjera.

    Moj pradeda se zvao Đuro Orlić ( 1868-1946 ), bio je protojerej u Otočcu, zahvaljujući katoličkom svešteniku Grgi Starčeviću ( 1878-Lič-1951-Otočac ) iz istog mesta, izbegao u Srbiju 1941 godine. Bio je oženjen Sofijom Srdić (1867-42).

    Imao je brata Aleksandra i sestre Georginu i Milku.
    Milka Orlić bila je udata za Mihajla Šumonju, koga su ustaše prebile na mrtvo u Zagrebu. Sav uvijen u čaršafe, naduven od prebijanja i nepokretan, dopremnjen je u Beograd gde je posle nekoliko dana preminuo.

    Moj se čukundeda takođe zvao Đuro Orlić (1823-1912), bio je poručnik u Austro-Ugarskoj vojsci, oženjen Emilijom Petričević (1848-1890).
    Emilijini roditelji su bili Proko Petričević, poštar (1808-1880) a majka joj se zvala Jelena ???…

    Dalje pretke Orliće ne poznajem.

    Ali zato poznajem pretke po prababi Sofiji Srdić…

    Ona je ćerka Vase Srdića, kapetana u Austro-Ugarskoj vojsci, (1818-1900) oženjenog Jelenom Budisavljević (1829-1894).

    Jelena je bila kći Stefana Budisavljevića, prote u Trstu, otrovanog u 28 godini života.
    Znam da se Stefanov otac zvao Danilo Budisavljević i da je i on bio sveštenik u Lici.

    Njena majka je bila Marija Mandić …

    E sad dolazi veza Orlića – Budisavljevića sa Mandićima i Teslama…

    Marija Mandić bila je rođena sestra Nikole Mandića, prote (1797-1893).

    Otac im se zvao Toma Mandić.

    Nikola Mandić bio je oženjen Sofijom Sokom Budisavljević, (1800-1863). Njen otac Toma Budisavljević, bio je odlikovan od Napoleona 1811 godine. Sofija je bila rod ??? ocu Jovanke Budisavljević- Broz (1924-2013)

    Toma Mandić i Sofija Budisavljević su roditelji Petru Nikolaju Mandiću, mitropolitu (1840-1907) i Georgini Đuki Mandić (1822-1892) udatoj Tesla, majci Nikole Tesle…

    Toliko od mene, pozdrav svim Orlićima!

  3. Suad orlic

    Zivim u bih zapadna bosna grad cazin ovdje ima nakoliko porodica orlica muslimani smo istrazujem porijeklo svog prezimena interesuje me imamom li kakve veze sa orkicima iz oklice otocca lijep pozdrav svim prezimenjacima sirom svijeta

  4. Milorad Bogdanović

    Teško je Suade tačno odgovoriti na pitanje koje si nama postavio. Dosta toga treba još pretražiti da bi se došlo do približnog odgovora.
    Zato, preporučujem ti da se malo više pozabaviš DNK pretragama, izvršiš testiranje, saznaš koja si haplogrupa i tada ćeš dobiti najbrži i najtačniji odgovor na postavljeno pitanje. O svemu ovome možeš pročitati u našem Poreklu. Ako se odlučiš za testiranje za ovih sedam dana, iskoristićeš priliku na popust od 50% u organizaciji i preporuci našeg Porekla.
    A što se tiče tvoga prezimena, kod pravoslavnog naroda, ono se spominje 1882. godine, u Bugojnu i Palanci kod S. Mosta koji su slavili Jovanjdan, a Nikoljdan u parohiji Božići kod Dubice i Mokro kod Sarajeva. Takođe, prezime Orlić spominje se 1883. godine na prostoru Like, Banije i Korduna kao slavljenici Jovanjdana, Nikoljdana i Stevanjdana.
    Svako dobro ti želimo.

  5. Mirjana Lončarić, rođ.Orlić

    Postovanje,
    moj deda Spasoje Orlic, rodjen je 1907.u selu Vranovaca iznad Korenice. Sa suprugom Marijom (rodj.Solaja) doselio se uz nekolicinu lickih familija u Slavoniju, gdje su osnovali naselje Licko Novo Selo. 1941.njega i jos devetoricu glava porodica iz Sela ubile su Ustase.

  6. Mihailo

    Pozdrav,radio bih porodično stablo,ali jako malo podataka imam,moji znam da su doselili iz like u slavoniju tačnije selo gunja.A Babina linija je Stanić takođe doseli iz like.znam da imamo familije u bačkom brestovcu,Bogradu a i novom sadu

  7. Tea Milana Orlic

    Ja sam isto djevojacko Orlic. Iz Like tocnije Lucko Petrovo Selo. Otac mi je Nikola Orlic rodjen 1947 u Kapeli. Njegov otac , tj moj krasni deda se zvao Milan Orlic ozenio Dragu Suput. Deda je imao je sestru Mika Vujiciv se zvala i njena cerka Dusanka Vujcic je otisla u Chicago 65 ili 66 godine.
    Mi smo sve do Oluje 1995 bili u Lici i onda izbjegli u Srbiju, pa potom Australiju! Srbi smo i slavimo sv. Nikolu.
    Pozdrav svim Orlicima sirom svijeta!

    Voljela bi da nadjem svoje rodjake u Americi…

    • Milos Orlic

      Pozdrav Tea,

      Moj otac je iz Lickog Petrovog Sela, 1950. je godiste, Stevo Orlic. Otac i majka su mu bili Mirko Orlic i Marica Bobic, koji su ’63 otisli u Srem, tacnije Indjiju.
      Mirkov deda Stevan (iz Donjeg Vaganca) je po podacima do kojih sam dosao emigrirao u Ameriku 1903. godine sa svojim necakom Nikolom i porodicom. Nikolin otac Ilija (Stevanov brat) je ostao tamo. Mirkov otac Mile (jedan od Stevanove dece, dakle moj pradeda) se iz Amerike vratio za Liku da se ozeni i potom dosao u Kanadu jer je iz Amerike otisao nesredjenih papira pa mu oni nisu dozvolili ponovan ulazak u Ameriku vec su mu dozvolili samo da otputuje za Kanadu. Njegova zena, moja prababa Milica Dosen nije dugo izdrzala u Kanadi i sa dedinim starijim bratom Stevom i mojim dedom u stomaku se vratila za Liku 1927. Tako je moj deda rodjen tamo i u sustini njena odluka je jedini razlog mog postojanja danas. Ja sam sa porodicom sad u Kanadi, inace sam ziveo u Beogradu, a igrom slucaja sam rodjen u Zenici.
      Radim na porodicnom stablu nesto vise od 3 godine i sve potomke cukundede Stevana i njegovog brata Ilije sam uspeo da “pohvatam” po Americi i sa mnogima stupim u kontakt. Ali, niko ne zna podatke o Stevanovim i Ilijinim roditeljima..,
      Pitacu oca o imenima u tvom postu, ne znam da li ti ista od ovoga sto sam ja napisao zvuci poznato.

  8. Petar_Orlic

    Pozdrav, Ja sam mladi Petar Orlic rodjen sam 1995godine u Beogradu… Moja majka je i devojacko i udato Orlic (nisu rod)… Majka mi je sa Kosova iz Obilica u blizini Pristine… Sa oceve strane su iz like iz Korenice mesto Trnavac… Sa oceve strane izbegli su iz like u Backi Brestovac pa tek onda 1965 su dosli za Beograd… Ne znam previse o svom poreklu zato ovde i pisem kako bih sto vise saznao poreklo svog prezimena… Veliki pozdrav!

  9. Spisak Orlića ubijenih u Jadovnu: Jadovno.com
    Spisak Orlića ubijenih u Jasenovcu: http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=7618

    Spisak Orlića ubijenih u selu Kalebovac, opština Korenica, 17 i 18 marta 1945 godine:

    1.Orlić Samojla Soka – rođena 1878
    2.Orlić Mile Jela – rođena 1888
    3.Orlić Jovana Mika – rođena 1905
    4.Orlić Vuje Milica-Koka – rođena1921

    4.Orlić Stevana Ljuba – rođena 1928
    5.Orlić Vaje Mira -rođena 1928
    6.Orlić Petra Vida -rođena 1929

    DECA:

    1.Orlić Jove Smilja -rođena 1939
    2.Orlić Jovana Mira-Nena -rođena 1941
    3.Orlić Jovana Beba -rođena 1943

    • Bozidar Orlic

      Ja sam sin Predraga Orlic i unuk Bozidara Orlica, poreklom iz Kelebovca ali zivimo u Kosovskoj Mitrovici. Ova deca koja su ubijena u Kelbovcu su deca Jovana Orlica rodjenog brata moga dede Bozidara. Bilo ih je cetvorica brace Bozidar, Petar (moj sin nosi ime po njemu), Milan i Jovan i sestra Vida udata Kalember. Potomci Bozidara su na Kosovu, potomci Milana su na Kosovu i u Beogradu, potomci Petra mislim da su jos u Hrvatskoj, nazalost Jovan nije imao potomaka posto su svi zapaljeni u kuci od strane ustasa. Za jedinu sestru Vidu nemam podataka. Slavimo sv Nikolu

  10. Danko Orlić

    Ja sam poreklom iz sela Visuć Udbina zaseok Kumozečeva draga. Tamo je do 2 rata osim naše kuće bile još 2 kuće Orlića nekog Jskova Orlić i Jeje Orlić( tako su je zvali moji u priči jer ja sam rođen 1970g) oni su ja mislim kolonizirani posle rata negde i neznam jesmo li bili rod. Slava nam je Sv Nikola. Negde sam kopao i našao da smo poreklom tu izgleda starini doseljeni negde od Brinja oko 1700te. Srećom u ratovima nismo stradali ko ovce nego sa puškom u ruci. Moj deda je bio Dane Orlić i imao je još 2 brata jednom bratu se gubi svaki trag u Vojvodini tada su to zvali pustara između 2 rata a drugi se naseljava u Vojvodini i iz te loze je trenutno 1 Orlić Đorđe živi u Zemunu. Iz moje grane Dane je imao 5 kćeri i 2 sina iz te grane sam ja i brat od strica koji živi u Zagrebu.